Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    DEVA Partili Ekmen: “Diyarbakırlı hastalar kobay olarak mı kullanıldı?”

    DEVA Partisi Genel Başkan

    DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci’nin iddialarını Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na soru önergesi olarak yöneltti. Ekmen, Covid-19 hastaları üzerinde izinsiz ve etik dışı olarak denendiği iddia edilen ‘Türk ışını’ adlı cihazla ilgili soruları dile getirdi ve bu süreçte yaşanan ciddi ihlalleri sorguladı.

    İzinsiz ve Etik Dışı Denemeler

    Ekmen, Prof. Dr. Cenap Ekinci’nin ve Diyarbakır Tabip Odasının açıklamalarına dayanarak, Haziran 2020’de tıbbi cihaz üreticisi bir firmanın, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Covid-19 hastaları üzerinde izinsiz ve bilimsel olmayan denemeler yaptığına dikkat çekti. Ekmen, “Bu iddialar, toplumu ve sağlık camiasını derinden sarsmıştır. Hastalara ve yakınlarına bilgi verilmemiş, diğer tedavileri kesilmiş ve bazı hastaların hayatını kaybettiği iddia edilmektedir.” dedi.

    Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun Haberdar Olup Olmadığı

    Ekmen, Sağlık Bakanlığı ve Covid Bilim Kurulu’nun bu araştırmadan haberdar olup olmadığını ve hangi aşamalarda bilgi sahibi olduklarını sordu. “Bu araştırmadan Sağlık Bakanlığı’nın haberi var mıdır? Varsa hangi aşamalarda bilgi sahibi olunmuştur? Yine bu araştırmadan Covid Bilim Kurulu’nun haberi var mıdır?” diye belirtti.

    Yasal İzin ve Kurumsal Sorumluluklar

    Ekmen, bu tedavinin uygulanması için yasal bir izin alınmış olup olmadığını ve alınmışsa hangi kurum üzerinden alındığını sorguladı. Ayrıca, uygulamada adı geçen özel uçağın kime ait olduğunu ve SGK ile anlaşmalı medikal malzeme satan şirketlerin bu araştırmada rolünü merak etti. “Bu tedavinin uygulanması için yasal bir izin alınmış mıdır? Alınmışsa hangi kurum üzerinden alınmıştır? Açıklamada adı geçen uçak kime aittir?” dedi.

    Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Seçilme Sebebi

    Ekmen, neden Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu deney için seçildiğini ve bu deneye göz yuman yetkililerin sonradan hangi terfileri aldığını sordu. “Bu deney için neden Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi seçilmiştir? Deneye göz yuman yetkililer sonradan hangi terfileri almıştır?” dedi.

    Medikal Tedavinin Kesilmesi ve Klinik Sonuçlar

    Ekmen, medikal tedavi kesilerek bu cihazla tedavi edilen kaç hasta olduğunu ve bu hastaların klinik seyrinin nasıl sonuçlandığını da sorguladı. “Medikal tedavi kesilerek bu uygulama ile tedavi edilen kaç hasta olmuştur? Bu hastalarda klinik seyir nasıl sonuçlanmıştır?” diye belirtti.

    Mehmet Emin Ekmen, bu ciddi iddiaların halk sağlığı ve tıbbi etik açısından önemli ihlaller içerdiğini vurgulayarak, konunun detaylı bir şekilde araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

    Soru Önergesi:

    1. Bu araştırmadan Sağlık Bakanlığı’nın haberi var mıdır? Varsa hangi aşamalarda bilgi sahibi olunmuştur?

    2. Yine bu araştırmadan Covid Bilim Kurulu’nun haberi var mıdır?

    3. Bu tedavinin uygulanması için yasal bir izin alınmış mıdır? Alınmışsa hangi kurum üzerinden alınmıştır?

    4. Açıklamada adı geçen uçak kime aittir?

    5. SGK ile anlaşmalı medikal malzeme satan şirketlerin bu araştırmada rolü nedir?

    6. Bu deney için neden Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi seçilmiştir?

    7. Deneye göz yuman yetkililer sonradan hangi terfileri almıştır?

    8. Medikal tedavi kesilerek bu uygulama ile tedavi edilen kaç hasta olmuştur? Bu hastalarda klinik seyir nasıl sonuçlanmıştır?