Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2004 yılında 419 olan kamu kreşi sayısı 56’ya geriledi!

KESK Şubeler Platformu tarafından başlatılan ve 12 Haziran’a kadar sürecek olan “Kreş Ebeveyn ve Çocuk Hakkıdır. Her İş Yerine Kreş” başlıklı kampanya, basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu.

Bu haberin fotoğrafı yok
KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Canan Solak tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de kreş ve diğer çocuk bakım olanakları son derece sınırlı; ücretler yüksek, nitelikler düşük ve dinselleştirme yaygın. Açıklamada, Türkiye’de 0-6 yaş döneminde bulunan çocukların yüzde 86,7’sine annelerinin baktığı, 3-6 yaş aralığında yaklaşık 4 milyon çocuğun okul öncesi eğitim almadığı ifade ediliyor. Ayrıca, 2004 yılında 419 olan kamu kreşi sayısının 2016 yılından itibaren 56’ya gerilediğine ve özel kreşlere 5 yıl boyunca vergi muafiyeti sağlayan düzenleme ile kamusal bir hak olan kreş hizmetinin özel sektöre devredildiğine dikkat çekiliyor.
 
Çocuk bakımı cinsiyetçi bakış açısıyla ele alınıyor
 
Açıklamada, çocukların doğumundan itibaren bakımı ve eğitimi için başta ebeveynler olmak üzere sosyal devletin tüm kurumlarının ortak sorumluluk alması gerektiği belirtilerek şöyle deniyor: “Buna uygun politikalar üretmek hükümetin görevidir. Çocuk bakımı kamusal kreşlerde ücretsiz olarak sağlanırsa uzun dönemde ekonomik ve toplumsal getirisi çok daha fazla olacaktır. Hem kadınlar çalışma hayatına daha rahat katılacak, hem çalışan kadınlar daha üretken olacak, hem de kreş eğitimi alan çocuklar daha donanımlı büyüyecektir. Tüm bu sorunlar ışığında KESK olarak; geçmişten bugüne kamusal bir hak olan, aynı zamanda yıllardır temel toplu sözleşme başlıklarımızdan olan kreş talebimizin takipçisi olduğumuzu ve çocuk bakımının hem erkeklerin hem de kadınların eşit olarak sorumluluk almasıyla çözüleceğini bir kez daha belirtmek istiyoruz.” 
 
Talepler
 
* 7/24 açık, ücretsiz, ulaşılabilir,
* Yarım gün değil, tam gün nitelikli eğitim ve bakım hizmeti sunan
* Denetimi bakanlık tarafından yapılan bağımsız kreşler açılması zorunluluğu getirilmelidir.
* Dönüşümsüz ebeveyn izni hayata geçirilmelidir.
* Doğum izinleri yeniden düzenlenmelidir. Kadınlar için doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere en az 24 hafta doğum izni sağlanmalıdır.
* Yarım zamanlı istihdamdan vazgeçilmeli, tüm kamu çalışanları için tam zamanlı ve güvenceli istihdamın koşulları sağlanmalıdır.
 

EMRAH BİRGÜL

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mersin’in en yeşil ilçelerinden biri
Sıradaki Haber TOROSLAR’IN PARKLARINDA SONBAHAR HAZIRLIĞI