Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KİRAZ ÜRETİCİLERİ BU SENE ÜRÜNLERİNİ SATAMADI..!

Toroslar’daki kiraz üreticileri bu

Toroslar’daki kiraz üreticileri bu sene ürünlerini satamadı..!
Kurt ilacının da fayda etmediğini belirten kiraz üreticileri, “Kirazlar kurtlandı. Hemen hemen tüm ürünler ağaçlarda kaldı. Yapılan masraflar boşa gitti! Üreticiler büyük bir ekonomik kayıp yaşadı. Bu ekonomik felaketin tekrar yaşanmaması için yetkililerin seneye önlem alması gerekiyor.” dediler.

“Üretim maliyeti satış maliyetini aşıyor!”

Üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığı ve enflasyonun tırmandığı bir ortamda kirazın toplanma maliyetinin satış maliyetini geçmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını söyleyen kiraz üreticileri, “Kirazı üreten üreticiler tüccarların eline teslim edilmiş durumda. Tüccarlar, Kirazın kilogram başı üretim maliyetinin altında fiyatta kirazı alıyor. Markette ise kirazın fiyatı üretimin 2 katı! Üretenin kazanmadığı, tüketenin ise rahatlıkla alamadığı bir durum söz konusu. Üreticilerimiz kirazdan para kazanamadığı için ya bahçesini kurumaya terk edecek ya da ağaçlarını kesecek. Kirazlar aşırı sıcaktan ve zamanında toplanmayınca bir de kurtlanma yaşadık. Kirazcılıkta da teşvik programı başlatmalı, üreticinin kâr elde etmesi sağlanmalı.” şeklinde konuştular.

Malatya’da da kiraz
sorunu vardı!

Malatya’nın Coğrafi İşaret tescilli ürünü olan Yeşilyurt Dalbastı kirazında hasat başlamıştı. Üreticinin bu yıl en büyük sorunu ise günlük 2 bin TL ücretle çalıştıracak işçi bulamamak olmuştu.
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu yıl üreticinin en büyük sorunlarından birinin de işçi bulmak olduğunu dile getirmişti. Pazarda kirazın kilogram fiyatının da 60 ila 75 TL arasında gittiğini de ifade eden Başkan Solmaz, “Çiftimiz bir yıllık emeğini alamıyor ama aracılar burada kilo başına 15-20 TL alarak çiftçinin 2 senede kazanamadığını bir ayda kazanıyorlar. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.” demişti.