Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“SUÇLU DEVLET VE İŞVERENDİR”

Bu haberin fotoğrafı yok

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği -TMMOB- Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının “Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri” adlı yerel kurultay düzenlendi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası binasında gerçekleşen kurultaya  TMMOB  Mersin İl Koordinasyon Sekreteri Seyfettin Atar, TMMOB Yüksek Onur Kurul Üyesi Hulusi Sarıkaya, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Haydar Ulusoy ve TMMOB Yüksek Kurul Üyesi Semih Temizkan ile birlikte birçok üye katılım sağladı.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu’nun düzenlediği ve mühendis, mimar ve şehir plancılarının “Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri” adlı kurultayda açılış konuşmasını gerçekleştiren Seyfettin Atar, Merkezi Kurultay’ın, Yerel Kurultaylarla örgütlenerek 25-26 Nisan 2020 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirileceğinin altını çizdi. 
Konu başlıklarının yoğun olduğu kurultayda krizde yoğunlaşan işsizlik tehdidi ve kamuda plansız istihdamlardan, İşçi sağlığı ve iş güvenliğine, çalışma alanlarında cinsiyetçi yaklaşımlar ve psikolojik baskı unsurlarından, çevresel ve ekolojik tahribatlara kadar bir çok konu ele alındı.

“Kamu ve halka ait arazi ve mülklerin yağmalanmasına dayalı rant eksenli bir ekonomi inşa edilmiştir”

Seyfettin Atar konuşmasında: “Ülkemizin peş peşe içinde sürüklendiği ve yıkıcı etkisi her defasında daha da artan ekonomik krizlerin etkisi, meslek alanlarımızın daralmasına, mesleklerimize ve meslektaşlarımıza verilen önemin azalmasına neden olmuştur. Tüm alanlarda ithalata ve fason üretime, taşeronlaşmaya, kamu ve halka ait arazi ve mülklerin yağmalanmasına dayalı rant eksenli bir ekonomi inşa edilmiştir. Böylelikle meslek icra ettiğimiz alanlarda üzerimize düşen kamusal hizmetler ticarileştirilmiş, mesleğimizin toplumsal niteliği aşındırılmıştır” dedi. 

“Sorunların Muhatapları Tarafından Çözüm Önerileri Üretilecek”

Atar, “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 45. Dönemde düzenlediği çalıştaylar, sempozyumlar, kurultaylar ile meslektaşlarımızın sorunlarını dile getirmiştir. Üyelerimizin ve meslek alanlarının temel sorunlarını bizzat muhatapları tarafından tartışılarak çözüm önerileri  üretilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Yapılan tüm etkinliklerin sonuçları, ilgili çalışma grupları tarafından  bir araya getirilerek kamuoyu ile paylaşılmış, getirilen çözüm önerilerine yönelik adımlar TMMOB Yönetim kurulunca atılmıştır. Bu kapsamda TMMOB  Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Kurultayı kapsamında ele alınacak konular yerel kurultayınca, krizde yoğunlaşan işsizlik tehdidi ve kamuda plansız istihdamlar, İşçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamaları, denetimsiz blok işçilikler, niteliksiz bilimsel eğitimler, çalışma alanlarında cinsiyetçi yaklaşımlar ve psikolojik baskı unsurları ve son olarak çevresel  ve ekolojik tahribatlar olarak gündemimize almış bulunmaktayız” diye konuştu.

‘Yerel Kurultayda Alınacak Önergeler  Ankara’da Yapılacak Kurultayda Ele Alınacak’

Divan Kurulu Başkanı TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Zehra Korkmaz ise kurultay başlamadan önce yaptığı konuşmada yapılan yerel kurultayların önemine dikkat çekti. Korkmaz, “Bu kurultayda alınacak kararlar  genel kurultayda değerlendirilecek. Burada kabul edilecek olan kararlar sonuç bildirgesi hazırlanarak genel merkeze iletilecek. Genel merkez ise yerellerden gelen kurultay sonuçlarını tasvip edecek ve  kararlar genel merkezde direk olarak ele alınacak” dedi. 

“Krizden Nasıl Çıkacağımız Belki de Sizin Değerlendirmelerinizle Şekil Bulacak”

TMMOB’un düzenlediği Mimar ve Şehir Plancılarının “Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri” adlı kurultaya katılan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Haydar Ulusoy da konuşmasında, “Uzun süredir ülkemizde yaşanan ekonomik krizin ve bu krizin bizim çalışma alanlarımıza yansıması bizim tartıştığımız konulardan bir tanesi. Elbette  krizin giderek derinleşmesini hepimiz tespit ediyor ve altını çiziyoruz. Krizden nasıl çıkılacağı konusu belki de sizin değerlendirmelerinizle şekil bulacak. Yerel yönetimler açısından bu krizin azaltması yada içerisinde bulunduğu durumdan kurtarılması konusunda bizlerde kendi bulunduğumuz ortamda sürekli tartışıyoruz.” şeklinde çalışmalarını dile getirdi.

“Tarihi Uray Caddesi Yenilenecek”

Büyükşehir Belediyesi olarak 2020 yılının hesaplarını yaptıklarını söyleyen Ali Haydar Ulusoy, “Bu kentin sorunlarını ve ekonomik olarak kalkınmasını, yurttaşlar ve yerel yönetim  açısından yol haritası çıkartmak için burada bulunan sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Bizim stratejik plan hazırlık sürecinde bütün çevreleri ve kentin aktörlerini  davet ettik ve tartıştık. Gelen görüş ve öneriler sonucunda yol haritası hazırladık ve açıkladık. Bu başlayıp biten bir süreç değil halen çalışıyoruz. Kente yapacağımız yatırım ve projelerle ilgili birçok açıklamayı 2020 stratejik plan çalışmasında açıkladık. Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli 1/5000 ilave nazım imar planı süreçleri kurum yazılarındaki sıkıntılardan dolayı bu güne kadar sonuçlanmamış. Bizim dönemimizde hem Ankara hem de valilik nezdinde yaptığımız görüşmeler sonucunda süreç hızlanmış durumda. Kurum yazıları belediyemize iletiliyor. Meslek alanlarımız açısından son derece önemli bulduğumuz Uray caddesi tarihi kent merkezinin canlandırılması şu anda gündemimizde. Tek başına Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yapabileceği bir çalışma değil. İlgili sivil toplum örgütleriyle, ilçe belediyelerle ve mimarlar odasıyla ve diğer meslek odalarıyla ortaklaşa çalışmalar yürüteceğiz. Mersinin geleceği açısından ise yapılacak olan metro veya raylı sistem konusunda en iyisini yapmak istiyoruz” dedi.

”Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak, tüm çalışanların hakkı”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarına da değinilen toplantıda, TMMOB tarafından dikkat çekilen işçi güvenliği konusu hakkında da konuşuldu.
Konuşmacılar, “İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin yakın tarihi kara lekelerle doludur. Henüz hafızamızda tazeliğini koruyan Soma, Şirvan, Kozlu, Ermenek, Tosunlar İnşaat gibi toplu iş cinayetleri bu alanın ne kadar önemsendiğinin kanıtıdır. Meslektaşlarımızın önemli bir kısmı bu alanda çalışmaktadır. Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak, tüm çalışanların hakkıdır. Bunu sağlamakla görevli olanlar ise öncelikle devlet ve işverenlerdir” diyerek yaşanan kazalarda faturanın danışmanlık hizmeti veren meslektaşlarına çıkarılmasını eleştirdi.

NURDANE KARAKUŞ

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mersin Kadın Platformu, son günlerde
Sıradaki Haber ‘YAŞANANLAR, ÇÜRÜMÜŞ DÜZENİN EN BÜYÜK GÖSTERGESİ!’