13 Mayıs 2024

‘İZLEME RAPORLARI’ BİZLERDEN NEDEN GİZLENİYOR?’

0

“Yat Limanı ve etki çevresinin inceleneceği belirtilmiş ancak bu zamana kadar inceleme yapılıp yapılmadığı ve sonucuna yönelik tarafımıza bir bilgi verilmemiştir!”

Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER) Aydıncık’ta yapılması planlanan ‘Yat Limanı’ izleme raporlarının gizlendiğini iddia etti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan dernek, Aydıncık’ın kalbi niteliğindeki Mersin’in en güzel sahillerinden birisi olan Büyükalan Plajı’nın kullanılamayacak hale gelmesine neden olan Yat Limanı inşaatının halen sürdüğünü belirtti.

AGİKDER, “Yat Limanı’nın Kentimizde yarattığı tahribata yönelik birlikte yapabileceğimiz hususların tespitiyle ilgili paylaşımımızı 19/12/2023 Tarihinde yapmıştık. Sizlerden gelen görüş ve öneriler sonrasında AGİKDER olarak birçok girişimde bulunduk. Ancak siyaset üstü olarak gördüğümüz ve hep birlikte değerlendirilmesi gereken bu durumun seçim sürecinde malzeme yapılmaması için girişimlerimiz ve sonuçlarının paylaşılmasını bu günlere ertelemiş olduk. Öncelikle ‘Yat Limanı’ yapımından kaynaklanan tahribatların nasıl önlenmesi gerektiğine uzmanların ve bilim insanların görüşüne, düzenlenecek rapor sonuçlarına göre karar verilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Eğer bu tahribatın oluşmasında bir ihmali, kastı olanlar tespit edilirse de hukuk önünde hesap vermesi sağlanmalıdır.” açıklamasında bulundu.

‘İnceleme yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz”

Tahribatın düzeltilmesine ilişkin masrafların da sorumlularından tazmin edilmesi gerektiğinin savunan AGİKDER, “Geçen süre içinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yazılı olarak başvurulmuş, özetle, oluşan yat limanı tahribatının yapım öncesi düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunda öngörülüp görülmediği, yapım süresince kamu görevlilerinin olumsuz tespitleri olup olmadığı ve en önemlisi Proje sahibinin “ÇED Olumlu” kararını aldıktan sonra yatırımın başlangıç ve inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarını Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlara yaptırıp yaptırmadığı sorulmuş ve bu izleme raporunun tarafımıza da verilmesi talep edilmiştir. Bakanlık, ÇED raporuna göre herhangi olumsuzluk öngörülmediğini, kendilerince tespit edilmiş bir olumsuz durum olmadığını, ancak yazımızda bahsettiğimiz olumsuz sonuçlara ilişkin ‘Yat Limanı’ ve etki çevresini inceleyeceklerini belirtmiştir. Ancak bu zamana kadar inceleme yapılıp yapılmadığı ve sonucuna yönelik tarafımıza bir bilgi verilmemiştir.” ifadelerini kullandı.

“Sorularımız cevapsız kaldı”

Açıklama şöyle devam etti;
“Ayrıca, cevabı yazıda, izleme raporunun tutulmadığı bilgisi verilmiştir. Detaylar gerekirse daha sonra paylaşılabilir. ‘Yat Limanı’ yapımına ilişkin çevresel etkilerin değerlendirileceği izleme raporlarının bağımsız ve Bakanlıkça yeterlilik verilmiş kuruluşlara hazırlatılması gerekirken düzenlenmemiş olmasını düşünemiyoruz. Bu izleme raporlarının tutulması yönünde Bakanlığın ayrıca yazılı açık talimatı da vardır. Yasal zorunluluk olan izleme raporunun düzenlenmediği bilgisinin sehven yazılmış olduğunu düşünüyoruz. Bakanlığa, yasal düzenlemelere uyum konusunda tekrar yazımızı yazdık ancak sorularımız cevapsız kalmıştır. İzleme raporlarını kamuoyu da görebilseydi çok şey aydınlığa kavuşacak, tahribatın nasıl önlenebileceği anlaşılabilecekti. Bu nedenlerle T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını Aydıncık Yat Limanı Yapımına yönelik izleme raporlarını bizlerle paylaşmalarını, alınacak önlemleri açıklamalarını ve tahribatın sonlandırılmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Bu konuda Aydıncık Belediye Başkanı Sayın Özkan Kılıçarpa ile ilçemizde teşkilatı bulunan tüm siyasi parti yöneticilerini ve duyarlı vatandaşlarımızı göreve davet ediyoruz. Bu aşamadan sonra neler yapılabileceğine ise gelişmelere göre yine hep birlikte karar vereceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir