Dünya ekonomileri(özellikle de sanayileşmiş ülkelerin ekonomileri) yavaşlama ve durgunlaşma sürecine girdi. Başta ABD, Almanya ve Japonya olmak üzere, birçok ülkedeki ve farklı sektörlerdeki fabrika ve firmalar, küresel durgunlaşmanın da etkisiyle ya işçi çıkarıp küçülüyor ya da kapısına kilit vurup, faaliyetine son veriyor.
Görünen o ki, aynı ya da benzer sıkıntıları Türkiye olarak yakın gelecekte biz de yaşayacağız.
Çünkü enflasyonu düşürmeye dönük ümük sıkma politikası yüzünden ekonomimiz hız kesmeye ve yavaşlamaya başladı.
Bu yavaşlamanın, ABD ve Avrupa merkezli küresel durgunluğun da etkisiyle daha da hızlanması ve gelir kaybı ve işsizlik gibi bazı sıkıntılara yol açması ihtimali var.
Oysa ki, üretimi artırmak suretiyle ekonomimizi büyütmemiz ve özellikle de dar gelirli kesimlere bu büyümeden(büyümenin yarattığı refahtan) pay vermemiz lazım.
Bunu başaramazsak, iflaslar ve buna bağlı olarak da işsizlik alır başını gider.
Bu da ekonominin küçülmesi ve Devlet’in ve dolayısıyla vatandaşın gelirler kaybına uğraması demektir.
Ülkeyi yönetme mevki ve sorumluluğunda olanların bu gerçeği görmeleri ve ümük sıkma politikasından vazgeçip, üretimi artırıcı politikaları hayata geçirmeleri gerekir. Aksi halde, Avrupa’dakinden daha yakıcı ve daha acıtıcı sorunlarla karşılaşmamız kaçınılmaz hale gelecektir.
Umarım ve dilerim, akıl ve bili öne düşer de bu yanlıştan bir an önce dönülür…
YUNAN VAR MI?
Afyon’da hamamcının biri hamamı kapatmadan önce bağırır!
-İçeride yunan var mı?
İçeriden bir ses yükselir!
-Yok abi, ben Kayseriliyim…?
Yunmak: Yıkanmak, çimmek.
İSLAM DÜNYASI’NIN HALİ AHVALİ
“Peygamber’in tek hurmayla beslendiği ve Hazreti Ömer’in de yamalı cübbe giydiği hikayeleriyle insanları kandırıp, kendilerine görkemli saraylar yaptılar. On dört asrın özeti budur!”
Ali Şeriati (1933 – 1977)
İranlı sosyolog, yazar ve düşünür