18 Mayıs 2024

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge bir TV’nin canlı yayın konuğu oldu. Programda soruları yanıtladı.
Bucuge, “Öncelikle lobi tarafımız var. İcracı değil ricacıyız. Ricaları da dosyalarla dile getiririz. Yerelde belediye başkanı ile sorunları çözeriz genelde de Merkezi hükümetle çalışırız. Bizim siyasi bir tarafımız yok. Üyelerim için sorununu çözmek için kiminle çalışmamız gerekiyorsa onlarla çalışırız. Havaalanını yıllardır MTSO dile getirir. Ana Konteyner Limanı bizim olmazsa olmazımız.” dedi.

“Mersin, hiç yatırım yapılmasa da kendi kendisine işleyen bir dinamik”

Ekonomiyi ve MTSO olarak çalıştıkları projeleri anlatan Bucuge, “Mersin genel konjonktürlerden çok pay alan bir il değil. Türkiye’nin dünya üzerindeki jeopolitik durumundan dolayı ekonomiden hep pozitif etkilenir ve tehditlerden negatif etkilenir. Mersin’in de böyle bir yapısı var. Mersin’le ilgili çok planlama olmamasına rağmen jeopolitik konumundan dolayı hiç yatırım yapılmasa da kendi kendisine işleyen bir dinamik. Had safhada büyüyor. Ve gelen bazı taleplere cevap veremiyor. Ticari, sanayi arazi üretimiyle ilgili cevap veremiyoruz. Takip ettiğimiz kamusal yatırımları var. Sonuçlanan Havaalanı var. Turizm bölgelerimiz var. Bunların içinden Kazanlı ile ilgili en son başkanımız ve bir heyetin ziyaretinde bu konunun neredeyse rafa kalktığı bilgisi geldi. Sonra Kargıcak Turizm Bölgesi ile ilgili çalışma oldu. Mersin yatırımcılarından oluşan bir şirket kuruldu ve bu şirket faaliyetlerine devam ediyor. Alanla ilgili tahsis noktasındalar. İnşallah bununla ilgili beklentimiz var. Onun dışında Agropark var. Türkiye’nin ilk tarım agroparkı Mersin’de kuruldu. 800 dönüm arazi üzerinde. Başvurular oldukça çok ama katmadeğeri yüksek üretim yapacak, bilimsel çalışma yapacak tarımla ilgili şirketlere seçicilik gösteriliyor. Her firmaya değil kriterlere uyan firmalara yer verilmeye çalışılıyor. Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır aynı zamanda bizim de yönetim kurulu başkanımız. Duruma oldukça hakim ve geçtiğimiz günlerde Sanayi Bakanı katılımıyla açıldı.” ifadelerini kullandı.

“3 yıllık dönemde ilk hedef Mersin’de ana konteyner limanı”

“Vergi tahsilatında iyiyken neden yatırımlarda geri planda kalıyoruz?” sorusu üzerine Bucuge, “Tarım platformu canlandırıldı. Lojistik platformu canlandırıldı, çalışma başladı. Kaldı ki Mersin içinde en önemli lokomotif olabilecek lojistik ve tarım. Arkasına turizm geliyor. İkisi çalışmaya başladı. Tarım platformunda hakan başkan da var. Biliyorsunuz platformlarda başkanlık yok. Herkes eşit şekilde odanın sekreteryasıyla birlikte fikirleri hayata geçirmeye çalışıyor. Bunlar başladı. Mersin’in sahibi yok sözüne katılmıyorum dedim ya. Bizler MTSO olarak bu kadar bahsettik 30 bin kişilik temsiliyetimiz var. Biz STK değiliz. Kamu niteliğinde bir kurum. Resmi hizmet de veriyoruz. Bunu yaparken yapacağımız açıklamalar seçilmişiz, özel sektörden geliyoruz ama kamu kimliğimiz de var. Öncelikle lobi tarafımız var. İcracı değil ricacıyız. Ricaları da dosyalarla dile getiririz. Yerelde belediye başkanı ile sorunları çözeriz genelde de Merkezi hükümetle çalışırız. Bizim siyasi bir tarafımız yok. Üyelerim için sorununu çözmek için kiminle çalışmamız gerekiyorsa onlarla çalışırız. Havaalanını yıllardır MTSO dile getirir. Ana Konteyner Limanı bizim olmazsa olmazımız. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde ilk hedefi Mersin’de ana konteyner limanıdır: Mersin Limanı’nın genişlemesi gerekiyorsa tabi genişlesin ama bu genişleme beraberinde ana konteyner limanıyla ilgili olmadığının da altını çize çize belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

