Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gri Liste ve Kara Liste’nin farkı nedir?

Cuma günü FATF, Signapur’da yaptığı toplantısınd resmi olarak Türkiye’nin

Cuma günü FATF, Signapur’da yaptığı toplantısınd resmi olarak Türkiye’nin gri listeden çıkarıldığını duyurdu. Peki FATF nedir ve Türkiye neden gri listeye girdi ve nasıl çıktı gelin hep beraber bakalım.

 

FATF nedir ?

FATF (Financial Action Task Force-Mali Eylem Gücü) G7 ülkelerinin 1989 yılında yaptığı toplantıda kara para aklamanın önlenmesi amacında kuruldu.

 

FATF ne iş yapar?

 

FATF’nin amacı kara para aklamayı ve terörizmin nasıl maddi olarak finansa edildiğini analiz etmek ve araştırmak. Bu nedenlerden doğan sonuçları riski azaltmak küresel standartlar belirlemek ve ülkelerin bu standartlara uyup uymadığını kontrol etmek.

Denetimler ülkenin kamu görevlileri tarafından yapılıyor ancak kararları genel FATF genel kurulunda veriliyor.

 

Gri Liste ve Kara Liste Nedir?

 

Örgüt kurmak ve kara para aklama ve terörizmin fnanslanmasına yönelik 40 şartı var. Yapılan analizler sonucu bu şartlara uymayan ülkeler kara listeye ama kısmen uyum gösteren ve mücadelede gerekli istikrarı sağlayamayan ülkeler ise gri listeye alınıyor.

 

Türkiye neden gri listeye alındı?

 

FATF’nin Türkiye’ye ilişkin araştırmaları ve analizleri sonucu 2019 yılında 40 standarta uymadığı ortaya çıktı. Değerlendirmeleri uyan Türkiye tavsiye edilen şartları bir miktar ilerleme kaydetti ama uluslararı finans siteminin beraberliğini tehdit eden ve ciddi eksikleri yüzünden Türkiye 2021’de gri listeye eklendi.

Türkiye daha önce 2011 yılında bu listeye eklenmişti ve 2014 yılında ise çıkarılmıştı.

 

Türkiye Gri Listeden Çıktı!

 

FATF’nin Singapur’da yaptığı toplantıda Türkiye’nin grilisteden çıkarılması kararını resmi olarak aldı. Toplantıda bulunan Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek’de sosyal medya hesabından “başardık” diyerek bunu kutladı.

Türkiye’nin terörizm ve kara para aklamanın finansal desteğinin Ekim 2021’de FATF tarafından belirlenen eksiklerinin giderilmesinde Türkiye’nin mücadelesinin güçlendiğini belirtti.

İçişleri bakanı Ali Yerlikaya ise şu sözleri kullandı:

“Ülkemizin ‘Gri Liste’den çıkmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Başta terör ve o hainlerin finansmanına yönelik olmak üzere, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle, kara para aklayan suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz”

Başta İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile ülkemizin Gri Listeden çıkmasına yönelik emeği geçen herkesi tebrik ediyorum…