5 Haziran 2024 Çarşamba günü Yenişehir Atatürk Kültür Merkezinde T.C Yenişehir Belediyesi ile; -Mersin Deniz Ticaret Odası -MDTO-, Atatürkçü Düşünce Derneği -ADD- Mersin Şubesi, -Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şubesi, -Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Mersin Şubesi, -Türkiye Harp Malülü -Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Mersin Şubesi, -Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Mersin Şubesi, kuruluşlarının birlikte düzenlediği “50.YILINDA KIBRIS BARIŞ HAREKATI KONFERANSI” gerçekleştirildi.
Konferansa Mersin Büyükşehir, Yenişehir ve Mezitli Başkanvekilleri ile KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendelli, konsolos yardımcısı Serdar Tayanç ve paydaş kurumların başkan ve temsilcileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Konferansı, yanlışlıkla Türk uçakları tarafından bombalanan Kocatepe gemisinin 280 kişilik personelinden sağ kurtulan 226 kişiden biri olan Gazi E. Kurmay Yarbay Özhan Bakkalbaşıoğlu sundu. Konferansın başında dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in basın açıklamasının video görüntülerinin gösterilmesi o günlerin duygu halini tekrar yaşattı.
Bu satırların yazarı ve ADD Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı olarak, konferansın açılış konuşmasında;
Jeopolitik açıdan KKTC ve Mersin limanlarının, Doğu Akdeniz’de MAVİ VATAN’daki bugünkü çıkarlarımızın korunması açısından önemine değindim. 50 yıl önce Kıbrıslı Soydaşlarımızı korumak için yapılan harekatın, bugün artık Türkiye’nin güvenliğini ve çıkarlarını koruduğunu ifade ettim.
Kıbrıs adasının, bugün Akdeniz’de büyük bir uçak gemisi olduğunu vurguladım.
Bu yıl 20 Temmuz’da yapılacak resmi tören ve etkinlikler nedeniyle bu konferansın, erken planlandığına değinerek başta konferansı veren, Konferansa katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendelli açılışta etkili bir konuşma yaptı.
Gazze halkının yaşadığı katliamı bugün en iyi anlayanların KKTC’li soydaşlarımızın olduğunu ifade etmesi çok dikkat çekici idi. Kıbrıs Türk halkının 1960, 1964( 364 Kıbrıs Türkü şehit oldu) ve 1974 deki son Nikos Sampson tarafından yapılan faşist darbe ile katliam girişimlerine değinen Mendelli, 20 Temmuz ve 14 Ağustos 1974 tarihlerinde yapılan harekatlar ile adanın Barış Adası haline geldiğini, bugün Kıbrıslı Rumlar ile Türklerin iki devletli yapıda barış içinde yaşandığını ifade etti.
Mendelli, Kıbrıslı Türklerin iki büyük önderi Rauf Denktaş ve Dr. Fazıl Küçük’ü ve mücahitlerin mücadelelerini de anarak konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmaları sonrasında, ADD Mersin Şubesi’nin önceki dönem koro şeflerinden Süheyla Ballıca tarafından söylenen ‘Magosa Limanı’ türküsü ile çok duygulu anlar yaşandı. Daha sonra Gazi E. Yarbay Özhan Bakkalbaşıoğlu tarafından askeri harekat ve Kocatepe gemisinin yanlışlıkla bombalanması ayrıntıları ile anlatıldı.
19 Temmuz 1974 sabah saat 08:30’da Mersin’den hareket eden muhrip ve savaş gemilerimizi , 20 Temmuz 1974 sabahı 08:30’da Girne’nin Penta Miles (Beş Mil) plajına baskın yaparak kapak attığını, 10:30’a kadar kıyıbaşı tutulduğunu ifade eden Bakkalbaşıoğlu, TSK’nın savaş tarihinde ilk defa yaptığı bu amfibi çıkarma harekatında başka bir çok ilkleri başardığını da vurguladı. Daha sonra başlatılan, Cenevre görüşmelerinde sonuç alınamayınca, Dışişleri bakanı rahmetli Turan Güneş’in katıldığı Cenevre görüşmelerinde Kıbrıs Rum ve Yunan tarafının uzlaşmaz tutumunu gördü. Kıyıbaşı’daki askerlerimizin dar alanda sıkışması ile o dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in ‘Ayşe tatile çıksın’ parolası ile ‘14 Ağustos 1974 de ikinci harekat’ın Kıbrıs’ın derinliğine 70 helikopter ile başladığını ve bugünkü sınırların çizildiğini anlattı. Bakkalbaşıoğlu, Kıbrıs savaşının aslında ‘örtülü bir Türk -Yunan savaşı’ olduğunu ifade etti. Harekatta, toplam 458 şehit verdiğimizi bunun aslında çok büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Bakkalbaşıoğlu, Dünya’da böyle bir anfibi çıkarmada yüzde 60 zayiatın normal kabul edildiğini belirtti.
Harekat sırasında Türk savaş uçakları tarafından yanlışlıkla bombalanan ve sonrasında infilak eden Kocatepe Muhribi’nin 280 personelden 54’nün şehit olduğunu belirten Bakkalbaşıoğlu , bu olayı ayrıntılarıyla anlatılırken akıl tutulması olarak yorumladı. Ancak bu olayın tüm harekatın başarısını gölgeleyemiyeceğine özellikle vurgu yaptı. Bakkalbaşıoğlu’nun Konferans süresince duygulu olduğu gözlerden kaçmadı.