‘Geçen yıl 438 adet
yabancı şirket kurulmuş’

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge bir TV programında soruları yanıtladı.
Limanda konteyner işlem hacminin ne durumda olduğu sorusunu yanıtlayan Bucuge, “Aslında birinciliğe oynadığımız rakamlarımız oldu. Mersin Limanı’nın birincilik aldığı dönemler oldu ama 2023’te 3. sırada yer aldık. Bir takım resmi verileri vermek isterim. Liman başkanlarında elleçlenen rakam yüzde 8 artmış görünüyor ama rakiplerimiz daha çok artış yaşayınca 3. sıraya gelmişiz. Yabancı sermayeli şirket sayısında da artış var. 2023’te evet artış vardı bu da bir miktar stabil hale gelmeye başladı. Bakınca kurulan şirket sayılarına istatistiklerle geldim sizlere bol miktarda veri verebilmek açısından. Geçen yıl 438 adet yabancı şirket kurulmuş. Türkiye genelindeki paya bakarsak yüzde 4’lük paya sahibiz. İstanbul, Antalya ve Ankara’dan sonra geliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Metroyu ihtiyaç görüyorum”

“TÜİOSB var onunla karşılaştırınca nasıl bir fark var?” sorusuna yanıt veren Bucuge, “TÜİOSB’de tarım makineleri ağırlıklı ama Agropark’ta daha çok bilimsel üretimle ilgili çalışma yapılıyor. Örneğin kimyasal üretimler gübre üretimindeki formül denemeleri yapılıyor. Mersin’de tarım hak ettiği yere ulaşmaya çalışıyor. Birçok üründe üretim veya ihracat birincisiyiz. Bir narenciyede limonda dünyada lider konumundayız. Mersin’in aslında gelmesi gereken nokta belki yeni tecelli etti. Metroyu ihtiyaç görüyorum. Mersin’den daha küçük kentlerde bile metro yatırımı yapılmış durumda. Küçük kentlerde zarar ettiğine dair veriler de var ama belediyecilikte, özellikle sosyal belediyecilikte her alanda kar güdülmez. Halkın refahı da önemli. Dünya şehirlerinde metrolar var Mersin’de de olmasını canı gönülden istiyorum.” diye konuştu.

“Vahap Bey’in vizyon olarak yaptığı 4-5 projesi Türkiye çapında”

31 Mart seçimleri ile ilgili konuşan Bucuge, “Biraz sürpriz oldu. Bu kadar sert bir tepki beklemiyordum. Belki ekonomik duruma, maaş durumlarına tepki bekliyordum ama bu kadar olacağını beklemiyordum. Ben mutluyum ama seçimlerin bittiğine mutluyum. En yakın 3 sene seçim yok. Hem merkezi hükümetten hem yerel belediyelerden hem de beraberinde TSO’lardan, Borsalardan vatandaşımız proje, hizmet bekleyecek. Çalışma zamanı. Önümüzde sıkıntı kalmadı. Meclis çoğunluğu muhalif kanatta olması nedeniyle siyasi sürtüşmeleri doğal karşılıyorum. Buna rağmen yine de güzel işler çıktığına inanıyorum. Parti ayrımı yapmaksızın tüm belediye başkanlarının bütçeleri nispetinde elinden geleni yaptığına inanıyorum. Vahap Bey’in vizyon olarak yaptığı en az 4-5 projesi Türkiye çapında ses getiren projelerdir. Yüzde 60’lık bir teveccüh kolay değil. Demek ki çalışıldı yoksa yıpranırdı. Oyun bu şekilde gitmesi düzgün işler yaptığını gösteriyor. İkinci dönem için ben daha zor olacağını düşünüyorum. Aslında meclis çoğunluğu Vahap beyin lehinde ama bu konuyla ilgili öyle bir beklenti oluştu ki artık borçlanma yetkisi alabilirsiniz halk da size destek verdi artık sizden yaptıklarınızdan fazlasını bekliyoruz beklentisi oluştu. Bu da Vahap Beyin omuzlarına ciddi bir yük getiriyor. Ben yapacaklarını düşünüyorum.

