Toroslar’a bağlı Gözne Mahallesi, Sırtlandık Tepesi Mevkiinde bulunan, 2015 yılında 13 hektar olarak faaliyete başlayan mermer ve kalker madeni işletmesinin kırma eleme ve hazır beton tesisinde kapasite artışına giderek 8 kat daha büyük alana sahip olmasının istenmesine vatandaş büyük tepki gösterdi.
Doğakan Madencilik San. ve Tic. A.Ş. adına kayıtlı tesisin 13 hektarlık kullanım alanının 97,08 hektara çıkartılması çalışmalarına büyük tepki gösteren vatandaşlar: “Bizler Gözneliler ve yazın orada yaşayan yaylacılar olarak halen solumakta olduğumuz tozların 8 kat artarak Akciğer Kanseri olmak istemiyoruz. Halen Gözne’de 2012’de açılan taş ocağından gelen tozlarla, dinamit patlamalarıyla ve Gözne yolunu kullanan ve kural tanımayan dev kamyonlarla yaşamaktan bezmiş durumdayız. Durum böyle iken başka yer yokmuş gibi yeniden planlanan 8 kat fazla olan kapasite artışını kabul etmemiz mümkün değildir. Bizler taş ocağının sağduyulu yetkililer tarafından kapatılmasını beklerken, bize artık ‘Gözne’de yaşamayın, orası artık taş ocağı ve maden sahası’ denmiş oluyor.” diye konuştu.
“GÖZNE TAŞ OCAĞI VE MADEN SAHASI İLAN EDİLSİN”
Gözne’nin taş ocağı ve maden sahası olarak ilan edilmesini isteyen vatandaşlar: “Bu güne kadar taş ocağının çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkileri, verilen tepkiler ve yapılan şikayetler ortada iken, iktidara yakın oldukları belirtilen kişiler nedeniyle yetkililer ve sağ duyulu hiç kimse bu duruma dur diyemiyor! Bizler Mersin’in bu güzel ve önemli yaylasının kirli işletmelerle yok edilmesini istemiyoruz. Karşı çıkıyoruz. Gözne’de 100 hektarlık ruhsat alanının 85,57 hektarında ve ruhsat alanının güney kısmında yer alan 11,51 hektar orman alanında olmak üzere toplam 97,08 hektar alan üzerinde mermer ve kalker madeni işletmesi, kırma eleme ve hazır beton tesisi kapasite artırımı ile ek dev tesis faaliyeti gerçekleştirilmiş olacak. Ayrıca 13 hektarlık alan üzerinde yıllık 375 bin ton üretim artışana da gidileceği belirtiliyor. 97 hektar alandan yıllık 500 bin ton kalker alınacak. Proje kapsamında mermer üretimi faaliyeti sırasında yapılacak olan üretim çalışmaları ile ocak alanında yıllık 18 bin metreküp mermer blok ve 162 bin metreküp moloz, pasa ve kırık parça olmak üzere 180 bin metreküp malzeme alımı yapılacak. Tüm bu bilgiler Doğakan Madencilik A.Ş. tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ile bakanlığa sunuldu. Bizler mevcut tesise ve kapasite artışına gidilecek, doğayı ve canlıları yok edecek bu devasa tesislere şiddetle karşıyız. Halen faaliyette olan bu taş ocağının kapasitesini artırmak için kurulacak kalker ve granit ocağı, kırma eleme tesisi ve hazır beton fabrikası nefes aldığımız Gözne yaylamızı yaşanmaz hale getirecek, temiz dağ havası yerine toz solumamıza neden olacaktır. Özellikle de dinamit patlatılarak açılmak istenen bu işletmeler, binalarımıza ve çevreye büyük zararlar verecektir. Aşırı yüklü ve üstü açık kamyonlar da dün olduğu gibi yarınlarda da Gözne’de yollara zarar verecek, trafikte tehlike yaratmaya devam edecektir. Biz Gözne’de yaşayanlar ve sıcaktan kaçan yaylacılar bu durumda daha büyük toz bulutları ve toprak içinde kalacağız. Sonunda akciğer hastalıklarına, hatta akciğer kanserine dahi yakalanacağız. Yeni yapılacak olan taş ocakları ve maden sahası işletmeleri tesisleri Gözne’de hayatı bitecek yaşamı yok edecektir.” şeklinde konuştu.
NURDANE KARAKUŞ
YORUMLAR