Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘VERGİ ÖDEMEDE 6. SIRADAYIZ AMA KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ!’

    ARZU ÖZER Mersin Ticaret

    ARZU ÖZER
    Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, bir programının canlı yayın konuğu oldu. Programda soruları yanıtlayan Çakır, artık seçimsiz bir döneme girdiklerini ve artık odağın tamamen ülke ekonomisi olması geretiğini belirtti.

    Çakır, “Zor süreçler var bunu da el birliğiyle atlatmamız lazım. Türkiye önemli bir konumda. Bu önemli konumunu da beraberliğini sağlayarak çok iyi noktalara getirecek. Zor süreçleri atlattıktan sonra tünelde çok güzel bir ışık görüyoruz. Hedefimize o ışığa ulaşmak.Mersin özelinde de çok dinamik bir yapı var. Belediyelerimizle, valiliğimizle sinerjimiz çok iyi ve hızla da çalışılacak. Tasarruf tedbirleri konusun önemli ve hepimizin başlaması gereken bir konu. Evimizde, işyerlerimizde başlamalıyız. Hem işyerlerimiz hem odamızda başladık. Giderlerimizi kısıyoruz. Ülke olarak ayağımızı yorganımıza göre uzatmıyorduk. Kayaya çarptık ve artık herkes bir şeyleri anladı. Tasarruf yapıyorEnflasyon çok yüksek, artık mecburen tasarruf etmek lazım. Yüzde 20’lik bir kesim var arabalarda restoranlarda ama diğer kesimlerde ciddi fakirleşme var. Ülke içinde herkesin bu kadar lüks harcama yapması doğru değil. Yakıtına, giyimine kuşamına dikkat edip herkesin verimli çalışmaya odaklanması lazım. Çalışmamız değil çok ama çok çalışmamız lazım. Çünkü rakipler boş durmuyor onlar çok çalışıyor.” dedi.

    “Mersin ciddi bir potansiyelle göç alacak”

    Mersin ekonomisini değerlendiren Çakır, “Dış ticarette yüzde 25 gibi hızlı bir yükselişimiz oldu. İhracatımız 9.8 milyar dolara çıktı. Türkiye’de 7. sıradayız ihracat kalemlerinde. Dış ticaret hacmimiz Mersin’de 20 milyar dolara ulaştı. Az değil. Hinterlandımızla birlikte 70 milyar dolara ulaştık. Bu da ciddi bir rakam. Mersin biliyorsunuz hinterlandın da çıkış kapısı. Orta Anadolu ve Akdeniz’in çıkış kapısı. İşlem hacmi çok fazla bu da hareket getiriyor. Mersin vergide 6. sırada. Türkiye’nin en çok gelir getiren şehri. Tüm Türkiye’ye yayılıyor bu gelir. 6. sırada ödeme yapıyoruz ama karşılığını alamıyoruz. Yaş meyve sebzede bakliyatta ilk sıralardayız. Gıda sanayimiz çok iyi, üretim açısından çok güçlüyüz meyve üretiminde ilk sıradayız. Mersin çok güçlü ve çok daha güçlü olacak. Yeni oteller açılmaya başladı. Turizmi daha etkin kullanacağımızı düşünüyoruz. Lojistik merkezi olduğumuzu söylüyoruz. Bu yeni açılacak havalimanıyla hızlı trenlerimizle Mersin anormal bir şehir hale gelecek. Şu anda Türkiye’nin incisi diyoruz Mersin için ama gelecekte de pırlanta olacağını görüyoruz ve bizi çok heyecanlandırıyor. Bu gelişime izim hazırlanmamız lazım. Zor şartlar geçtiği zaman ne olacak? Nasıl bir yapılanma olacak. İş adamlarıyla konuşurken Rusya’ya gitmiştik. Savaş bitince ne olacak nasıl bir yapılanma olacak? Bunun hazırlığını yapmalı demiştik. Bölgemizdeki savaşlar hep sürmeyecek. Bitince ne olacak? Altyapısını oluşturmamız gerekiyor. Mersin ciddi bir potansiyelle göç alacak. Firmalarımızın hazır olmasını sağlamamız lazım. Burada yaşayan insanımız bu güçten niye faydalanmasın. Ama sabredip çok çalışmamız lazım.” şeklinde konuştu.

    “Otel yatırımları geliyor”

    Çukurova Havalimanı hakkında konuşan Çakır, “Zeminde sorun var dediler ama o da çözülecek yakın bir zamanda açılacak. Dediğim gibi durmadan otel yatırımları geliyor ve doluluk oranları arttı yetmiyor. Yeni işyerleri açılacak. Kriz ortamında bile OSB’den yer soran çok firma var. Zor bir süreç var ama bir taraftan da yatırım yapılıyor. Bu arada bugün gazeteci arkadaşımız Salih Bey’i de kaybettik ona da başsağlığı diliyoruz. Cenazesini yaptık defnettik. 2-3 gündür de yoğun görüşüyorduk dergi çıkaracaktı nasip olmadı ama Kaya Bey’le çıkarılması için konuştuk. Sayın Valimizle sohbet ederken Pazar günü Kanlıdivane’de bir Devlet Opera Bale’nin konseri vardı. O kadar güzel bir etkinlik oldu ki? Burada kaplumbağalarla Caretta Carettaların denize bırakılmasıyla ilgili etkinlik vardı. Dağda Yörük çadırlarıyla etkinlik var. Mersin o kadar canlı ve yaşayan bir şehir ki.. Avrupa’da şehirlerin durgunluğuna bakıyoruz bu da Mersin’i cazip kılıyor. Bu şehri kullanabilenler için büyük nimet. Belki içinde yaşayanlar çok farkında değil müzik festivalleri, kent ödülleri her yerde bir hareket var.” ifadelerini kullandı.

    “Mersin Modeli’ni pilot yaparak Türkiye’ye örnek oluşturacağız”

    Mesleki eğitimde Mersin Modeli’ni de değerlendiren Çakır, “Biraz bu konuyu açar mısınız?Bununla ilgili çalıştay yaptık. Veliler, öğrenciler, öğretmenler iş insanları, ustalar katıldı. Herkesin istek ve beklentileri konuşuldu. Çalıştayda bir rapor hazırlandı. Bu rapor sonucunda da okullarımızdan mezun olan çocuklara artık nerede çalışacaklarını bilerek okuyacaklar. Sanayi ne istiyorsa müfredatlar ona göre hazırlanacak. Çocuk okurken işyerlerinde staj yapacak böylece hem para kazanacak hem tecrübe. Biz hep çocukları üniversiteye gönderelim peşinde koşuyoruz sonra da iş bulalım peşinde koşuyoruz. Meslek okullarından mezun olan çocuklara teknisyen diyoruz şu anda işyerlerinin teknisyen ve teknikerlere ihtiyacı var. Beklediklerinin üzerinde maaşlar var. Asgari ücret değil. Bu çocukları doğru müfredatla yetiştiriyoruz. İşyerlerinin de çocuklara göre fiziki şartlarını düzenlememiz gerekiyor. Aynı zamanda ustaların eski ustalıklarını da düşünmesi lazım. Eskiden eti senin kemiği benim deniyordu şimdi ustalar da okullara gelmeye başladı işyerlerine davet ediyorlar öğrencileri. Oda bünyesinde 41 meslek komitemiz var. Bir tane MEB’in atadığı öğretmenimiz var. Bu öğretmenimiz komitelerin toplantılarına girip bilgi aktarıp komite üyelerimizi okullara götürüyor yerinde gösteriyor. Öğrenciler öğretmenler okullarında çok kaliteli işler yapıyor. Komite üyelerimiz bu kaliteli işleri görme fırsatı buluyor. Mobilya yapıyorlar bu öğrenciler, boya yapıyorlar. Bazı öğrencileri mezun olunca Almanya işe çağırıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim burada ihtiyacımız var diyoruz. İl Milli Eğitim Müdürümüz, MTSO, Esnaf Odası ve TOBB’u da dahil ederek bir Mersin Modeli’ni hazırlıyoruz. Bunu pilot yaparak Türkiye’ye örnek oluşturacağız.. Eskiden meslek okullarına girmek kolay değildi. O itibarı yeniden getirmeye çalışıyoruz. Okulların fiziki şartlarına kadar hepini iyi hale getireceğiz. Eski meslek lisesi mezunları bugün OSB’de fabrika sahibi. Yine aynı ortamı oluşturacağız. Velilerimiz de meslek okullarına çocuklarını göndersin diyorum.” diye konuştu.

