Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Et ve Süt Kurumunun Ekim 2019’daki et ihalesini ve konuyla ilgili besicilerin yaşadığı sorunları meclis gündemine taşıdı.
Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.
“Türkiye tarımında yaşanan sorunların önemli bir kısmını hayvancılık oluşturmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık alanında uzun zamandan beri besicilerin karşı karşıya oldukları girdilerin yüksekliği, hayvancılık desteklerinin yetersiz olması ve pazarlama zorlukları gibi pek çok soruna kalıcı çözüm getirememektedir. Bakanlık, geçtiğimiz yıl içinde sorunların ithalat ile aşılacağını özellikle de et fiyatlarının düşeceği yönünde kamuoyunda önemli bir algı yaratmaya çalışmıştı. Ancak gelinen noktada et fiyatları düşmediği gibi hayvancılık alanında yaşanan sorunlar daha da derinleşmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı hayvan ithalatında hızını alamamıştır. Et ve Süt Kurumu’nun canlı hayvan ve et ithal etmesi sebebiyle yaklaşık 50 bin ton ihtiyaç fazlası et depolarda aylardır beklemektedir. Et ve Süt Kurumu ihtiyaç fazlası 50 bin ton eti daha önce 5 Ağustos 2019 tarihinde ihaleye çıkarmış ancak ihaleye katılan olmamıştı. Et ve Süt Kurumu Ağustos’ta satamadığı etler için 9 Ekim 2019 tarihinde tekrar ihale açarak yaklaşık 43 bin ton eti satmayı planlamaktadır. Et ve Süt Kurumu’nun ihale yoluyla satamadığı 50 bin ton et Türkiye’de hayvancılığın geldiği durumun ne kadar vahim olduğunu gösteren bir durumdur. Çünkü ithalat sadece ithalatı değil; bir bütün olarak hayvancılık sektörünü etkilemektedir. Öncelikle Et ve Süt Kurumu bu etleri satamadığı depolarda hem yer olmadığı için yerli üreticiden hayvan alımını azaltmaya gidecek, hem de daha önce kesilen hayvanların ücretini elinde para olmadığı için besicilere ödemeyecektir. Hayvanların besi süresini tamamlamasına rağmen besiciler hayvanlarını kestiremediği için daha yüksek maliyetlere katlanmaktadır. Özetle Tarım ve Orman Bakanlığının merkezi düzeyde çözümden uzak aldığı en küçük bir karar bile, hayvancılık sektörünü oluşturan besicilerden, tüketicilere kadar olumsuz etkilere sebep olmaktadır.” denilen önergede Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için şu sorular soruldu:
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl içerisinde ithalat yöntemiyle et fiyatlarını düşüreceği ve hayvancılık sektörünü canlandıracağı iddiasının başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?
Et ve Süt Kurumu’nun 5 Ağustos 2019 tarihinde satamadığı 50 bin ton etin tekrar 9 Ekim 2019 tarihinde ihaleye çıkartılmasının gerekçesi nedir?
Et ve Süt Kurumu’nun ihale yoluyla satmaya çalıştığı etlerin menşei neresidir?
Et ve Süt Kurumu’nun ihtiyaç fazlası et olmasına rağmen et ithal etmesinin nedenleri nelerdir?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın canlı hayvan ve et ithal ederek yerli üreticiyi mağdur ettiğini düşünüyor musunuz?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvancılık sektöründe besicilerin sorunlarının çözümü için çalışmaları var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir?
Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılında yurtdışından ne kadar canlı hayvan ve et ithal etmiştir?
Et ve Süt Kurumu 2019 yılında et satmak için kaç ihale açmıştır? Bu ihalelerde ne kadar et satılmıştır?
haber merkezi
YORUMLAR