Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tatlı Patatesi Diyetimize Almalı mıyız?

Bu kök sebzeler besleyicilik
Bu kök sebzeler besleyicilik değeri yüksek olup sağlığa yararlı bir çok özellik içerirler. Tatlı patatesin normal bildiğimiz patateslerin yararları olmakla birlikte ekstra başka yararları da vardır.
Tatlı patatesin besinsel değerleri nedir?
Tüm patateslerin sağlık açısından besinsel değerleri yüksektir. Ancak, kök sebzeleri olan tatlı patateslerin (turuncu, sarı ve mor) kalorisi ve karbonhidrat miktarı diğer patateslere göre daha düşüktür.
Aynı zamanda, bağışıklık sistemini güçlendiren ve bir antioksidan olan vit A’dan zengindir. Sağlıklı bir cildiniz ve gözleriniz olması için çok  yararlıdır. Bir tatlı patateste günlük gereksiniminize yetecek kadar vit A bulunur.
Tatlı patatesler, ayrıca beyin ve sinir sistemi sağlığı için gerekli olan vit C ve vit B6’dan zengindir.
Kalp sağlığı ve kan basıncının düzenlenmesi açısından gerekli olan potasyum ve magnezyum da içerirler. Daha da iyisi, 1 tatlı patates 4 gr bitki temelli lif içerir. Vücut ağırlığınızın sağlıklı olması, tip 2 diabet ve yüksek kolesterol gibi kronik hastalıkların azalmasına neden olur.
Tatlı patateslerde bulunan karbonhidrat miktarı yüksek midir?
Nişastalı diğer kök sebzeleri gibi tatlı patateslerin de nişastasız kök sebzelerine göre daha fazla karbonhidrat içerdiği bilinmektedir. Yarım tabak tatlı patateste 13 gr karbonhidrat bulunur, oysa aynı miktar brokolide 3 gr bulunur.
Bu korkulacak bir durum değildir, tatlı patatesler nişastasız sebzelere göre daha fazla enerji sağlarlar, günlük etkinlikler için bir enerji deposudurlar. Kızartılmadıkları sürece tüm sebzelerin diyetinizde sağlıklı bir yeri vardır.
Patatesleri yemenin en sağlıklı yolu nedir?
Tatlı patates alırken mutlaka rengi canlı olanlardan seçin. En koyu renkli olanların besinsel değeri çok daha yüksektir. Aslında, patatesin kabuğunu soymanıza gerek yoktur, kabuk kısmında çok fazla lif bulunur. Aynı zamanda antioksidanların da en yoğun olduğu kısımdır.
Onları en iyi pişirme yolları; buharda pişirme, kavurma, fırında ya da haşlama şeklindedir. Onları aynı zamanda smoothieler içinde de kullanabilirsiniz, soya sütü, protein tozu ve tarçın da ekleyip blenderdan geçirebilirsiniz. Bir çorba içine koyabilirsiniz, cips haline getirebilirsiniz ve humus ile tüketebilirsiniz.
Püre haline getirilmiş tatlı patateslerin antioksidan açısından çok daha değerli oldukları bilinmektedir. Bunları bal, maple şurup ya da ceviz ekleyip kolaylıkla tüketebilirsiniz. Besin değerlerini kaybedebileceğinden çok uzun süre pişirmemeye dikkat edin. Bir porsiyon tatlı patates avucunuzun içine sığacak kadardır.
Yağı da unutmamanızı belirtiyor, vit A gibi yağda eriyen vitaminlerin emilmesi  için tatlı patatesinizi bir miktar yağ ile birlikte tüketmeniz gerekir. En uygun yağlardan birisi zeytinyağıdır, fırınlamadan önce tatlı patatesinizin üzerine bir miktar gezdirip pişirebilirsiniz.