Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

PENCEREMDEN: DÜNDEN BUGÜNE CUMHURİYET BALOLARI VE MERSİN

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923‘de Cumhuriyetin ilanından sonra, Cumhuriyetin her 29 Ekim kuruluş yıl dönümlerinde gelenekselleştirdiği ve yurt sathında tüm il ve ilçelerde ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde yapılagelen Cumhuriyet Baloları.

Atatürk, yeni ve çağdaş bir Cumhuriyette kadın erkek bir arada eğlenebildiği sosyal ortamı oluşturmak ve yaygınlaştırmak için araç olarak görmüştü.

Bu yolla, 29 Ekim Balo ve gecelerinde kadın ve erkek birlikte dans edip eğlenmesiyle,  Cumhuriyetimizin  kadına verdiği eşit değeri, sosyal yaşamda da bizzat göstermeye çalışmıştır.

Mersin’de bu sene de gündüz 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi törenlerinde halkın , öğrencilerin katılım ve coşkusuyla kutlandı. Ancak, geçmişte tüm okulların öğrencilerinin katıldığı coşkuyla kıyaslanamazdı. Ayrıca, resmi törenler dışında, iki ayrı gece ile de iki farklı şekilde etkinlikle kutlandı.

Birisi, valiliğin Cumhuriyetin 101. Yılına girerken;

29 Ekim akşamı Mersin Orduevi’nde verdiği geleneksel sade kutlama resepsiyonu idi.(ADD Mersin Şubesi adına davete katılma olanağım oldu.)

Diğeri ise TUSAŞ saldırısı nedeniyle 31 Ekim 2024 akşamına ertelenen ve ADD, ÇYDD, EĞİTİM-İŞ, GENEL SAĞLIK İŞ, YKKED ve 29 EKİM KADINLARI DERNEĞİ MERSİN ŞUBELERİNİN  birlikte-imece anlayışıyla- Mersin Tüccar Kulübü’nde gerçekleştirdikleri CUMHURİYET BALOSU ve YEMEĞİ İdi.

Her iki kutlama etkinliğinin açış konuşmalarının temel vurgusu Cumhuriyet olmasına rağmen, içerik olarak çok farklıydı.

Özellikle 22 yıllık Siyasal İslamcı AKP döneminde kadroların ve milli bayramların yavaş yavaş dönüştürülmesiyle geldiğimiz bugünlerde, resepsiyonda Mersin Valisi ve eşinin çağdaş görünümleri ve güler yüzleri ile resepsiyona katılan askeri ve sivil bürokratları ve de diğer konukları tek tek hoş geldiniz diyerek gelenleri kapıda ağırlamasıyla başladı.

Böylece Cumhuriyet Bürokrasisinin çok önemli ve değerli bir geleneğini yaşattılar.

Ancak daha sonraki bölümde, kokteyl tarzı masalarda alkolsüz içecek ve yiyecek gibi ikramlarla bir eğlence ve kutlama coşkusundan havasından uzak bir şekilde geçti.

Her zaman olduğu gibi, sona ererken girişteki 101. Yıl Atatürk posteri önünde resim çekilen konuklar birlikte kadınlı erkekli bir cumhuriyet coşkusunun yaşama olanağı bulamadılar.

Oysa, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk;

29 Ekim Balo ve gecelerinde kadın ve erkek birlikte dans edip eğlenmesiyle, Cumhuriyetin kadınla, sosyal yaşamda coşkusunu bizzat göstermeye çalışmıştır.

Bu gelenek, Cumhuriyetin ilk yıllarından beri tüm illerde valilerin öncülüğünde o ilin askeri ve sivil tüm bürokratları ile önde gelen Ticaret ve Sanayi odalarının başkanları ile üniversite rektörlerinin, devlet kurumlarının yerel temsilcilerinin eşleri ile katılımı ve Cumhuriyet’e rejimine geçişin coşkusu ile gerçekleştirilmesi devam etmiştir.

Bu nedenle, Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın da önemli bir sosyal bir mekanı olan-Mersin Tüccar Kulübü’nde o yıllardan bugüne, Mersin’de 29 Ekim Balo ve Kutlamalarının yapıldığı mekan olarak hizmet etti.

Mersin’deki diğer 101. Yıl Cumhuriyet Balo ve yemeği ile kutlaması, Tüccar Kulübünde Cumhuriyete sahip çıkan demokratik kitle örgütlerinin imece anlayışı ile bu nedenle çok anlamlıydı.

Bu imeceye destek veren bileşenler adına, 29 Ekim Kadınları Derneği Mersin Şube Başkanı Nezihe Oktay’ın Cumhuriyetin kuruluşuna ve özellikle -Cumhuriyetin Kadınlar için önemine -vurgu yapan açılış konuşması ile başladı.

Takiben, 29 Ekim balosuna ve yemeğine destek veren dernek ve sendikaların başkanları sahneye çıkarak birlikte geceye katılanları toplu olarak selamladılar.

Gece boyunca, Mezitli Kent Konseyi dans çalışma gruplarından katılan iki ayrı çift dansçının -zeybek ve tango gösterileri- ilgi ve coşkuyla izlendi.

Bu gecede, kadınların her müzikte erkeklerden daha fazla pisti doldurarak coşku ve içtenlikle eğlenmeleri, Cumhuriyet Devriminin özünde bir KADIN DEVRİMİ olduğunu, kadınlarımızın da bunun farkında olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Bu Cumhuriyet Balosu’nun en önemli yönlerinden biri de davetiye ve diğer bağışlardan toplanan gelirlerin Mersin’de Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Bursu olarak verilecek olmasıydı. Bu kapsamda, gecede bağışlanan Atatürk panosu da açık arttırma ile bağışa çıkarıldı.

Mersin Tüccar Kulübü 250’den fazla davetlinin katılımıyla tarihi gecelerinden birini yaşadı. Geceye, Mersin SMMMO başkanı ile yönetim kurulu ve Toroslar Belediyesi Başkan yardımcıları ile Yenişehir ve Toroslar Belediye Meclis üyeleri olmak üzere birçok önemli kurum temsilcileri katılarak bu coşkuya ortak oldular.

Gece, Tüccar Kulübünün yemek servisini yapan yetkili ve çalışanların kusursuz hizmet ve servisi ile devam etti.

Geceye katılanlar herkesin çok eğlendiği içten bir ortamı yaşadıklarını ifade ederek mutlu bir şekilde ayrıldılar.

Bu iki ayrı gecede yapılan farklı içerikteki kutlamalar aslında günümüzde, halkla, devlet bürokrasisinin, günümüzde Cumhuriyete bakışlarındaki farklılığı gösteriyordu.

Mersinliler, 100 yıldır renkli Balolar ile Cumhuriyeti kutladığı bu mekanda, yine Cumhuriyetine ve onun değerlerine, tüm terör ve engellemelere rağmen, korkmadan, büyük bir coşku ve katılımla 101. yılda da sahip çıkmıştır.

Cumhuriyetimizin Mersin’de ve ülkemizde aynı coşku ile geleneksel balo ve törenlerle kutlanacağı daha nice yıllar dileyerek yazımı bitiriyorum.

TEŞEKKÜRLER MERSİN..!

YAŞASIN CUMHURİYET..!