Mersin HDP Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, küçük aile çiftçiliğinin kooperatifler biçiminde örgütlenmesine yönelik TBMM’ye bir araştırma önergesi vererek konuyu meclis gündemine taşıdı.
Dr. Rıdvan Turan, küçük aile çiftçiliğinin kooperatifler biçiminde örgütlenmesine yönelik TBMM’ye bir araştırma önergesi vererek konuyu meclis gündemine taşıdı.
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan; “Türkiye’de geleneksel tarımın devamlılığını sağlayan küçük aile çiftçiliğinin kooperatifler biçiminde örgütlenmesi için ilgili bakanlıklarca üretim aşamasında vergiden muaf tutma, hibe, destek, mazot indiriminin sağlanması önemli bir hale gelmiştir. Bunun yanında pazarlama aşamasında ise satış noktalarının belirlenmesi, kira indirimi ve lojistik destek gibi teşvik edici politikaların hayata geçirilmesi ve bu konuda gereken yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” diyerek meclis araştırması açılması için talepte bulundu.
SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞÜK ÜRETİCİLER
Turan, gerekçe olarak ise şunları belirtti; “Kooperatifçilik, farklı biçimlerde tanımlansa da esasında üretme ve satın alma gücü düşük üreticiler veya bireylerin ortak amaçlar etrafında toplanarak birlikte ekonomik ve sosyal çıkarlarını korumak için kâr amacı olmaksızın ortaya çıkan örgütlenme biçimi olarak kabul edilmektedir. Kooperatifçilik örgütlemesine en uygun kesim küçük aile çiftçiliğidir. Küçük aile çiftçiliği, 50 dekar sulu toprağa sahip ve geçimini bu toprağa bağlı tarımsal üretimden sağlayan, yerel tohum, kimyasal olmayan gübreler kullanan, üretim birimidir.”
MALİYETLER YÜKSEK!
Milletvekili Turan sözlerine şöyle devam etti; “Buradan elde edilen gıdalar insanlar için risk oluşturmaz. Küçük aile tarımı daha fazla istihdam olanağı yarattığı gibi endüstriyel tarıma kıyasla daha fazla verimlilik sağlaması ve açlığa çözüm olması sebebiyle de desteklenmesi gerekmektedir. Günümüzde endüstriyel üretimle birlikte tarım alanında yaşanan sorunların başında girdi maliyetlerinin yüksek olması, tarımsal üründe verim ve kalitenin düşük olması, sulanabilen arazinin azlığı ve mevcut su kaynaklarının etkin kullanılmaması gelmektedir.”
SORUNUN KAYNAĞI ÖRGÜTSÜZLÜK
Türkiye’de mevcut tarımsal sorunların kaynağı olarak, çiftçilerin örgütsüz olmasını belirten Turan; “Küçük aile çiftçiliğinin hem örgütsüz olması hem de devlet tarafından yeterince desteklenmemesinden kaynaklı olarak ulusal ve uluslararası sermayeye bağlı gıda şirketleri, ilaç, gübre ve tohum şirketleri karşısında üretim gücü her geçen gün zayıflamaktadır.
Küçük aile çiftçiliğinin kooperatifler biçiminde örgütlenmesini sağlayacak koşulları oluşturmak tarımda hem kooperatiflerin yaygınlaştırılması hem de küçük aile çiftçiliğinin mevcut kapitalist üretim biçiminde daha güçlü kılmanın imkanı olacaktır.” dedi.
SEVİM ESRA GÜNGÖR
YORUMLAR