    “İklimle ilgili ciddi sorunlar yaşamaya başladık”

    İklim değişimi küresel ısınmayla ilgili yaptıkları etkinlikler ile konuşan Çakır, “Projeye 2,5 sene önce başladık. Proje ekibiyle dedik ki iklim değişikliği yıllardır konuşuluyor ama bölgemize etkisi çok fazla olacak. Meyve ve narenciye gelecekte ne olacak buraya ne ekilip dikilmeli, su sorunu olacak, hastalıklar olacak diyerek bir proje yazdık. Çıktı bu proje. Bu sene sahaya bakınca ciddi sorunlar yaşamaya başladık iklimle ilgili. Kışın çiçek açan ağaçlar birden don olunca meyve vermiyor yazın meyve ağacı olmuyor. Bazen de çok ürün olunca ürünü sinek vuruyor. Bunların her biri sorun. Bu kadar ürün yetişiyor doğru yönetmemiz lazım. Proje ile ürün desenimiz bu iklim şartlarına uygun mu ona bakacağız. Bölge halkını yeni değişime adapte edeceğiz. İklim değişikliğine uygun çeşitler neler olabilir onun araştırmasını yapacağız. Agropak’ta bir iklim veri tabanı oluşturacağız. Belki ürün deseni değişecek. İklime suya dayanıklı ürünler gelecek. İklim çok kritik hepimizi çok etkileyecek. Mersin’de geçen sıcaklar karpuzları yaktı. ‘Bitkilerin Sesine Kulak Verin İklime Uyum Sağlayın’ Projenin ismi. Ayakta kalanlar güçlüler değil değişime hızlı uyum sağlayanlar. sloganıyla hareket ediyoruz. Bizler de bu iklime uyum sağlayabilirsek başarılı olabiliriz. İklim sorunu gelecek. Ne yapmamız lazımsa beklememize gerek yok. Biz önce bekleriz sonra sistem kurarız ama bu doğru değil.” dedi.

    “Alternatif Marmara’ya ihtiyaç var”

    Narenciye ile ilgili şimdiye kadar planlama olmadığını vurgulayan Çakır, “Komşu ne diktiyse biz de onu diktik. Anlatıyoruz sürekli ama dinlemediler. Şimdi haklıymışsınız diyorlar ama ülke ekonomisi kaybetti. Ürünler toplanmıyor satılmıyor. Bu ürünlere ilaç veriyorsun su veriyorsun emek var ama katma değer olmuyor. Planlama yeni geldi ama ova meyve ve narenciyeyle doldu. Eskiden mısır üretilen alanlar narenciyeye döndü. Sadece Türkiye değil dünyada da üretim fazlası var. Aslında planlama dünyada yapılmalı. Bir tarafta açlık var bir tarafta ürün döküyorsunuz. Önce Türkiye olarak yapmamız lazım. Beraberlik sağlanmadığı sürece sonuç alınmaz. Denge sağlanmalı. Bizim yaptığımızı onlar yapmayacak onların yaptığını biz yapmayacağız. Kaynaklar kıt ve ortak kullanmalıyız dünyayı birlikte doyurmalıyız. Ben daha çok kazanayım deme şansı yok. Çok çabuk zengin olmak diye bir şey yok. Yeni ekonomi havzalarından bahsediyoruz. Yurtdışından gelen yatırımcılarla da konuştuğumuzda hep söylenen bu. Brüksel’de ilk bizim Türk büyükelçiliğinde söylemişlerdi Mersin kritik bir yer sahip çıkın demişlerdi. İleride önemli bir kent olacak ama doğru yönetilmesi lazım denmişti. İstanbul’dan sonra ikinci önemli stratejik il oluyor. Bu nedenle iyi yönetmeliyiz. Rifat Bey’le TOBB Genel Kurulu’na girmiştik orada da söylendi. TEPAV isimli bir ayrı düşünce kuruluşumuz var Orta Anadolu Akdeniz Havzası yapılıyor dendi. Bir yeni Marmara planlaması var. Bakanlıkla bu çalışmalar konuşuluyor. Alternatif Marmara’ya ihtiyaç var. Mersin buna uygun.” şeklinde konuştu.