“Mersin’deki Soda-Kromsan Fabrikası yakınındaki Kazanlı Sahili’ne vuran çok sayıdaki ölü balıklar vatandaşı tedirgin etti.
Çevrede yaşayan vatandaş, Kromsan önündeki sahilde yoğun toplu balık ölümleri görüldüğünü söyleyerek, “Buradaki deniz suyunun rengi sapsarı! Suyun içinde çok fazla sayıda ölü ve ölmek üzere olan balıklar var! Bu deniz nasıl bu kadar kirlendi? Ya Soda’dan, Kromsan’dan ya da mevcut dolum tesislerinden! Suyun renginin böyle olmaması gerekiyor! Bu sahili ne hale getirdiler! Yazık, günah! Hemen kontrol edilmeli!” şeklinde konuştu.
“BİLİM İNSANLARI VE AHLAKİ DEĞERLERİNİ YİTİREN KURUMLAR ZAN ALTINDA!”
Toplu balık ölümleri ile ilgili bir açıklama yapan Mersin Çevre Platformu Başkanı Sabahat Arslan, ülkemizdeki ve Mersin’deki bazı bilim kurumları ve bilim insanlarının rant uğruna bilimsel bilgiyi satarsa denizdeki bu kirlilikle daha çok mücadele etmek zorunda kalınacağını belirtti.
Sabahat Arslan, “Çevre ve insan sağlığı daha çok bozulacaktır. Asbest Dünyada ve ülkemizde kanserojen olduğu için üretimi ve kullanımı yasaklanmıştır. Ama asbesti denize dökmek Mersin’de serbest. Liman genişleme projesinde 6 milyon ton asbest karışımlı malzemenin denize dökülmesini sağlayan ve buna seyirci kalan sözde bilim insanları ve ahlaki değerlerini yitiren kurumlar zan altındadır. Bu kurumların yöneticilerinin alnında tarih boyunca silinmeyen kara bir leke oluşmuştur. Bu çevre katliamı da sözde bilim insanları ve denetleme görevini rant için yapmayan kurumlar yüzünden meydana gelmiştir. Kromsan Kazanlı’da yıllarca kanserojen olan Krom+6 atığını kontrolsüz olarak her yere dökmüştür. Bununla ilgili hiçbir kurum denetim yapmamıştır. Yakın zamanda denizde yapılan analiz sonucunda Krom+6 oranının ciddi bir seviyede olduğu gözlemlendi. Denizdeki Krom+6 Bileşiği elbette Kromsan’ın atığıdır.” diye konuştu.