Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TAŞUCU’NA ASKERİ TERSANE YAPILACAK..!

Taşucu’na Türkiye’nin ilk ve
Taşucu’na Türkiye’nin ilk ve tek askeri tersanesi geliyor. Tersanede denizaltı üretilmesi hedefleniyor. Yıllardır yapılmaya çalışılan, Çevre Dernekleri tarafından ekolojik dengeyi bozacağı belirtilen ve karşı çıkılan Taşucu’na yapılması planlanan tersane yeniden gündeme geldi.
 
Türkiye, açılışı yapılan Aksaz Askeri Tersanesi’nin ardından bir askeri tersane daha kurmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tersanenin açılışında yaptığı konuşmada, ”İleride Mersin’de de bir tersanemiz olacak. İstanbul ve Gölcük askeri tersanelerimize ilaveten Ege ve Akdeniz kıyılarımızda da Mavi Vatan’ın muhafızlarının her türlü bakım, onarımını yapabileceğiz” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pirireis denizaltısı teslim töreninde de “Mersin’e askeri tersane kuracağız.” cümlesini kurmuştu. 
 
 
“MERSİN SATRANÇ TAHTASI KONUMUNA GELİYOR”
 
 
Erdoğan’ın 24 Ağustos’ta Pirireis araştırma gemisinin denize indirilmesi sırasında söylediği ‘Mersin’e tersane kazandıracağız’ sözü daha önce milli güvenlik kurulunda karara bağlanmış olan konuyu yeniden gündeme getirdiğini hatırlatan Araştırmacı-Yazar Abdullah Ayan, “Ülkenin en büyük ve tek denizaltı üretecek askeri tersanesinin Mersin’de kurulacak olması ile oluşacak tablo, birbirine komşu askeri tersane, NATO limanı ve Rusya üssünden farksız nükleer santral. Mersin küresel stratejik oyunun satranç tahtası konumuna getiriliyor.” dedi.
 
 
“MERSİN’DEKİ KAPASİTE DÜŞÜK”
 
 
Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Mersin’de bir askeri tersane kurulması ile ilgili konuştu. Kutluk, “Mersin halihazırda çok kısıtlı da olsa onarım kabiliyetine sahip. Ancak buradaki kapasite bir hayli düşük. Doğu Akdeniz harekat alanına yakın bir onarım tersanesi donanmanın savaş sürdürme kabiliyetlerini çok olumlu etkiler. Yeni gemi inşaatı da yapabilecek. Türk donanmasının yeni gemi ihtiyaçlarının daha hızlı çözüme kavuşturulmasında bu askeri tersaneler de önemli imkanlar sağlayabilir.” dedi.
 
 
2022 YILINDA DANIŞTAY ‘HAYIR’ DEMİŞTİ
 
 
Mersin’in Silifke İlçesi Taşucu Mahallesi SEKA Limanı’nda yıllardır yapılmak istenen, karşı çıkılmasına rağmen inatla istenen tersane projesinin ÇED olumlu raporu 2022 yılında mahkeme tarafından iptal edilmişti. Bunun üstüne bir sevindirci karar da Danıştay’dan gelmiş, Danıştay mahkemenin iptal kararını onamıştı. Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. “Tersane Alanı Projesi” ile ilgili olarak yeniden ÇED olumlu kararı almıştı. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) bu olumlu raporun iptali için Mersin 1. İdare Mahkemesi dava açmış, mahkeme de 10 Mart 2022 tarihinde oybirliğiyle aldığı kararda dava konusu işlemin iptaline karar vermişti. 
SEKA Liman Sahası’nın bir bölümünde ve Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan Göksu Deltasına ortalama 1,5 – 2 km. mesafede olan ‘Tersane Alanı’ projesi ile ilgili olarak ÇED olumlu kararına açılan karşı dava sonucu mahkeme heyeti Tersane Alanı Projesi yapılmaması noktasında karar almıştı. Bu karar Danıştay tarafından onanmıştı.