Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘Aile Hekimliği Çalışanları Vergide Adalet İstiyor’

    DENİZ KARAKUŞ-BARIŞ ÇOBAN Aile

    DENİZ KARAKUŞ-BARIŞ ÇOBAN
    Aile Hekimliği Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” Eylemleri 11. Haftasında Barbaros ASM Önünde Sağlık Meslek Örgütleri İle ortak basın açıklaması yapıldı. Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı Serap Karatüzün, “Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarından vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması talebiyle 21 Şubat 2024 Çarşamba gününden başlayarak ülkemizin her ASM’sinde süresiz eylemler başlatılmıştır.” dedi.

    “Vergide adalet istiyoruz” eylemleri onbirinci haftasında Mersin Tabip Odası (MTO), SES, Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, HekimSen, TabipSen, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) ve Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD) katılımıyla Yenişehir Barbaros ASM önünde ortak basın açıklaması yapıldı. Yenişehir Barbaros ASM önünde yapılan basın açıklamasını Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı Serap Karatüzün okudu.

    “Maaşlar TL ile ödenirken dövizle vergi alınıyor!”

    Karatüzün, “Bugün 15 Mayıs yine bir Çarşamba. Mart ayıydı, hekimlerimiz “Bahar geldi vergide adalet gelmedi” demişti. Vergide adalet mağduru olanlar hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanlarıydı ve hep beraber sesimizi duyuruncaya kadar birlikte mücadeleye devam dedik. Bahar geçti yaz geldi “Adalet” hala gelmedi. Sağlık emekçilerinin haklı talebine kör ve sağır iktidar, Sağlık Bakanlığı bizi görüp duymamakta ısrarcı olsa da biz sonuç alıncaya kadar ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ demeye devam edeceğiz hep beraber. Söylenecek her şey haftalardır söylendi, taleplerimiz dile getirildi, rakamlar konuşuldu bunların hepsini yeni baştan uzun uzun söylemek istemiyorum. Özetle; maaşlar TL ile ödenirken dövizle vergi alınıyor ülkemde. Belli ki sayın yetkililer, bizleri huzurla işlerimizin başında görmek yerine sahalarda görmeyi tercih ediyor. Sadece sağlık çalışanlarından değil ücretli kesimlerin tümünden düşük ücret, yüksek vergi kesintileri ve dolaylı vergilerin yüksekliği ile toplumda gelir ve vergide eşitsizlik, adaletsizlik yaratıyor.” dedi.

    “Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?”

    Karatüzün şöyle devam etti;
    “Bizler, Aile Hekimliği Merkezlerinde koruyucu sağlık hizmetlerini yerine getirmemiz gerekirken birçok angarya ile omzuna tonlarla yük yüklenip yetmezmiş gibi fantezi cezalarla iş huzurunun kaçırıldığı bir de üstüne ağır vergilerle çalışma barışının bozulduğu sistemi kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Aile Hekimliği ve hastanede çalışan tüm sağlık personelinden her ay giderek artan oranlarla yüzde 35’e varan vergi kesintilerine son verilmesini, ücretlerimizden yapılan vergi kesintilerinin her ay sabit ve en fazla yüzde 15 oranında olmasını istiyoruz. Toplum sağlığının temel taşı olan koruyucu sağlık hizmetleri hastalıklara ayıracağınız bütçeden daha az maliyetlidir, yaptığınız yanlış uygulamalarla işimizi yapmamıza engel olmaya çalışıyorsunuz ama olamayacaksınız. Bizler görevlerimizin bilincinde haklarımız için hep birlikte örgütlü mücadelemize devam edeceğiz. Maliye Bakanı Şimşek’ten yanıtlaması için on birinci eylem haftamızda sorularımızı yineliyoruz: Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı? Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz? Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz? Kamuda gösterişe, şatafata, israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz? Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının haklı mücadelesi ve vergi adaleti için yürüttüğümüz mücadele sonuç alınana dek sürecek. Bu mücadeleye katılımınız için tüm mağdur olan çalışanları ve halkımızı Çarşamba eylemlerimize davet ediyoruz.”