26 Nisan 2024

Prof. Dr. Işın AKYAR: Mantarların Besleyici Değeri Var mıdır?

0
Nasıl Tüketmeliyiz?
Mantarlar, vitamin, mineral ve diğer besleyici maddeleri içeren ve beslenme uzmanlarının göz bebeği olan bir besindir. Çok değişik şekil, renk ve büyüklükteki mantarlar öğün olarak etin yerini alabilir.
Mantarların besleyici değerleri nelerdir?
Mantarlar, düşük karbonhidratlı, yağ içermeyen protein ağırlıklı besinlerdir. Bir porsiyon pişmemiş bir tabak(yumruğunuz büyüklüğünde) ya da yarım tabak pişmiş mantar şeklindedir.
Mantarlarda vücudumuz için yararlı B6 vitamini, folat, magnezyum, çinko ve potasyum bulunur. Ayrıca, mantarlar aynı zamanda vücutta yangıyı önleyici ergothioneine ve selenyum gibi antioksidanları da içerir.
Bu sayede, yaralanma gibi küçük yangılar, multiple skleroz, romatoid artrit ya da lupus gibi otoimmün bozukluklarda yararlıdır. Mantarlardaki fitokimyasallar ya da doğal olarak oluşan bitki kimyasalları özellikle çok güçlüdür. Bazılarının antikanser ve anti aging özellikleri bulunur.
Bazı mantarlar diğerlerinden daha sağlıklı mıdır?
Binlerce tür mantar vardır. Beyaz mantarlar en çok tüketilen mantar türlerindendir, her porsiyonunda yaklaşık 300 mg potasyum bulunur. Kremini ve Portobello mantarlarında ise antioksidan ergothionine bulunur. İstiridye ve shiitake mantarlarının her porsiyonunda yaklaşık 2gr lif bulunur.
Çiğ maitake mantarları ve UV’ye maruz kalan portobello mantarlarının D vitamini düzeylerinin oldukça yüksek olduğunu bildirmektedir.
Sonuç olarak, severek beğenerek yediğiniz her mantar türü sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Doğadan kendiniz toplayacaksanız, çok iyi bildiklerinizi toplayın, mantarların çok ciddi zehirlenmelere yol açan türleri olduğunu unutmayın.
Mantar yemenin en sağlıklı yolu nedir?
Omlet içerisinde ya da kavururak yemek hepsi iyi seçeneklerdir. Ayrıca salatanıza bazı mantarları ekleyebilirsiniz. Buna ek olarak, yağ ya da peynir eklenebilir.
Mantarların ete benzer tuzlu ve hoş bir tadı olduğu için onları etle karıştırıp, ya da et yerine kullanarak, et alımının azaltılabileceğini bildirmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir