18 Mayıs 2024
Tam yağlı mandıra ürünlerinin üzerindeki kaymağı almak her zaman en iyi seçim olmayabilir.
Kaymağı alınmış süt mü, yoksa sütün tamamı mı kullanılmalı?
Mandıra ürünlerinin yağını aldığınız zaman kalsiyum ve protein gibi yararlı maddeleri almakla birlikte kaloriyi de azaltmış olursunuz.
Kazan-kazan ilişkisi olur gibi görünmekle birlikte bu durum yanlış anlaşılmış da olabilir.
2021 yılında European Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışmada mandıra ürünlerindeki yağ ile ilgili ilginç sonuçlar bildirilmiştir.
Tam yağlı mandıra ürünleri tüketenler, yağı azaltılmış yiyenlere göre daha az kalp damar hastalıkları ve tip 2 diabet hastalığına yakalanmaktadırlar.
Obezite açısından az yağlı mandıra ürünlerinin daha sağlıklı olduğuna dair bir kanıt olmadığı bildirilmiştir.
Scandinavian Journal of Primary Health Care dergisinde yayınlanan bir çalışmada, 1500’den fazla orta yaşlı ve daha yaşlı erkeklerin mandıra ürünlerinin alımı ve obesite oranları arasındaki ilişki incelenmiş. Tam yağlı tereyağ, süt ve krema tüketenlerin yağı azaltılmış ürünleri kullananlara göre daha az obezite riski olduğu saptanmış. Her kalorisinde daha fazla besleyici madde içeren gıdalar daha sağlıklıdır.
Azaltılmış yağlı mandıra ürünleri kalsiyum ve potasyum gibi diyette gerekli maddeleri içerirler ve daha az kalorileri vardır. Daha az yağlı mandıra ürünlerinin aynı zamanda daha az doymuş yağ içerdiğine inanılmaktadır.
Mandıra ürünlerinin yağ asitleri aynı zamanda gen ekspresyonu ve hormon regülasyonunda da rol oynayabilir. Basit bir deyişle, bu yağ asitleri vücudunuzun yaktığı enerjiyi arttırabilir ya da vücudunuzun depoladığı yağları azaltabilir. Bunların hiçbirisi kesinlik kazanmamıştır.
Bir çok gıdaya göre özellikle de meyve ve sebzeye göre mandıra ürünleri lif içermemektedir. Ancak, kaymağı alınmış süt ürünleri mi, yoksa tam yağlı mandıra ürünleri mi derseniz tam yağlı ürünlerin seçilmesi çok da yanlış bir seçim olmayacaktır, diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir