Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prof. Dr. Işın AKYAR: Bitkisel temelli diyet kalp damar sağlığını nasıl etkiler?

Konu beslenme olduğunda, hepimizin
Konu beslenme olduğunda, hepimizin paylaştığı bazı ortak kaygılar bulunmaktadır. Bitkisel temelli bir diyet, kolesterolü düşürür, kalbi korur ve çok daha fazlasını yapar.
Bitkiler sonunda altın çağlarını yaşıyorlar.
İnsan sağlığı için hayvan kaynaklı ürünlere göre çok daha iyi olan bitki kaynaklı protein tüketilme oranları son yıllarda sevindirici boyutta artmış durumdadır. Bitkisel temelli diyetler yağdan fakir, kolesterolsüz, bol lifli ve besleyici içeriğe sahiptir. Sağlıklı vücut için çok yararlıdır.
Böyle bir diyette et ve hayvansal ürünler tamamen dışarıda bırakılmaz. 2019 yılında “Circulation” dergisinde yayınlanan ve bitkisel temelli yeme kalıplarının incelendiği şimdiye yapılmış en büyük çalışmalardan birinde böyle kombine bir diyetin kalp damar sağlığını düzelterek 12 yıl içerisinde ölme riskini yüzde 10 oranında düşürdüğü gösterilmiştir. İnsanlar bitkisel temelli diyeti ne kadar uzun süre uygularlarsa o kadar yararlı olmaktadır.
Başka bir deyişle, bitkisel temelli beslenmek için ille de vejeteryan ya da vegan olmanız gerekmez, bazı insanların yaptığı gibi peynir, yumurta ya da diğer hayvansal kaynaklı yiyecekleri diyetinizden çıkarmak zorunda değilsiniz.
Ancak, yine de karşınıza bazı tuzaklar çıkacaktır.
Bir çok işlem görmüş vejeteryan gıda piyasada bol miktarda bulunmaktadır. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, donmuş peynirli pizzalar hiçbirinin sağlıklı bir diyette yeri yoktur.
Bu gıdalar aşırı işlem gördükleri için bağırsaklarınızı dolduran ve orada bulunan yararlı mikropları besleyen lifleri yeterince içermemektedirler.
Bu gıdalarda ayrıca, sonradan eklenmiş şeker de bulunmaktadır. Vücut bu şekeri kolayca sindirir, bu nedenle de iştah artar ve kişinin aşırı yemesine neden olur.
Bu tarz bitkisel kaynaklı gıdaları yemenin kalp krizi riskini azaltmak yerine tam tersine arttırdığı gösterilmiştir.
Doktorlar ve beslenme uzmanları bitki temelli gıdalardan söz ettiklerinde, aslında kastettikleri yeşil fasulye, brokoli, mercimek, bezelye, elma ve kabak gibi tüm doğal gıdalardır.
Yapılan büyük çapta bir çok çalışmada en sağlıklı yeme alışkanlıklarının özünde  bir çok meyve, sebze, baklagiller, tam tahıllı gıdalar ve az miktarda kuruyemiş ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar bulunduğu gösterilmiştir.
Bu sağlıklı gıdaların kalp hastalıkları üzerine çok fazla olumlu etkileri vardır.
Yeme alışkanlıkları tamamen değiştirilip sağlıklı beslenilirse, bir de sigara bırakılırsa (ya da ideal olarak hiç başlanmazsa), daha fazla hareket edilirse kalp hastalıklarından ölümlerin yarısının önlenebileceği gösterilmiştir.