HAREKATIN MERKEZİ MERSİN
Kıbrıslı Rumlar’ın adanın Yunanistan’a ilhakı için 1960 yılından itibaren yaşattıkları, özellikle 1964 yılındaki kanlı Noel katliamı ve sonrasında yaşananlar (Kıbrıs’ta benimde görme fırsatı bulduğum soykırım müzesinde Türk Subayının ailesine, ‘banyon küveti içinde katledilen çocuklar ile uygulanan vahşet sergilenmektedir)
üzerine Türkiye’nin savaş jetleri Kıbrıs üzerinde uçuşlar yaparak gözdağı verdi. Ancak olası çıkartma harekatının hazırlıklarına da başladı. Türkiye’nin ABD’den çıkarma gemisi taleplerine olumlu yanıt verilmeyince, Türkiye, MİLLET YAPAR kampanyası ile çıkarma gemilerini yapmaya başladı. Verilmeyen Gemi motorları , kullanılmayan tanklardan alındı. Çıkarma gemileri Mersin’de konumlandı. Mersin’den çıkarma hazırlıkları ve planları yapıldı. 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’da Nikos Sampson, Yunanistan’daki Cunta Hükûmeti’nin adadaki Yunanlı Subaylar üzerinden verdiği destek ile Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios’a karşı Rum Millî Muhafız Güçleri ile darbe yaparak Ulusal Kurtuluş Hükûmeti kurduklarını ve Kıbrıs’ta bir oldu bitti Yunan Cumhuriyeti ilan edildiğini açıkladı. Bu gelişmeler üzerine Başbakan Ecevit’in ortak müdahale için diplomatik çabaların sonuçsuz kalınca, Türkiye garantörlük haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974 tarihinde, ilk Kıbrıs Harekâtı‘nı başarıyla gerçekleştirmesi üzerine Yunan Cuntasının bu oyunu Türkiye lehine boşa çıkarılarak bozuldu ve daha sonra istifa etmek zorunda kaldılar.
ÇIKARTMA NASIL PLANLANDI?
15 Temmuz 1974 darbesi öncesi Türkiye çıkarmayı önce Magosa plajlarına baskın yapmayı planlıyordu. Ancak daha sonra Girne sahillerine kapak atılarak Beş Mil ( Penta Miles) Plajına baskın yapılarak ‘kıyıbaşı’ tutulması planlandı. Aynı zamanda bir aldatma yapılarak 5 Sivil gemi veya Şilepten oluşan SAHTE KONVOY taktik olarak Magosa sahillerine doğru yola çıkarılmıştır. Bakkalbaşıoğlu daha sonra Yunan Askeri kayıtlarından bu aldatmanın başarılı olduğunu öğrendiklerini belirtmiştir. Bakkalbaşıoğlu, sonuçta harekatın kazanç ve kayıp oranlarıyla, Türk savaş tarihinde çok başarılı bir anfibi baskın harekat olarak tarihe geçtiğini, ifade etti.
MERSİNLİLER HAREKATA COŞKUYLA DESTEK VERDİ
Harekat sırasında Mersinliler TSK’ya büyük ve içten destek verdiğine değinen Bakkalbaşıoğlu, Mersin’in o günlerde en büyük ‘dondurma ve cezerye tatlı’ üreticisi Dondurmacı Halil’in bütün soğutma dolap ve depolarından -dondurma ve tatlılarını boşaltarak-TSK’ya tahsis ettiğini anlattı.
İsmini vermeyen bir vatandaşın büyük bir koyun sürüsünü TSK’ya bağışladığını, karartma önlemlerine titizlikle uyduğunu vurgulayan Bakkalbaşıoğlu, ORDU-MİLLET dayanışmasının en güzel örneği olduğunu belirterek duygu dolu sözlerle konuşmasını bitirerek Mersinlilere teşekkür etti.
Konferans sonunda KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli Bakkalbaşıoğlu teşekkür konuşması yaparak, paydaş kurumlar adına bir teşekkür plaketi verdi.
Daha sonra. tüm katılanlar hep birlikte hatıra fotoğrafı çekilerek konferans toplantı tamamlandı.
TEŞEKKÜRLER MERSİN…
Siyasi ve askeri tarihimizin, askeri ve diplomatik yönden ilk başarılı baskın amfibi çıkarma harekatının gerçekleşmesinde, önemli katkıları olan dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk , Başbakan Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ile burada tek tek isimlerini sayamadığımız dönemin askeri komutan ve yetkililerini , şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.
Öte yandan, Kıbrıs Harekatın 50. yılı nedeniyle, yapılan konferansın düzenlenmesinde en büyük destek ve katkıyı veren başta T.C. Yenişehir Belediye Başkanlığı ve Mersin Deniz Ticaret Odası olmak üzere tüm paydaş kurumlara, özellikle ve ayrıca, konferansa katılan başta KKTC Mersin Başkonsolosluğu ile B.Şehir, Yenişehir ve Mezitli Belediye Başkan vekillerine Mersinli yurttaşlar olarak teşekkür ediyoruz.
YORUMLAR