Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre ise yılın ilk 6 ayında kapanan işyeri sayısı 35 bin 965 olarak gerçekleşti. Esnaf tarafında haziran ayında 7 binin üzerinde işyerinin kepenk kapatması ile son 5 yılın zirve rakamına ulaşılırken, marka sahipleri ise verimsiz ve ciroda yetersiz olan yüzde 20’lik bir dilim oluşturan mağazaları hem caddede hem de alışveriş merkezlerinde (AVM) kapatmaya başladı.
Bu gelişmeler sonrası Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından Antalya, Isparta ve Burdur’da, ‘Esnafına sahip çık’ çağrısı yapıldı. AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde esnafımızın yanında olun. Gelin alışverişinizi yerel esnaftan yapın. Çünkü yerel esnaftan alışveriş ekonomiye can vermek demektir. Çünkü küçük esnaf bizi biz yapan milli ve yerli değerlerimize sahip çıkandır. Yerel esnaftan alışveriş demek paranın ülke ekonomisinde kalması, Türk Lirasının değer kazanması, ilimizin kalkınması demektir. Gün birlik günü, gün esnafa sahip çıkma günüdür” dedi. Dere, “Bizler de ilimiz de esnaf ve sanatkarın temsilcisi olarak, sizlere çağrıda bulunuyoruz. İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde esnafımızın yanında olun. Gelin alışverişinizi yerel esnaftan yapın. Çünkü yerel esnaftan alışveriş ekonomiye can vermek demektir. Çünkü küçük esnaf bizi biz yapan milli ve yerli değerlerimize sahip çıkandır. Yerel esnaftan alışveriş demek paranın ülke ekonomisinde kalması, Türk Lirasının değer kazanması, ilimizin kalkınması demektir. Gün birlik günü, gün esnafa sahip çıkma günüdür.” şe açıklamada bulundu.
MERSİN ESNAFI TEPKİLİ!
Neredeyse her gün Mersin’de bir işyeri kapanırken Mersin esnafı Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer’e tepki gösterdi. Sayılı kaldıklarını ve kan ağladıklarını ifade eden Mersin Esnafı, “Duyduğumuz kadarıyla (AESOB) tarafından Antalya, Isparta ve Burdur’da, ‘Esnafına sahip çık’ çağrısı yapılmış. Alışverişlerin esnaftan yapılması gerektiği söylenmiş. Bizim şehrimizde ne bir hareket ne de bir çağrı var. Son 6 ayda esnafın en fazla işyerlerini kapattığı il Mersin. Bizler de zor ayakta duruyoruz ve kapatmanın eşiğine geldik. Dinçer’in de bizim için birşeyler yapması gerekli artık.” dediler.
Devletten de destek beklediklerin söyleyen Mersin esnafı, her ay binlerce TL ödeme yapmak zorundayız. Allah sonumuzu hayır etsin. Esnafa destek verilmeli, borçların ve çeklerin ertelenmesi gerekiyor. Esnafa da bütçe ayrılması gerekiyor.” dedi.
Virüs öncesi de işlerinin iyi olmadığını hatırlatan esnaf virüs tehdidi ile birlikte işlerinin tamamen çöktüğünü vurguladı.
ARZU ÖZER
YORUMLAR