Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇOCUK KORUMA MOBİL EKİPLERİ GÜVEN VERİYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ‘Çocuklar Güvende’ çocuk koruma mobil ekipler projesi güven vermeye devam ediyor. Proje sayesinde Mersin’de sokakta çalışan-çalıştırılan veya risk altında olan çocuklar eğitime ve sosyal hayata kazandırılıyor.
Çocuk Hakları faaliyetleriyle birlikte sokakta çalışana ve aileye ekonomik destek yardımı yapıldı. Çocukların sokağa yönelmesini önleyecek koruyucu önleyici tedbirler kapsamında da risk altında okula devam eden çocukların da aile ziyaretleri yapılarak sosyal  yardım ve diğer hizmet modellerinden yararlanması sağlanıyor. Bu kapsamda son iki yılda toplam 639 aile ziyareti gerçekleşti. Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü İl Çocuk Hakları ve Mobil Ekipler Koordinatörü Mustafa Sarı, “Çocuk hakları açısından önemli yer tutan Çocuk işçiliği ile mücadele ve çocukların, sokakta her türlü risklerden korunması için Mersin’de özel oluşturduğumuz paydaş kamu kurumların da katılımı ile ‘Çocuk Koruma–Çocuklar Güvende’ mobil ekiplerimiz oluşturuldu. Mersin’de 13.00-20.00 saatleri aralığında çalışmaktadır. İl Müdürlüğümüz bünyesinde Merkez Mobil ekibimizle nüfus yoğunluğu olan 5 ilçemizde Sosyal Hizmet Merkezlerimizde olmak üzere 6 Mobil ekibimiz periyodik zamanlarda sahadadır. Paydaş kurumlar İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir ve alt birim belediyeler ,İl Sağlık Müdürlüğü ve kendi birimlerimizdeki meslek Elemanlarımızda , çalışmalara destek vermektedir.” dedi.

“Mersin Caddeleri’nde afişlerle kamuoyu duyarlılığı yaratma çalışmalarımız sürüyor”

Sarı şöyle devam etti;”2005/5 nolu başbakanlık genelgesiyle, Mersin’de 2005 yılında başlatılan ve Türkiye’ye de örnek olan mobil ekipler sayesinde yüzlerce çocuk sokaktan kurtarılarak eğitime kazandırıldı. Mersin’de uzun yıllardır yürütülen Çocuk koruma odaklı projelerle ‘Çocuk İşçiliği’ ile mücadelede büyük mesafeler alındı. 2005/5 Başbakanlık genelgesi kapsamında Mersin’de 2019/1 nolu Valilik genelgesi yayımlandı. Mersin Valiliği genelgesiyle kamu kurum ve kuruluşlarına ortak sorumluluklar da yüklendi. Çocuk işçiliğinin önlenmesi çocukların sokağın riskinden korunması için yazılı ve görsel medyada etkin şekilde uyarı içerikli çalışmalar yürütülerek kamuoyu duyarlılığı sağlandi. Ayrıca Mersin Caddeleri’nde sık aralıklarla raket afişlerimizle kamuoyu duyarlılığı yaratma çalışmalarımız sürdürülmektedir. İl Müdürlüğümüze bağlı Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi’ne gelen ya da getirilen çocukların durumu titizlikle incelenmektedir, Mobil ekiplerimiz tarafından sokakta çalıştırıldığı tespit edilen ve suça sürüklenme ihtimali olan çocuklara ilişkin etkin izleme ve araştırma ve aile incelemeleri yapılmaktadır. Çocukların her türlü risk ve tehlikelerden korunması için sosyal ve ekonomik destekle psikososyal destek hizmetlerinin de planlandığı projede sokakta çalışan veya çalıştırılan risk altındaki çocukların aileleriyle görüşülmektedir. Sokağın riskleri aile bireylerine hane ziyaretlerin de anlatılıyor. Çocuğun mutlaka okuluna sağlıklı bir şekilde devam etmesi vurgulanıyor. Bu çocuklarımıza yönelik Çocuk Hakları Komitemiz olmak üzere ilgili birimlerimiz tarafından, çocukların da zamanlarını kaliteli ve verimli kullanabilmeleri amacıyla akademik, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler de düzenleniyor. Sokakta çalışmayı bırakıp ailesi sosyal yardıma muhtaç olan ailelere de Çocuklarını okula devam etmesini devamlı kılmak için Sosyal ve ekonomik destek sağlanıyor.”

“Mersin’in Türkiye’ye örnek çalışmalar yapıldığının takdir edilmesi bizleri mutlu ediyor”

“Çocuk Koruma-Çocuklar Güvende Mobil Ekip Projesi” kapsamındaki paydaş kurumlar ve İl müdürlüğümüz birimleri ile özellikle 2025 Yılının Cumhurbaşkanımız tarafından Aile Yılı olarak ilan edilmesiyle çalışmaları aile ziyaretleri ve ailenin eğitimi ağırlıklı sürdürmekteyiz. Amacımız sokakta dilenen çocukları, sokak işçiliğini, madde bağımlılığı riski taşıyan çocukları ve okula devam etmeyen çocukları tespit ederek, aile ziyaretlerinde aileleriyle birlikte değerlendirerek çocuğun yüksek yararını ön planda tutan aile odaklı görüşmeler yapıyoruz. Adreslerini tespit ederek aile çalışması ve hane ziyaretleri yapıyoruz. Uzmanlarımız hane ziyaretlerinde çocukların neden okula gitmediklerini, neden sokakta? Çalıştıkları yada çalıştırdıkları   öğreniyoruz. Gerekli uyarı ve yasal aydınlatıcı bilgileri veriyoruz. Sosyal inceleme raporları doğrultusunda ihtiyacı olan ailelere sosyal ve ekonomik destekler sağlıyoruz. Mersin de paydaş kurumlarla işbirliği sayesinde sokakta çalışan veya dilenen çocuk sayısı ciddi oranda azalmıştır. Bu çalışmalarımızı çok ciddiyetle yürütüyoruz. Sokakta çalışan ve dilenen çocuğa verilen para çocuğu sokağa daha da bağımlı hale getirip ailesinden kopuyor. Zamanla sokakta madde bağımlısı oluyor. Çocuk suçluluğuna davetiye çıkarıyor. Bu nedenle toplum olarak çocuklarımıza mutlaka yardım etmek istiyorsak, bizlerle ve diğer ilgili kamu kurumları aracılığı ile eğitimlerine destek olabiliriz. Çocuğun sokağa değil, ailesi yanında okuluna bağlı çocukluğunu yaşayabileceği sosyal çocuk oyun alanlarda olmalarını istiyoruz. Mersin’de yürütülen bu proje 2017 yılından bu yana sosyal bilgiler kitabında ders konusu olarak okutulması Mersin’in Türkiye’ye örnek çalışmalar yapıldığının takdir edilmesi bizleri mutlu etmektedir.”