Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘Kenti bu hızlı değişime hazırlamak gerekir’

    DENİZ KARAKUŞ-BİLAL BAKIRDÖVEN MTSO

    DENİZ KARAKUŞ-BİLAL BAKIRDÖVEN
    MTSO üyelerini geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Dünya ticaretinde çığır açacak yapay zeka ve yeşil dönüşüme yönelik farkındalık çalışmalarının ardından bu kez Komiteler Ortak Toplantısı’na Fütürist Alpan Manas davet edilerek üyelere geleceğin sektörlerine ve mevcut sektörlerdeki dönüşümlere dair bilgi aktarıldı. ‘İş dünyası ve işin geleceği’ konulu sunumuyla Manas, sektörleri nelerin beklediğine, sektör temsilcilerin neler yapması gerektiğine dair ışık tuttu. Manas, bir sonraki adımda Mersin’in iş geleceğiyle ilgili arama konferansı düzenlemesi, tüm sektörlerin geleceğini masaya yatırıp bugünden önlem alınması tavsiyesinde bulundu.
    Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Komiteler Ortak Toplantısı düzenlendi. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de katıldığı toplantının konuğu Fütürist & Seri Girişimci Alphan Manas oldu. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır meslek komitelerinin odanın hazırladığı projelerin ve vizyonunun mutfağı olduğunu yineledi. “Meslek Komiteleri etkin çalışırsa odamız etkin çalışır ve daha verimli oluruz” diyen Çakır, “2023 yılı meslek komiteleri performansına baktığımızda öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Komitelerimiz geçen yıl 22 sektör toplantısı, 16 seminer ve konferans düzenlemiş. Beş adet eğitim organize etmiş, 50 kurum ziyareti, yedi adet sektörel komite toplantısı gerçekleştirmiş. İki adet meslek komiteleri ortak toplantısı yapılmış. Dokuz yurtiçi fuar katılımı sağlanmıştır. Meslek komitelerimizin aldığı kararlara istinaden; mahkemelerden, vergi dairesine birçok kamu kurumundan, gayrimenkul eksperliğine kadar 644 yazışma yapılmıştır. Meslek Komitelerimizin 2024 Ocak-Mayıs performansına bakıldığında ise hem nitelik ve verimlilik, hem de etkileri açısından çok daha etkili olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.

    “Dikkatli olmamız gereken bir süreç”

    Ardından ekonomik değerlendirmeler yapan Çakır, zor bir süreçten geçildiğini belirterek harcamalarda, yatırımlarda büyüme stratejilerinde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Firmalar ne kadar güçlüyse Mersin ekonomisinin de o kadar güçlü olacağını kaydeden Çakır, verilen emeklerin hedefe ulaşması gerektiğini vurguladı. Birlikte hareket etmenin önemine de değinip bu birlikteliğin başarı örneği olarak mesleki eğitim projesini gösteren Çakır, “Komitelerimizin ortak katılımıyla Mesleki Eğitim Çalıştayı yapıldı. Böylesi geniş katılımlı ve iş dünyasının öncü olduğu bir çalıştayın Türkiye’de ilk olduğu söylendi. Komite üyelerimiz artık meslek liseleriyle sürekli birlikte. Meslek liseleri ise iş dünyasına daha yakın. Birbirimizi daha iyi tanımaya başladık. Mesleki eğitimde bir Mersin Modeli ortaya çıkmak üzere. Demek ki, birlik beraberlik yakalandığı zaman, bu başarılar ortaya çıkabiliyor.” dedi.
    Çakır konuşmasını, “Nasıl ki Türkiye’ye inovasyon kavramını öğreten, Türkiye’nin ilk bölgesel yenilik stratejisini uygulayan Oda bizsek, herkes bilsin ki Meslek Komitelerimiz, Meclisimiz, Yönetim ve çalışanlarımızla, kent ekonomisindeki yeşil dönüşümü, dijitalleşmeyi, verimliliği, kümelenme ve yenilikçi mesleki eğitimi hayata geçirecek kurum da yine biz olacağız” diye sürdürdü. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da MTSO’yu Türkiye’nin şu anda en etkin çalışan, en nitelikli proje üreten, kalite standartlarıyla ilk beş Ticaret ve Sanayi Odası arasında gösterdiğini kaydeden Çakır, “Yapılması planlanan Orta Anadolu ve Doğu Akdeniz’e uzanan ekonomi havzasıyla, Mersin, ekonomik anlamda Türkiye’nin yeni İstanbul’u, bölgemiz ise Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi olmaya adaydır. Kenti bu hızlı değişime hazırlamak gerekir” dedi.

