Mersin Büyükşehir Belediyesi, atık maddelerin içerisinde %70’e yakınını kapsayan ve bünyesinde birçok zararlı maddeyi içeren e- atıkların çevreye zarar vermesini önlemek için yeni bir proje başlattı. Büyükşehir, Mersin genelinde belirli noktalara yerleştirdiği toplama kutuları ile e-atıkları toplayarak geri dönüşmesini sağlayacak.
Büyükşehir Belediyesi, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği (AEEE Yönetmeliği) kapsamında elektronik atık ürünlerin toplanması, taşınması, bertarafı ve geri dönüşüme tabi olması için ‘Elektronik Atık Toplama Kutularını’ hizmete sundu.
Tüm elektronik atıklar bu kutuya
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen uygulamayla, kullanım ömrünü tamamlamış olan elektrikli ve elektronik atıkların çevreye zararlarının ortadan kaldırılması, ayrıştırılarak, yeniden ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.
Proje ile ev ve işyerlerinde kullanılmayan bilgisayar, telefon, televizyon, çamaşır makineleri, elektrikli süpürgeler, faks, CD çalar, monitör, floresan lambalar, fırın, buzdolabı, klima, klavye, hoparlör, kumanda, laptop, şarj cihazı gibi cihazlar toplanacak ve geri dönüşüme gönderilecek.
Büyükşehir Belediyesi bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların toplanması için yetkilendirilmiş kuruluş olan TÜBİSAD (Bileşim Sanayicileri ve İşadamları Derneği) ile protokol imzaladı. TÜBİSAD firması toplanan elektronik atıkları lisanslı araçlarla toplayarak, lisanslı bertaraf tesislerine götürecek.
Atık maddelerin içerisinde %70’e yakınını kapsayan ve bünyesinde birçok zararlı maddeyi içeren e-atıklar Büyükşehir Belediyesi’nin yeni projesi sayesinde geri dönüşüme gönderilerek, çevreye ve atmosfere verdiği zararlar önlenecek.
Bilgi güvenliği korunuyor
Vatandaşların kullanım esnasında veri ve bilgilerini aktardıkları ancak tamiri mümkün olmayan şekilde bozulan elektronik aletleri de gönül rahatlığı ile toplama kutularına atabilecekler. Özellikle bazı elektronik aletler veri barındırdığından içerisindeki veri dışarı çıkarılmayacak şekilde doğru yöntemlerle geri dönüştürülmesi önem taşıyor. Bu projede seri dönüşüme gönderilen elektronik atıklar lisanslı tesislerde bilgi güvenliği korunacak şekilde geri dönüştürülecek.
Elektronik atıklar neden dönüştürülmeli?
Geri dönüşüm tesisinde işlenmek yerine kırılarak çöpe ve toprağa gömülen atıkların içersindeki kurşun toprağa ve suya karışarak çevre kirliliğine neden oluyor. Çöp sahalarındaki kurşunun %40’ı elektronik atıklardan kaynaklanıyor. Bu ağır metaller, yağmurlarla yer altı sularına karışıp su kaynakları kirleterek, insanların sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlara neden oluyor .
Bilinçsiz bir şekilde yok edilmeye çalışılan elektronik atıklarda bulunan krom, lityum ve hidrokarbonlar gibi birçok kanserojen maddenin zehirli gazı atmosfere yayılarak hem çevreye hem de dünyaya zarar veriyor.
Aynı zamanda proje sayesinde elektronik atıklarda bulunan değerli maddeler geri kazanılarak enerji tasarrufu sağlanır, emisyon salınımı azaltılır, fosil yakıtların kullanımı azalır. Ekonomik olarak değer katar, geri dönüşümün yeni bir endüstriye/sektöre dönüşmesiyle beraber iş gücü ve istihdam yaratılır.
Elektronik Atık Toplama Kutuları 3 ilçede
İlk etapta Yenişehir, Mezitli ve Akdeniz ilçelerine konumlandırılan kutular ilerleyen zamanlarda diğer ilçelere de yerleştirilecek. Toplama kutuları Yenişehir İlçesi, İsmet İnönü Bulvarı Yenişehir Belediye Binası ile Kent Konseyi arasında, Mezitli İlçesi’nde Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Vipol Alışveriş Merkezi önünde ve Akdeniz İlçesi’nde Mahmudiye Mahallesi Kuva-i Milliye Parkı İçerisinde yerini aldı.
Bültendir
YORUMLAR