Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KAPALI TRİBÜN SPOR MÜZESİ OLMALI

Serdar Erkan: “Kapalı tribünü yıkmadan anı olarak korumalıyız. Amatör sporcular için yer sağlanmasının ve kalan kısmın spor müzesi olarak değerlendirilmesinin en uygun çözüm olduğuna inanıyorum.”

Bu haberin fotoğrafı yok

Mersinlilerin görüşü alınmadan, Mersinliler ile tartışmadan, yerine ne yapılacağı ile ilgili ortak görüş belirlemeden Tevfik Sırrı Gür Stadı’nı yıkmanın Cumhuriyet dönemine ve Mersin’in kent belleğine olan bir saldırı ve büyük bir haksızlık olduğunu vurgulayan CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Serdar Erkan: “Millet bahçesi yapılacak birçok yer varken neden bu tarihi anıt  yıkılıyor? Burası kent merkezinde gençlerin spor için buluşabileceği bir spor ve rekreasyon bölümü olarak değerlendirilebilir. Ayrıca geçenlerde Amatör Spor Antrenörler Derneği(TUFAD) Mersin Şubesi önemli bir açıklama ve çağrı yaptı. Stadyum alanının amatör sporcular tarafından kullanılıp değerlendirilmesini istiyorlar. Çünkü bu zemin çok önemli bir zemin. Futbol her zeminde yapılamıyor. Özel çimler özel zemin sertliği gerekiyor. Çok ciddi masraflar yapıldı bu zemine. Dolayısıyla bu zeminin korunması ve tahsis edilmesi, amatör sporcuların gelişmesi açısından çok önemlidir” diye konuştu.

STADI MERSİNLİLER İMECE USULÜ YAPMIŞTI…

Serdar Erkan, spor tarihimiz olan TSG stadyumu yıkılıyor diye tepki göstererek: “Stadyum, 2. Dünya savaşının yokluk ve kıtlık dönemlerinde çok değerli bir valinin(Tevfik Sırrı Gür) büyük çaba ve emekleriyle yapılmıştır. Bu stadyum Mersinlilerin özverisiyle yapıldı. Mersinli hayırsever birkaç aile stadyum yapılması koşuluyla bu alanı bağışladı. Mersinlilerin imece usulü, tuğlasını çimentosunu getirip emek verdiği bir yer burası. Dolayısıyla iki anlamda düşünüyorum. Bu alan Tevfik Sırrı Gür tarafından binbir  meşakkat ile yaptırılan bir spor anıtıdır. Bu anıtın Mersin’e büyük faydaları olmuştur. 1951 yılında açıldıktan sonra burada çok ünlü sporcular yetişmiştir. Bu stadı sadece bir futbol alanı olarak düşünmemek gerekir. Atletizmi, okçuluğu, 19 mayıs, 23 Nisan bayramlarının kutlamaları, aynı zamanda atletizm alanı oluşu, gençliğin buluşma yeri oluşu, gençliğe sporu hatırlatması, gençliğe futbolu ve diğer spor dallarını tanıtmasını ve sevdirmesi, önlerine bir spor kardeşliğini koyması, Mersin gençliğini spor kardeşliği içinde  buluşturması anlamında çok büyük bir anıttır aslında burası. Böyle bir anıtı Mersine kazandıran Tevfik Sırrı Gür’ü saygı ve minnetle anıyorum. Çünkü bugünkü koşullarda hiçbir Vali kalkıpta  hele yokluk, kıtlık, savaş ya da şuan ki gibi ekonomik sıkıntıda böyle bir eseri imece usulüyle yapmayı sanırım kolay kolay düşünemez ve gerçekleştireceğini sanmıyorum. O yıllarda bu yapılmış. Toplumu bir ümmetten Cumhuriyet yurttaşına dönüştürmek için çok önemli çabalar ve  önemli eser bunlar. Bu son yıllarda özellikle Cumhuriyet dönemi eserlerine hoyratça yaklaşılması oldukça düşündürücü. Mersinlilerin anısı yok ediliyor. Burada Turgay Şeren’le karşılaştım, Mersinli Ahmetle karşılaştım. Nurullah İvaklar’la, Seyfi Alanya’larla ki bunlar Ulusal düzeyde büyük sporculardı. Kimler geldi kimler geçti bu stadyumdan. Olimpiyat ve spor ruhunun yattığı bir yer.” şeklinde konuştu.