    Manas: “Girişimciliğin geleceği var, girişimcilere önayak olun”

    İş dünyası ve işin geleceği konulu sunumunda Fütürist Alphan Manas önümüzdeki süreçte birçok sektörün yok olup birçoğunun da dönüşeceğini söyledi. Bunun şimdiden başladığına işaret eden Manas, “Girişimciliğin ise geleceği var. Tek kişilik milyar dolarlık girişimler olacak. Lütfen Oda olarak girişimcilere önayak olun” ifadelerini kullandı. Bu girişimlerin sürelerinin ise geçmişteki kadar uzun soluklu olmayacağını kaydeden Manas, 1935’te şirketlerin ortalama ömrünün 90 yıl olduğunu hatırlatıp bu rakamın 2026’da 14 yıla düşeceğini söyledi. Artık babadan oğula şirket devrinin olmayacağını kaydeden Manas, işletmelerin şekil değiştirip yoğun işgücüne de ihtiyaç olmayacağını hatırlattı. Mavi yakalıların yerini metal yakalıların alacağına dikkat çeken Manas, “Gelecekte işçilik maliyetleri, ulaşım, lojistik yakıt harcamaları minimum düzeye inecek. Otonom teslimatlar, yolda üretim, robot mağazalar, dronla teslimat dolapları devreye girecek” dedi.
    Artık yetkinliklerin değiştiğini, analitik düşünme ve inovatif olmanın öne çıktığını kaydeden Manas, teknoloji kullanımının öğrenilen bir konu olmaktan çıkıp yetkinliğe dönüştüğünü, ben teknolojiden anlamıyorum demek gibi bir durumun olamayacağını bu nedenle teknolojiye hakim olmaya çalışmak gerektiğini söyledi.

    “2045, ölümsüzlük yılı olarak görünüyor”

    2030’dan sonra yazılımcı ihtiyacı kalmayacağını, endüstriyel tasarımcıların öne çıkacağını, tarım sektörünün yazılımdan daha değerli olabileceğini söyleyen Manas, bu alanda da dikey tarıma ve az su kullanım sistemlerine geçileceğini bildirdi. Tarımsal ihracatın buğday gibi ana kalemler dışında kalmayacağını, gelişen seracılıkla her ülkenin her ürünü üreteceğini ifade eden Manas, kapitalist sistemin de bu anlamda değişeceğine işaret ederek, “Marjinal maliyet ekonomisine doğru gidiyoruz. Barter ekonomisi başlayacak” değerlendirmesini yaptı. 2017’de başlayan çalışmalar ve yapay zeka desteğiyle artık hayvanlarla iletişim kurulabileceğini, hayvansal et ve sütün yerini bitkisel et ve sütün alacağını kaydeden Manas, “Ayrıca 2030’dan sonra doğanlar büyük ihtimal ölmeyecek. 2045 ölümsüzlük yılı olarak görünüyor. Çünkü artık hücreler geri çevrilmeye başladı. 2030’a geldiğimizde insanların hafızaları internete yüklenmeye başlayacak” dedi. Doğal kaynakların azalmaya başlamasıyla karbon vergileri, su vergilerinin artacağını, insanların verginin az olduğu ülkelere göç yolları arayacağını belirten Manas, “İletişim, üretim teknolojisinin artan dijitalleşmesi ve aracıların kalkmasıyla birlikte verimlilikte ciddi oranda artışlar yaşanırken işgücü enerji ve lojistik giderler ihmal edilebilir boyuta indirgenecek” ifadelerini kullandı.