Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘YENİ VERGİLER YÜKLENMESİNİ KABUL ETMİYORUZ!’

    Sağlık Çalışanları vergi eylemlerine

    Sağlık Çalışanları vergi eylemlerine devam ediyor. Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen ortak basın açıklamasında bulundular.
    Basın açıklamasını Mersin sağlık örgütleri adına okuyan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Eşbaşkanı Sevgi Başkavak, “17 haftadır vergide adalet istiyoruz. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek iki ay önce vergide adaleti sağlayacağız diye demeçler verdi, Şimdide “Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız.’ Derken kastettiği,motor kuryecisi, evinin kapısında elleriyle örgü ören, bahçesindeki inciri satan vatandaş olduğu anlaşılıyor. Mehmet Şimşek’in vergi paketi içeriğinde, hafta sonu balık tutandan alınacak yeni vergiler, hekimlerden alınacak ek vergiler olması, çalışanlardan alınan yüksek vergi kesintilerini adaletsizliği şaşırtıcı olmamıştır.” dedi.

    “Toplanan Vergiler Halkın Refahı İçin Harcanmıyor”

    12 aylık TÜİK enflasyonu yüzde 71, Açlık Sınırı 18 bin 979 TL, Asgari Ücretin ise 17 bin 2 TL olduğunu söyleyen Başkavak, “Hükümetin yeni ek vergilerle toplayacağı gelirlerle ücretiyle nefes aldırmayı düşünmediği gibi asgari ücretin yüksek olduğu açıklamaları toplumda şaşkınlık yaratmıştır. Kimlerden vergi alınmadığını biliyoruz Yaklaşık yüzde 70’i şirketlere ait 2,2 trilyon TL vergiden vazgeçen, devasa kar açıklayan şirketlerin vergilerini affeden, bir başına geçinmeye çalışan balıkçısından, doktoruna, boyacısından, motor kuryesine yeni vergiler getiren programın tercihi kolayca anlaşılıyor. Bir daha soruyoruz: Çalışandan yüzde 15, şirketlerden %15 vergi alsanız ülkenin vergi gelirleri kat be kat artacak. Vergide adalet diyerek yoksul halkın cebinden söküp devasa kar elde eden şirketlere vergi harcaması adı altında kaynak aktarmaktan ne zaman vaz geçeceksiniz? Özel hastaneler yüzde 10 şehir hastaneleri sıfır vergi verirken burada çalışan hekiminden hemşiresine, güvenliğinden sekreterine tüm çalışanlardan yüzde 35 vergi kesmekten ne zaman vazgeçeceksiniz?” şeklinde konuştu.

    “Çalışandan ve yoksul dan alınan vergilerden vazgeçin!”

    Başkavak açıklamasını şöyle sürdürdü;
    “Bizler hergün halkın yoksullaştığını ve dayanma gücünün kalmadığını görüyoruz. Halkın sırtına yeni ek vergiler yerine vergide adaleti sağlamaya çağırıyoruz. Hepimizin sağlığı için bu ay çalışma süresini uzattığınız Büyük Millet Meclisinde vergide adaleti sağlamaya çalışacak mısınız? Yılın ilk ayından itibaren tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdiğimiz gerekçesiyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yapılıyor. Kesinti oranları yılsonuna doğru yüzde 35 civarına çıkıyor. Bu adaletsizliğe ve eşitsizliğe itirazımızı sürdürmek, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesintisi yapılsın talebimizi bir kez daha hatırlatıyoruz. Çalışma ve yaşam koşullarımız yüksek oranlı enflasyon nedeniyle her geçen gün ağırlaşmaktadır. Maaşlarımızın alım gücü sürekli düşerken gıda, eğitim, sağlık, kira, ulaşım başta olmak üzere temel yaşam gereksinimlerimize ödediğimiz paralar hızla artmaktadır. Toplu Sözleşme dönemlerinde hükümetin tek taraflı belirlediği ve yüksek enflasyon karşısında bir ay içinde etkisini kaybeden maaş zamları bu tabloyu değiştirmekten uzak bulunmaktadır.”

    “Mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız”

    “Durum böyleyken ücretsiz, güvenli ve kolay ulaşım hakkımızın sağlanmaması da bizleri haksız bir şekilde başka bir harcama kalemiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasını amaçlayan tasarruf tedbirleri paketi kapsamında kamu hizmetlerinde çalışanların servisleri kaldırılmaya başlandı, bunların ilki mersin üniversitesi personel servislerinin kaldırılması oldu. Açıklanan kamuda tasarruf paketi ile Memurların servis hakkının kaldırılması ve istihdamın sınırlandırılmasını öngören paket  kazanılmış hakların geri alınmasıdır. Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak on yedi haftadır sürdürdüğümüz ‘vergide adalet istiyoruz’ eylemlerimiz her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılık bulana dek sürecek.Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının hakları için sürdürdüğümüz mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız.”