“PROJE HALKA SUNULSUN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ ALINSIN”

93 yıllık takım olan Mersin İdman Yurdu(MİY) küme düştüyse, bunun halkın takımla ve futbolcularla bağı koptuğu için olduğunu vurgulayan Serdar Erkan: “Eskiden gençler gelirdi antrenmanları izlerdi. Futbolcuların  antrenmanda attığı golleri izler ve  heyecanlanırdık. Çıkışta sohbet etme ve şakalaşma imkanımız olurdu. Dolayısıyla bir Mersin İdman Yurdu taraftarı olurduk. Türkiye’yi olimpiyatlarda, Uluslararası Arenada duyuran bir yer bu stadyum . Bahçe yapmak için yıkılıyorsa çok yazık oluyor. Ben buradan tüm yurttaşlarımıza ve kent yöneticilerine sesleniyorum. Proje halka sunulsun. Görüş ve onayları alınsın. Büyükşehir Belediyesi geçenlerde, bu alan için bir fikir projesi yarışması düzenledi. Çok değerli projeler sunuldu. Bu alanın Büyükşehire devri için  TOKİ, Spor Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığına yazılar yazıldı. Ancak bu yazılara olumlu yanıt verilmemiş olacak ki yıkım başlatıldı. Burada endişemiz şu; Bu alanın gelecekte bir rant tesisi olması ve bu alanın Mersinlilerin ihtiyacını görmekten uzaklaşması. Bunu istemiyoruz. Sonuç olarak burada her ne olacaksa, yerinin bile Mersinlilerin  bağışladığı bu alan Mersinlilere sorulmalıydı. Mersinlilerin görüşü ve onayı alınarak uygun bir projeyle daha iyi hizmet verecek hale getirilmeliydi. Spor ve olimpiyat ruhunun yattığı bir yere yakışır olarak eski sporcuların, ünlü sporcuların Mersinli Ahmet’in olimpiyatlarda uluslararası derece almış  sporcuların heykellerinin olacağı bir yer olmasını istiyorum. Kapalı tribünü yıkmadan anı olarak korumalıyız. Amatör sporcular için yer sağlanmasının ve kalan kısmın spor müzesi olarak değerlendirilmesinin en uygun çözüm olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.

“SPOR VE REKREASYON MEKANLARI YAPILMALI”

Şu anda stadın alelacele dozerlerle yıkıldığını gördüğünü, bir Mersinli olarak kent belleğine yapılan, geçmişe yapılan bu haksızlıktan ötürü içinin kan ağladığını belirten CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Serdar Erkan: “Dediğim gibi en azından tribün kısmını koruyarak, limana kadar olan alanlar ve  dere kıyısına spor ve rekreasyon mekanları yapabiliriz. Ailelerin gelip buralarda çocuklarına spor yaptırabilir. Limana kadar o alan genişletilirse, deniz fenerinin önünde askeri tesislerin önünde halkın girebileceği bir plaj olur. Halkın denizle temasının kurulacağı büyük bir spor ve rekreasyon mekanları  yapılabilir. Bahçe olarak kullanma fikri öncelikle Mersinlilere sorulmalıdır. Halka danışılır ve  çoğunluk park-bahçe isterse ancak o zaman bahçe yapılabilir. Mersinlilerin, yerinden tuğlasına kadar emekleri olan bir yeri danışmadan yıkmak, onların bilgisi ve görüşü alınmadan  farklı şekilde değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Bir Mersinli olarak yetkililerden bu durumun düzeltilmesini talep ediyorum.” diyerek konuşmasını sürdürdü.

ANKARA’DA STAD YIKIMI DURDURULMUŞTU…

Ankara’da 19 Mayıs Stadyumu’nun yıkımının durdurulduğunu hatırlatan Serdar Erkan: “Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 19 Mayıs Stadyumu için ‘Cumhuriyet Döneminin bir eseridir’ diyerek dava açmıştır ve stadyumun yıkımı durdurulmuştur. Aynı şekilde bu stadyumda Cumhuriyet döneminin bir eseridir. Erken Cumhuriyet döneminin bir eseri. Bu anlamda ben buradan bütün kurumlara sesleniyorum. Bu eserin en azından bir bölümünün korunarak gelecek nesillere bir spor abidesi olarak sunulmasını talep ediyorum. İlgili meslek odalarının Ankara’da olduğu gibi gerekeni yaparak yıkımı durdurmaları gerekiyor. Yıkımın aspestli sağlıksız bir ortamda olduğuna dair iddialar da var. Bu iddiaların da araştırılmasını istiyoruz. Halk sağlığını tehlikeye atacak bir yıkımın olmaması için ilgili Meslek Odaları’nın, Tabibler Odası’nın gerekli girişimleri önümüzdeki günlerde yapacaklarını tahmin ediyorum.” şeklinde konuştu.

NURDANE KARAKUŞ