“Bu kent hepimizin”

Bucuge şöyle devam etti;
“Yaklaşık dört dönem öncesi MTSO yönetimi büyükşehir belediye başkanlarıyla çok fazla diyalogda olamazlardı. Burhanettin beyle bu biraz daha yumuşadı, Vahap beyle diyalog benim gördüğüm tavan yaptı. Çok rahat şekilde genel sekreterlik, daire başkanları, büyükşehir belediye başkanıyla bir sorun olursa görüşülebiliyor. Diğer ilçe belediyelerle parti ayrımı yapmaksızın üyelerimizin şu şekilde sorunu var başkanla görüşmek istiyoruz dediğimizde doğru tespitlerle ve çözüm önerileriyle gittiğimizde kapı bize hep açıldı. Sadece şikayetle değil dosyamızda şunlar var çözümü bunlar olmalı bu konuda ortak çalışma yapabilir miyiz dendiğinde yerelde de merkezi hükümette de buradan milletvekilleri aracılığıyla da Ankara’ya gittiğimizde doğru şekilde sunarsak karşılığını aldığımızı düşünüyoruz. Bir kaç yatırım hariç. Tüm başkanlara şükranlarımızı sunuyoruz. Herkes kendi çapında Mersin için iyi şeyler yapmaya çalıştı. Bu bir hizmet yarışıdır. Görevini tamamlayan tüm başkanlarımın ellerine kollarına sağlık. Yeni başkanlara da başarılar diliyorum. Allah yardımcıları olsun. Mersin’de son derece çağdaş, herhangi bir kötü olayla anılmayacak şekilde şölen havasında bir yerel seçim oldu. Tüm siyasi parti adaylarını bu konuda hassasiyet gösterdikleri için kutluyorum. Önemli bir sınav geçirildi demokrasi şöleni oldu. Artık hizmet zamanı. Seçilen başkanlara verilen emaneti emanet verenler olarak takip edeceğiz.”

“İnşallah seçilen başkanlar bu çalışmadan faydalanırlar”

‘Mersin Başkanlarından Ne Bekliyor’ çalışması ile ilgili de konuşan Bucuge, “MTSO yönetiminde olduğum için söylemiyorum. Mersin için çok önemli bir kurum. Bazen üzüldüğüm, Mersin’in sahibi yok söylemleri olur ben hiç katılmıyorum. Mersin’i seven kent için karşılıksız hizmet veren birçok STK, kamu niteliğinde kurum, siyasi aktörler var. Örnek veriyorum MTSO Yönetim Kurulu Başkanı’nın bir Yüksek İstişare Kurulu vardır. Danışma Kurulu gibi. Çok kıymetli iş insanları, tecrübe sahibi insanlar var. Hakan Başkan sürekli toplantılar yaparak istişareyi kopartmıyor. Bizler de komite üyeleriyle meclis üyeleriyle istişareyi sürdürüyoruz: Sorunları çözecek şekilde çarkı çevirmeye çalışıyoruz. 170 civarında kanaat önderini Mersin’de iyi bir otelde bir araya getirdik ve ciddi vakit harcadılar. Önemli akademik firmaların çalışmalarıyla orada bir gün boyunca sorularla birlikte bir çalıştay düzenledik. Bu ilk değil iki dönem daha yaptık. Seçimden önce yapılarak bu çıktılar alınır. Mersin’in başkanından beklentileri yazılı hale getirilir MTSO’ya seçim öncesi gelen tüm başkan adaylarına bu dosya verilir. Yol gösterici olması adına. İnşallah seçilen başkanlar bu çalışmadan faydalanırlar.” dedi.

“Biz susmayıp hakkımızı isteyeceğiz”

