Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Tarım işçilerinin düzenli sağlık kontrolleri yapılıyor mu?’

DEVA Partisi Genel Başkan

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin sağlık alanında yaşadığı zorlukları Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na sordu. Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesi’yle ilgili TBMM’ye soruönergesi veren Ekmen, Sağlık Bakanlığının faaliyet alanları kapsamına giren genelgeyle ilgili Bakanlığın yaptığı çalışmaları sorarak, “Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin sağlık kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması için Bakanlığınızca hangi önlemler alınmıştır? Bu kontrollerin yerinde yapılabilmesi için oluşturulan mobil sağlık ekipleri veya benzeri hizmetler var mıdır?” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Genelge kapsamında Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Ekmen, Sağlık Bakanlığının söz konusu genelge konusunda yürüttüğü çalışmaların son durumunu sordu.

Sağlıkla ilgili sorunlara çözüm getirildi
Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının bütüncül bir şekilde ele alınması noktasında geçmişte bazı adımların atıldığını hatırlatarak, “2010/6 ve 2017/6 Başbakanlık genelgeleri ile düzenlenmiş ve bu düzenlemeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 27 Nisan tarihinde yayınlanan 2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yeni sistemde güncellenmiştir. Bu genelge ile mevsimlik işçilerin seyahat, eğitim, sağlık, yaşam şartları gibi birçok konudaki sorunlarına ciddi çözümler getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

İşçiler, haklarından yeterince yararlanıyor mu?
Söz konusu genelgenin uygulamadığı konusunda eleştirilerin olduğunu söyleyen Ekmen, şöyle devam etti:

“Genelgede yer alan geçici yerleşim alanları, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, ulaşım ve güvenlik hizmetleri, istihdam ve sosyal güvenlik hizmetleri, sosyal hizmetler ve mevsimlik tarım işçileri bilgi sistemi gibi başlıklar, mevsimlik işçilerin yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik geniş kapsamlı düzenlemeler içermektedir. Ancak, bu düzenlemelerin sahada ne ölçüde uygulandığı ve mevsimlik işçilerin bu haklardan yeterince yararlanıp yararlanmadığı konusunda kamuoyunda ciddi soru işaretleri bulunmaktadır.”

Ekmen, Bakan Memişoğlu’na 7 soru yöneltti
Soru önergesinde Ekmen, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na genelge ile ilgili bakanlığın alanına giren konularla ilgili şu soruları yöneltti:

1. Genelgenin 2. Maddesi gereğince, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla Bakanlığınızca hangi projeler hayata geçirilmiştir? Bu projelerin uygulanmasında karşılaşılan zorluklar nelerdir?
2. Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin sağlık kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması için Bakanlığınızca hangi önlemler alınmıştır? Bu kontrollerin yerinde yapılabilmesi için oluşturulan mobil sağlık ekipleri veya benzeri hizmetler var mıdır?
3. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden yararlanma oranları nedir? Bu oranların artırılması amacıyla Bakanlığınızca alınan ek tedbirler var mıdır?
4. Geçici yerleşim alanlarında sağlık hizmetlerinin sağlanması için Bakanlığınız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında hangi iş birliği mekanizmaları kurulmuştur?
5. Genelgenin 13. Maddesi ile oluşturulan Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısına kurumunuzu temsilen katılacak Bakan Yardımcısı belirlenmiş midir? Kurul ilk toplantısını yapmış mıdır? Yapmış ise alınan izleme ve değerlendirme kararlarından Bakanlığınızı ilgilendiren kararlar nelerdir?
6. Genelgenin 12. Maddesi ile oluşturulması gereken Mevsim Tarım İşçiliği İzleme Kurullarına Bakanlığınız şu ana kadar hangi il ve ilçelerde üye vermiştir? Üye verilen kurulların çalışmaları nelerdir?
7. Genelge bakanlık yetkililerinizce incelenip genelgeye göre bakanlığınızı ilgilendiren diğer konularda hangi adımlar atılmıştır? (Haber Merkezi)