Yıllar önce, araştırmacılar aşırı doymuş yağ ve kolesterol içeren gıdalar yiyen kişilerde beklenenden az kalp hastalığı ve ölüm olduğunu farketmişlerdir. Bazıları bunu fransız paradoksu olarak isimlendirmektedir. Şarap bu konuda etkin olarak öne çıkmaktadır.
Az miktarda şarap tüketimi Akdeniz diyetinin bir parçasıdır ve hastalık miktarlarının düşmesi ve ölümlerin azalmasıyla ilişkilidir. Şarap ya da diğer alkol türlerinin içilmesinin arteriyel tıkanıklıkları önlediği ya da azalttığı gösterilmiştir.
Üzümlerde polifenoller özellikle de resveratrol bulunur. Kırmızı şarapta beyaz şaraba göre daha fazla resveratrol bulunur. Kırmızı şarabın diğer alkollü içkilere göre daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir. Yapılan bir çalışmaya göre marketlerden şarap alan kişiler bunun yanısıra bira alan kişilere göre daha fazla sebze, meyve ve sağlıklı gıdalar almaktadırlar.
Doymuş yağ ve kolesterol kaynağı olarak peynir ve benzeri gıdaların tüketilmesi bir kişinin kalp hastalığı ve erken ölüm riskini bağımsız olarak arttırmamaktadır. Bu durum fransız paradoksunu bozmaktadır.
Bir kişinin kalp hastalığı riskini azaltmak konusunda şarap ve bira hemen hemen eşit etkilere sahiptir.
Son zamanlarda yapılan bazı çalışmalara göre bazı biralar şaraplara göre daha sağlıklıdır: Craft bira biranın saflığını bozan şeker, pirinç, mısır şurubu, glikoz gibi katkı maddeleri içermeyen butik hazırlanmış bira türüdür.
Genellikle pastörize edilmemiş ve filtre edilmemiştir ve bu nedenle daha fazla bitki bileşenleri, maya, bakteri, vitamin, mineral ve diğer potansiyel olarak yararlı maddeleri içerir.