26 Nisan 2024

‘Maddelerin hiçbiri olağanüstü çağrısıyla toplantı yapılması gerektirecek konular değildi’

0
ARZU ÖZER
Perşembe günü yapılması planlanan olağanüstü meclis toplantısı çoğunluk sağlanamadığı için bugüne ertelendi. HDP ve EMEP Akdeniz Belediyesi meclis üyeleri ise dün, konuya dair belediyenin önünde açıklama yaptı.
Açıklamada konuşan HDP’li meclis üyesi Özgür Çağlar, “Bilindiği üzere dün Akdeniz Belediyesi Olağanüstü Meclis toplantısı vardı. Belediye başkanı Mustafa Gültak tarafından belediye meclisimiz Olağanüstü toplantıya çağrıldık ama toplantının gündemleri bir olağanüstü toplantısı çağrılacak gündemler değildi. Toplantı gündeminde yer alan maddelerin hiçbiri olağanüstü çağrısıyla toplantı yapılması gerektirecek konular değildi. Fakat anlaşılan o ki, AKP yönetiminin bir acelesi var ki, HDP’li 5 belediye meclis üyesinin hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığı aynı güne denk gelen meclis toplantısı ısrarla yapılmak istenmektedir. Böylece olağanüstü ve aciliyeti olmayan maddeler gözaltı ile sayısı azaltılan muhalefetin eksildiği gün oldubittiye getirilerek oy çokluğu ile geçirilmek istenmektedir. AK Parti’li Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a soruyoruz, bize gönderdiğiniz hangi gündem maddesi, sizin başkanı olduğunuz 5 belediye meclis üyesinin hukuksuz bir şekilde gözaltı yoluyla alıkonulduğu gün görüşülecek kadar acildir?” dedi.
“Bu para nereye harcanacak”
Gültak’a sorular sormaya devam eden Çağlar, “Yılmaz Güney Parkının Gençlik ve Spor bakanlığına devrini 2 yıl önce getirdiniz ve o zaman belediye meclisimiz Akdeniz halkının, emekçilerinin, Akdenizde’ki çocukların parkının başka bir kuruma verilemesine karşı çıktı ve reddedildi. Şimdi birkaç yıl sonra yeniden Yılmaz Güney Parkını devretmekteki amacınız ve ısrarınız nedir? 50 milyon TL borçlanma yetkisi zaten belediye meclis üyeleri tarafından komisyona gönderilmiş yani görüşülmüş ve daha sonraki toplantıya ertelenmiş bir gündemdi. Israrla olağan üstü toplantı istemek ve 50 milyon TL borçlanmaktaki amacınız nedir? Kaldırım, asfalt yapımı gerekçesiyle süslediğiniz borçlanma yetkisinin asıl derdi 3,5 yıldır yapılmayan asfalt, kaldırım vs olmadığına göre bu para nereye harcanacaktır? Belediyeyi borç batağına sürüklemekteki amacınız nedir? Belediyenin 50 milyon TL borç arayacak kadar mali durumu kötüyse neden Akdeniz Belediyesi yönetimi yıllardır basın yayın ve reklama çok yüksek miktarlar harcadığı paraları asfalt kaldırım ve temel hizmetlerin görülmesinde kullanmadı?  Akdeniz belediyesine ait eski TEDAŞ binasının satışına istediğiniz onay mı acil olarak olağanüstü toplantı oylanarak kabul edilmesi gerekiyor. Bir yanda 50 milyon TL borçlanma diğer yanda belediye mallarının satışı. Bu bir çelişki değil midir? Bu durum Belediye mallarının satış yoluyla peşkeş çekilmesi değimlidir? Bu kıyak kimedir? Hangi yandaşa söz verilmiştir?” şeklinde konuştu.
“Meclis toplantısı oldubittiye getirilmek istendi”
Hiçbirinin acil olarak olağanüstü toplantı yapılmasını gerektirmediğini söyleyen Çağlar, “Üstelik istenirse Eylül ayında normal meclis toplantısı yapılma olanağı varken, yukarıda saydığımız konular daha önce mecliste görüşülmüşken bu toplantıyı 5 belediye meclis üyesinin zorunlu yokluğunda yapılmasının amacı nedir? Bu neyin acelesidir? Eski TEDAŞ binasının satılması ve borçlanmada kimlere ne sözler verildi ki belediye meclis üyeleri alı konularak meclis toplantısı oldubittiye getirilmek istenmektedir? Tüm bu sorular üzerinden dün sorduk tekrar soruyoruz. HDP’li 5 belediye meclis üyesi neden gözaltına alındı? Akdeniz Belediyesi Meclis Toplantısında görüşülecek ranta ve istismara açık olan maddelerin geçmesi ve aynı zamanda iktidara karşı oy kullanmalarını engellenmek için mi gözaltına alındılar. Kendi meclis üyelerinize sahip çıkmamamız ve HDP, CHP ve EMEP’li meclis üyelerinin “meclis üyesi arkadaşlarımız (Nuriye Arslan, Ali Tanrıverdi, Nevzat Baran, Bedriye Kuş ve Mehmet Bitkin) gözaltında bekletilirken meclis toplantısını yapmayalım” çağrısına kayıtsızlığınız bu hukuksuzluğun yanında durmak değil midir? Kirli ve hukuktan tamamen kopuk bir şekilde operasyonla gözaltına alınan meclis üyelerimizin gözaltına alınma sebebi ve süreci hakkında kamuoyunun ve tüm vatandaşlarla birlikte özellikle Akdeniz halkının bilgilendirilmesi zorunlu ve gereklidir. Bu nedenle yapılan operasyonun siyasi saiklerle yapıldığını, mecliste oy çokluğunun iktidarın lehine dönüştürme amacından başka hiçbir amaçla yapılmadığını tüm Akdeniz halkının takdirine sunuyoruz.” dedi.
“Akdeniz halkında çok ciddi infial ve şüphe yarattı”
CHP meclis üyeleri de duruma tehki gösterdi. CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş, “Olağanstü meclis yapmak için ısrarlı talebiniz ve meclis gecesi 5 meclis üyesinin gözaltına alınması konusunda Mersin ve Akdeniz halkında çok ciddi infial ve şüphe yaratmıştır. Sokakta herkes de bu durumun bir tesadüf olamayacağı kanaati oluşmuştur. Başkan oluşan bu şüphe konusunda bu saate kadar bir açıklama da yapmadınız. Sizden beklenen ‘madem böyle bir kuşku oluştu, bu meclisi yapmaktan vazgeçtim’ deyin diye son dakikaya kadar bekledik. Bütün bunlar yaşanırken sizinle görüşmek istedik, ancak bizlere randevu dahi vermediniz. Ne yazık ki hala bu meclisi yapma ısrarınızın olmasını üzülerek izliyoruz. Başkan elbette seçim ile göreve geldiniz, aldığınız oy oranı yüzde 34,29 size oy vermeyen muhalefetin oy toplamı ise yüzde  66’dır. Akdeniz halkı size başkanlık görevi verdi, bizlere ise muhalefet görevi vermiştir. Bu meclis sadece AKP oyları ile Akdeniz belediyesi ve Akdeniz halkı için son derece önemli gündem maddelerini karara bağlarsa, alınacak kararlar belki hukuki olacak ama hiçbir zaman etik olmayacaktır.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir