Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘AYDINCIK’TA BALIK ÇİFTLİKLERİNİ İSTEMİYORUZ!’

    “Buraya balık çiftliklerinin kurulmaması

    “Buraya balık çiftliklerinin kurulmaması ve işletilmemesi için var gücümüzle çalışacağız. Biz bu memleketi miras almadık. Sadece emanetçiyiz. Bu emaneti gelecek nesiller daha güzel aktarmak mecburiyetindeyiz.”

    Haber / BARIŞ ÇOBAN

    Mersin Çevre Platformu, Sivil toplum kuruluşları, odalar, Aydıncık Belediyesi, Mersin Kent Konseyi, muhtarlar ve siyasi partilerin oluşturduğu ‘Aydıncık’ta Balık Çiftlikleri’ne ‘HAYIR’ İnisiyatifi tarafından Açıkhava Toplantısı gerçekleştirildi. İnsiyatif, Bakanlık inceleme ve değerlendirme komisyonunun yapacağı toplantıda, firmalarca hazırlanan ÇED Raporu’nun reddedilmesini ve Aydıncık’ta balık çiftlikleri kurulmamasını talep etti.

    20 ton üzerindeki atık ve pislik
    sahili kirletecek!”

    Aydıncık’ta Soğuksu Koyu girişinden başlayarak Gözce’ye kadar çok geniş bir sahada kurulması planlanan onlarca balık çiftliğinin günlük 20 ton üzerindeki atığın ve pisliğin sahilleri ve kıyıları kirletmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Aydıncık’ta Balık Çiftlikleri’ne ‘HAYIR’ İnisiyatifi, “Sahillerimizi, geleceğimizi korumaya kararlıyız. Bu kirlilik kentin turizm geleceğini yok edecektir. Ege kıyılarından turizmi olumsuz etkileyeceği için sökülen balık çiftliklerini, bizim denizlerimizde istemediğimiz net bir şekilde ifade edilmiştir. Aydıncık Halkı’nın çok uzun yıllardır balık çiftlikleri ile mücadele verdiği ve bu zamana kadar kurulmasının engellendiği, halkın 11/07/2023 Tarihinde ÇED toplantını protesto ederek en güçlü şekilde vermiş olduğu tepkinin, halkın görüşlerinin yok sayılmaması gerektiğinin altı çizilmiştir. Bu kapsamda; Bakanlığın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun 28/05/2024 Tarihinde Ankara’da yapacağı toplantıda, ÇED Raporu’nun reddedilmesi kararı alınması talep edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

    “Ne kadar güçlü olduğumuzu göstereceğiz”

    Etkinliğe Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa da katıldı. Bir konuşma gerçekleştiren Kılıçarpa, “Biz sesimizi çıkaracağız ki Aydıncık’ın sahipsiz olmadığını anlasınlar. Onlar geldiği sürece biz de burada olacağız. Buraya balık çiftliklerinin kurulmaması ve işletilmemesi için var gücümüzle çalışacağız. Biz bu memleketi miras almadık. Sadece emanetçiyiz. Bu emaneti gelecek nesiller daha güzel aktarmak mecburiyetindeyiz. Yaşanacak başka bir Aydıncık yok! Bizim burayı daha iyi bir hale getirmemiz gerekiyor ki bizden sonraki nesillere daha güvenli ve temiz, herşeyi ile nezih bir Aydıncık bırakalım. Bu yüzden vermiş olduğunuz destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bundan sonra sesimiz daha da çok çıkacak. Bu sadece bugün organizasyona katılan küçük bir kalabalık. Çok daha kalabalığız. Ne kadar güçlü olduğumuzu göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

    “Etkinliklerimiz kitlesel olursa kesinlikle çiftliklerimizi kurdurmayacağız”

    Mersin Çevre Paltformu Başkanı Sabahat Aslan ise, “Biz 2015 yılından bugüne kadar mücadele veriyoruz. Balıkesir-Edremit ve Muğla’dan sökülen çiftlikler oraya çok zarar verdikleri için söküldüler. Oralarda insan sağlığını bozduğu için, ekosistemi bozduğu için söküldüler. Bize de aynı şeyi yaşatmak istiyorlar. Buraya yapılacak 2 balık çiftliği bakanlıkta incelemede. 28 Mayıs’ta İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’na geliyor. Biz de o komisyona ‘Aydıncık Halkı Balık Çiftlikleri’ni İstemiyor’ diyerek sesimizi haykırmak isityoruz. Bu nedenle bugün buradayız. İtirazımızı da Bakanlığın da görmesi gerekiyor. Bu tarz etkinliklerimiz biraz daha kitlesel olursa kesinlikle kurdurmayacağız.” diye konuştu.