Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KATILIMCI KARARLARLA İŞ YAPILMALI

MTSO Başkanı AYHAN KIZILTAN:

“13 Ağutos’ta Mersin’in Gözne yaylasında doğdum. Makina mühendisiyim. Su pompaları üretimi ile uğraşan bir aileyiz. Uzun yıllar Türk sanayisi ve Mersin sanayisi için çalıştım. MTSO ‘da da çeşitli kademelerde görev yaptım. Meclis komitelerinde, meclislerde ve daha önce yönetimlerde de bulundum. Bu dönemde de MTSO başkanlığı nasip oldu. Hep birlikte hizmet için çalışıyoruz.”

Bu haberin fotoğrafı yok

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası -MTSO- Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Türkiye’yi ve Mersin’i içten ve samimi bir ortamda konuştuk. 

Kızıltan, Mersin’in Gözne yaylasında dünyaya geldi. Tarsus Amerikan Koleji mezunu. Henüz  bir öğrenci iken bile Mersin’de OSB kurulması durumunda neye ihtiyaç olacağını, ne kadar yatırım yapılabileceğini daktiloda kendi elleri ile yazıp yetkili makamlara gönderecek kadar da ileri görüşlü bir genç…
Mersin’de sulu tarımın yapılmasını olanaklı kılan su motorlarının üretilmesinde, hem tarımda, hem de sanayi alanında kent ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmaya vesile olmuş bir Makine mühendisi…
Uzun yıllar Mersin ve Türkiye sanayisi için çalıştıktan ve MTSO’da çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra 6 Nisan 2018’de MTSO başkanlığına seçildi…
Ayhan Kızıltan’ın öncelikli hedefleri üretim, ihracat ve istihdam…
Sorularımıza açık yüreklilikle cevap veren Kızıltan ile ülkemizin ve kentimizin geleceğini tartıştık.
Kentin sorunlarını çok iyi bilen, dededen sanayici ve iş insanı Kızıltan yılların verdiği tecrübeyle, kollektif çalışmaya verdiği önemle, kentimize yön verecek projelere imzasını atacaktır…
MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan’la yaptığımız röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
 
 
 
ENDÜSTRİ 4.0 İÇİN EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ 

 

MERSİN: Mersin’de ve Türkiye’de konuşulan endüstri 4.0’ın Mersin olarak neresindeyiz?
KIZILTAN: Endüstri 4.0 konusu adeta moda bir slogan halini almış. Endüstri 4.0’ın neresindeyiz sorusundan ziyade, içine girebilmek için öncelikle eğitim sistemimizi değiştirmemiz lazım. Endüstri 4.0 tamamı ile teknik eğitime dayalı bir endüstri devrimi olarak geçiyor. Açıkçası ülke olarak hazır değiliz buna. Ancak üst düzeyde hazır olan firmalarımız var. Bu konuda iyi eğitimli donanımlı kadrolara sahip. Bu bir anlayıştır, sanayi anlayışıdır. Türkiye’ye yaymak için eğitim sistemimizi mutlaka değiştirmemiz lazım. Temel bilimlere önem veren temel bilimler ağırlıklı bir eğitim modeli olmazsa endüstri 4.0 ‘ın hiç bir yerinde olamayız. Ancak güçlü şirketlerin, yeterli sermayesi olanların içine girebileceği bir durum. Türkiye genelinde Endüstri 4.0’ı tabana yaymak için eğitim aşamasını düzeltmeden çok zor.
MERSİN: OSB’ler bu kadar önemliyken, Mersin için 2030 yılına kadar kaç tane OSB planlanıyor bu konuda görüşleriniz nelerdir?
KIZILTAN: İlk OSB için 1974’de ya da yakın bir tarihte valilikten bizim firmamıza gelen bir yazı geldi. ‘Mersin’de OSB kurulacaktır burada yatırım yapmak için yer talep eder misiniz? Ederseniz ne kadar bir yer talep edersiniz ve hangi konuda yatırım yaparsınız?’ diye bir yazı gelmişti. Ben de oturup daktiloda yazmaya başladım, talep edeceğimiz yeri ve yatırım yapacağımız miktarı yazdıktan sonra imzamı altına atıp kaşeledim ve gönderdim. 1974’ten 1990’lı yılların başına kadar süre boş geçti. Ondan sonra dönemin sanayi bakanının çabalarıyla büyük bir hızla başlatıldı. Şu anda da iyi bir durumdayız. 1. Organize Sanayi Bölgesi iyi durumda, 2.’si arkasından kuruldu o da iyi durumda ve şimdi 3. de kuruluyor yer tahsisine başlanacak firmalarla diyaloglar devam ediyor. 4. planlandı ve onunla ilgili girişimler de başlatıldı. Gerekli izinler alındı. 5. için de bölge yaratılmaya çalışıyor. Tarsus Belediyesi’nin ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmalarıyla tarım ihtisas organize sanayi bölgesi kurulma çalışmalarına başlandı. Buranın acil kamulaştırma kararı alındı ve ancak  Kalkınma Bakanlığımızca ciddi bir kaynak desteği oldu bu konuda. Bunlar büyük bir hızla devam ediyor, yine Erdemli’de organize sanayi çalışmaları var, Silifke’de var, Mut’ta var. Bizim MTSO olarak sağlık ve medikal alanlarında yeni organize sanayi bölgesi yapmak amacıyla çalışmalarımız var. Burada en önemli sorun yer üretmek, konut alanları çok kolay üretilirken sanayi için yer bulmak çok zor. O yüzden zor kurulan bu sanayi bölgelerine nitelikli firmaların yanı sıra teknolojisi iyi olan firmalara da yer vermek lazım.
 
ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİ TÜRKİYE’Yİ KURTARACAK YAPIDIR 

 

MERSİN: Üretimde ara eleman sorununu çözmek için endüstri meslek liselerinde nasıl bir reform yapılmalıdır?
KIZILTAN: Endüstri meslek liselerinde hem teorik, hem uygulamalı işleyen iyi bir eğitim sistemi var. Öğrenci okulda 3 gün teorik olarak eğitim görüp 2 gün de uygulamalı olarak bir işletmede çalışıyor. Dolayısıyla öğrenci işin hem teori dersini alırken aynı zamanda uygulamada çalışıp para kazanabiliyor. Bu şekilde olunca endüstri meslek liselerinin çok fazla katkısı oluyor. Bu şekilde teknik eleman yetişiyor. Ancak değişen teknoloji ile birlikte gerek laboratuar, gerekse eğitim verenlerin dönemin şartlarına ayak uydurması gerekir. Bu şekilde olursa endüstri meslek liseleri Türkiye’yi kurtaracak yapıdır diye düşünüyorum. Biz oda olarak hem destek veriyoruz hem de önem veriyoruz. Zaten MTSO olarak bizim de yaptırdığımız okullarımız var. 
MERSİN: Mersin’de inşaat sektörü hakkında yorumlarınızı alabilir miyiz? Betonlaşma kıyı ve sahili ne kadar tahrip ediyor?
KIZILTAN: Uzun yıllardır uygulanan ekonomik politikalar ne yazık ki inşaat sektörüne de yansıdı. Kaynaklarımızın çoğunu taşa toprağa gömüyoruz bir bakıma. İnşaat sektöründe bir planlama yapılmalıdır. Bilinçsizce yapılar dikmeye başladık. Sonunda ihtiyaçtan daha çok sayıda bina ve satış sorunu başladı. Nitekim inşaat sektörüne harcanan para toprağa gömülüyor, orada kalıyor. Oysaki üretim tesisleri, fabrikalar kurulsa, oraya harcanacak para sürekli bir katma değer yaratacaktı. Ancak bu inşaat sektörünü bitirelim, yapmayalım anlamına gelmesin aksine çok önemli bir sektör. Bilakis tüm dünyada bir daralma var ve bundan doğan bir dengesizlik var. Şu anda Mersin’de 11 bin 500 adet satılmayı bekleyen sıfır daire stoku var. Doların sürekli yükselmesi, borçlar vb. durumlar tamamı ile devletin üzerinde durması gereken konulardır.  Sadece inşaat sektörüne değil, birçok sektöre zarar veriyor doların bu denli artışı.
 
NÜKLEER SANTRALİN YERİ ORASI OLMAMALI 

MERSİN: Akkuyu Nükleer Santrali sizce Mersin’e ne kazandırır, ne kaybettirir?
KIZILTAN: Türkiye’de her şeyin siyasi olarak ele alındığını baz alırsak ve ben de özgür bir vatandaş olarak fikrimi söyleyeceksem ‘yer seçimi uygun olmayabilir’  diyebilirim. Daha uygun bir yerde seçilebilirdi yeri.  Ya da orada yaşayan insanların fikri alınıp katılımcı kararlar neticesinde uygun bir şekilde çözülebilirdi. Bu her konuda böyle olmalı, katılımcı kararlar verilmeli. İmar planları yapılırken şehrin tüm katmanlarını işin içine katmalısınız. Ancak ne yazık ki Türkiye’de en iyisini de yapsanız gene memnun olmayan kesimler olacaktır. Herkesin düşünceleri alınmalı bu şekilde daha sağlıklı yapılar ve bununla beraber iyi sonuçlar alınabilir. Herkesin görüşü alınıp ihtiyacı belirlenmeli. Enerji konusuna gelirsek elbette enerji açığımız var ancak nükleer santrali başka yere kursalar bu sefer de orada yaşayanlar rahatsız olacak. Çözüm olarak bence isteyenler ve istemeyenler olarak iki taraf oturup, alanında uzman kişiler tarafından tümüyle masaya yatırılıp tartışılmalı ve sonuç halka açıklanmalıydı. Avantaj ve dezavantajları birer birer ortaya döküp halkın takdirine sunulmalıydı. Yenilenebilir bir enerji kaynakları da göz ardı edilmemelidir. 
MERSİN: Mersin’de bulunan balık çiftliklerinin yanı sıra 60’a yakın yeni balık çiftliklerinin kurulması gündemde. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
KIZILTAN: Uzun zamandır Mersin’de gündem olan bir konu. Bu tür konuların ele alınıp değerlendirilmesi lazım. Bu konuda rahatsız olan insanlar var. Ancak oturup teknik   anlamda konuşmak gerekir. Çok fazla sayıda insana iş alanı sunulacak deniliyor. Gerçekten öyle mi, bunu sormak lazım. Ya da doğal dengeyi bozacak mı? Bunların cevabını bu alanda uzman olan kişiler cevaplayıp kamuoyu bilgisine sunmalı. Bu konuda uzman değilim ancak bildiğim şu ki; Kıyıdan belli mesafeden uzakta olması lazım ve belirli bir derinlikte olması gerekir. Bu konuların tartışılması ve eğer gerçekten faydalı olacaksa insanların ikna edilmesi gerekir. Bu şekildeki anlayış çerçevesinde yollar izlenmeli aksi taktirde iki zıt görüşlü grup arasında sorunlar çıkıyor. Kullanılacak yemin içeriği de önemli bir konu. 
 
 
2019 YILI BİTMEDEN UÇAK İNER

 

MERSİN: Mersin’de yapımı planlanan hava alanı ne durumda bu konuda görüşleriniz nelerdir?
KIZILTAN: Pisti ve alt yapısı bitti. Yapımı yavaş sürüyordu ancak hızlandırıldı. Tahminen 2019 yılı bitmeden uçak iner diye düşünüyorum. Biz oda olarak bu aralar hem hava alanı hem de turizm bölgesini yerinde izlemek için oralara gidip incelemeler yapacağız.
MERSİN: Mersin-Tarsus Turizm Projesi’nin yapımına hala başlanamadı, bu konuda yorumunuz nedir?
KIZILTAN: 2 firma geçenlerde orada temel attı. Bu konjonktürde orada yatırım yapacak firmaları da düşünmemiz gerekiyor. Çünkü Antalya’daki turizm belli, yurt dışından gelen turist sayısında bir eksilme var, dolayısıyla orada yatırım yapacak firmalara büyük iş düşüyor. Sonuçta oraya yatırım yapan şirket belirli bir kredi ödeyerek yatırım yapıyor, devlet eliyle yapılmıyor. Bu anlamda orada ki yatırımcılarla bir araya geleceğiz yakın zamanda. MTSO olarak yapmamız gereken ne varsa elimizden ne gelirse yapacağız, bu konuda desteğimiz olacaktır.
MERSİN: Son olarak gelecekten beklentileriniz nelerdir?
KIZILTAN: Beklentilerimiz Türkiye’nin huzur içinde birbirine kenetlenmiş ayrımın olmadığı, insanların birbirine karşı saygılı ve sevgili olduğu, siyasetçilerin de kavga etmeden birbirlerine hakaret etmeden, insanları bölecek her türlü unsurdan uzak kaldığı bir ülke. Herkesi de sağduyuya davet ediyorum.

TURAN DAL

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarsus Belediyesi ücretsiz kurs hizmeti
Sıradaki Haber TARSUS BELEDİYESİ’NDE KURS KAYITLARI BAŞLADI