Dış ticaret verilerine de değinen Bucuge, “2 milyon TEU hacmi var diyelim. Ana Konteyner limanının hacmi 12 milyon TEU olacak. Mevcutta Türkiye’nin sayılı limanıyken 2’den 12 milyon TEU’ya çıkacak bir yatırımı hangi Mersinli istemez. Bu yatırımın arkasından iddialı şekilde koşmaz? Biz MTSO olarak bu yatırımın arkasından iddialı şekilde koşacağız. 2023’te mersin ihracatı yüzde 25 arttı. İthalatımız ise yüzde 14 arttı. İhracat hacmine göre iller arasında 7. Sıradayız. Vergi tahsilinde 6’ıncı, ihracatta 7’nci sıradayız. Ama Mersin büyüklük olarak 6. Sırada da değil 7. Sırada da değil. Bizden daha büyük illeri geçmişiz. Mersin sanayicisi, tüccarı elinden geleni yapmıştır. Mersin’in katma değeri ile birlikte Türkiye ekonomisine kendi boyutunun üzerinde kazanç vermiştir bu nedenle isteyecektir. Merkezi hükümetten de yerel yönetimlerden de bir masa etrafında oturup bizi dinlemesini istiyoruz. Biz susmayıp hakkımızı isteyeceğiz. Lojistik köyün de daha iyi anlaşılması gerektiğine inanıyorum. Lojistik Köy. Türkiye’nin lojistik başkenti Mersin’de yapılması şart. Biz bununla ilgili fikir üretmişiz, profesyonel çalışmayı yapmışız. Artık bunun hayata geçmesi için finans ve yer gerek. Finansla ilgili hiçbir şeye hayır demedik ama yıllardır kanayan yara olan nakliyeciler sitesi sorunu bile yıllardır çözülemiyordu. Çok ciddi bir araziye ihtiyaç var. Vali beyin önderliğinde, büyükşehir belediye başkanımızın liderliğinde kamusal araziler üzerinde imar değişiklikleriyle bir masa etrafında bu işlerin 3 yıl içinde çözülmesi gerekiyor. MTSO olarak 1. OSB’den TÜİOSB’ye, Anamur, Erdemli OSB’ye kadar kurucular içindeyiz ciddi bir bilgi birikimi oldu MTSO’da. Bir OSB ya da bir lojistik köy kurulacaksa rantabl olması için yüzde 70 civarında kamu arazisi olursa başarıya ulaşıyor. Buradaki oran tersine dönerse başarı olmuyor. Özel sektör ve kamu fiyatı aynı olmayınca yatırımcıya cazip gelmiyor. İkincisi açılan davalar nedeniyle sorun yaşanıyor. Bu nedenle tespit edilecek arazide buna dikkat edilmeli. Bize özel sektöre ait bir alan işaretlenip verildiğinde yapamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Sanayide Kadın Eli projesinin çalışmaları yakında tanıtılacak”

“Kadının toplumsal yaşamdaki yerini nasıl görüyorsunuz? Daha aktif rol izleyemezler mi?” sorusunu da yanıtlayan Bucuge, “Şiddet kısmı tamamen insani ve hukuki bir kısım. Tabii ki kabul edilemez. Kadınların istihdamı, yatırımcılığında önünün açılması bizi ilgilendiren kısım. Dedim ya MTSO önemli bir kurum. Altında çalışan gruplar var. Bunlardan biri de TOBB Kadın Girişimciler Kurulu. Yapı olarak TOBB’a bağlı ama Mersin’deki TSO’ların borsaların himayesinde çalışan yapılar. Ayla hanım son derece tecrübeli. 15 kişilik bir icra kurulu var ve bu alanda güzel çalışmalar yapılıyor. 41 komite ve alt kurullar olunca her çalışma mutlaka bir karşılık buluyor. Sanayide Kadın Eli projesinin çalışmaları yakında tanıtılacak. Teknolojiyle ilgili Teknoloji ve Kadın projesi tanıtılacak. Geçen dönemden devam eden Kadın Çiftçi Akademisi projesi var. En son da bir sosyal sorumluluk göstergesi çok önemli buluyorum. Hataylı kadınların yanına bir otobüsle kadın girişimcilerimiz gitti üretici kadınların, esnaf kadınların yanında olup moral verdiler. Alışveriş yaptılar. Kartvizit değiştirdiler. Ekip olarak hepsini Mersin’e getirmek istiyorduk konjonktürde mümkün olmadı. Vahap Bey’in yeni dönemde yapacağına inanıyorum. Ama şöyle gerçekleşti. Tarsus Festivalinde Mehmet Nane bizi kırmayıp geldi. Oral Çalışlar katıldı. Celal Toroğlu depremden sonra ODTÜ’de depremle ilgili ekipten arkadaşları alıp getirdi. Mersin’in afetle ilgili manifestosunu yapan ekiple çalıştı. Sedef Kabaş, İrfan Donat geldi. Soner Sarıkabadayı, Mabel geldi. Öner Onan maçları Mersin’e aldırmak için emek sarf ediyor. Lobi faaliyetleri çalışmaya başladı ama ekip olarak getiremedik. Belki getirip üstü açık bir otobüsle tur attırmak, anılarında Mersin gibi birer yazı alıp kitaplaştırıp imza günü düzenleyebiliriz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir