Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
    Gazi Mert

    SOHBET KÖŞESİ: TÜRKİYE’NİN 2. UZAY YOLCULUĞU VE TUVA CİHANGİR ATASEVER….

    29 Nisan 2023 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda geçen yılın nisan ayı sonunda başlayan dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te yaptığı konuşmada Türkiye’nin uzay yolculuğu için Alper Gezeravcı’nın asil, Tuva Cihangir Atasever’in yedek uzay yolcuları olarak belirlendiğini duyurmuştu.
    Tuva Cihangir Atasever kimdir?
    Tuva Cihangir Atasever, 12 Ağustos 1992’de Ankara’da doğdu.
    Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.
    Daha sonra Irvene’deki Kaliforniya Üniversitesinde elektrik- elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı.
    Ardından ROKETSAN’da 5 yıl boyunca aviyonik sistem mühendisi olarak çalıştı.
    Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı uçuşunu tamamlayarak, 7 bilimsel deney gerçekleştirdi.
    Atasever’in uzay seferi, Aksaray, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun’daki TÜBİTAK bilim merkezlerinden büyük bir heyecanla canlı olarak takip edildi.
    Atasever’in de içinde bulunduğu, New Mexico’daki Spaceport tesisinden taşıyıcı uçak aracılığıyla havalanan VSS Unity yörünge altı aracı, TSİ 18.40 iniş yaptı.
    1 saat 10 dakika süren yolculuk boyunca, Tuva Cihangir Atasever 7 bilimsel deneye imza attı. Uçağın ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisine inmesiyle, 4 astronot ve 2 pilottan oluşan 6 kişilik “Galactic 07” ekibinin bir üyesi olan Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu da sona erdi.
    Atasever, yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirdi.
    Bilimsel bir misyon gerçekleştiren Atasever’in üzerindeki astronot tulumu, 3 deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel olarak revize edildi.
    “BEACON” isimli beyin görüntüleme deneyi kapsamında Atasever, kafasına taktığı yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını uçuşun tüm fazlarında üzerinde taşıdı.
    Böylece beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamikleri incelendi.
    Bu deneye ek olarak dünyayı uzak noktadan görmüş olmanın yaratacağı psikolojik değişim ve dönüşümler de Atasever’den örnekler toplanarak analiz edilecek.
    IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyiyle ne kadarlık radyasyona maruz kalındığı bilgisi elde edildi.
    Böylelikle, daha sonraki süreçlerde uzay istasyonlarına gidecek kişilerin anlık olarak ne kadar radyasyona maruz kalacağına ilişkin öngörüde bulunulabilecek.
    Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space’in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile özel kutu içine yerleştirilmiş 2 farklı insülin kalemi uzaya taşındı ve bu ortamdaki doz aktarım verimliliği ilk kez test edilmiş oldu.
    Böylece gelecek yıllarda Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliğine yönelik ilk deneme gerçekleştirilmiş olacak.
    Yörünge Altı Uçuşta Vezikül Analizi kapsamında, uçuş öncesinde ve sonrasında Atasever’den toplanan biyolojik örneklerin içinde bulunan hücre dışı veziküller, özel geliştirilen mikro akışkan çip vasıtasıyla izole edildi.
    Bu sayede gelecekte astronotlar uzaya çıkmadan önce uygulanabilecek birtakım uyumlandırma terapilerinin geliştirilme potansiyeli araştırılacak.
    Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de yine Atasever’in gerçekleştirdiği Yörünge Altı Araştırma Görevi’nde uygulanmış oldu.
    Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in de içinde bulunduğu “VSS Unity” yörünge altı aracı Dünya’ya iniş yaparak seferini • tamamladı
    New Mexico’daki Spaceport tesisinden taşıyıcı uçak aracılığıyla havalanan “VSS Unity” yörünge altı aracının yolculuğu 1 saat 10 dakika sürdü.
    Araç, taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik yüksekliğe erişmesinin ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaştı.
    Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever’in de içinde yer aldığı “VSS Unity” yörünge altı aracı, ABD yerel saatiyle 09.40’ta (TSİ 18.40) süzülerek iniş yaptı.
    Uçağın ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisine inmesiyle, 4 astronot ve 2 pilottan oluşan 6 kişilik “Galactic 07” ekibinin bir üyesi olan Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu da sona erdi.
    Atasever’in araştırmacı astronot olarak bulunduğu mürettebatta, ABD’den iki, İtalya’dan da bir özel astronot yer aldı.
    Uzay çalışmalarımızın ülkemize hayırlar getirmesi dileklerimizle…
    Hoşça kalınız.

    YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    YAZARLAR
    TÜMÜ

    SON HABERLER