Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ADANA – CEYHAN DEPREMİ SONRASI NEDEN 40 OKULUN YIKIM KARARI UYGULANMADI..?

Bu haberin fotoğrafı yok

Mersin’de 177 okul ve kurumun deprem tahkikinin yapıldığı ve sadece 76’sının depreme dayanıklı olduğu sonucunun açıklanmasının ardından yapılmayan çalışmalar eleştirildi. Mimar Abdullah Yılmaz, “1998 Adana depremiyle birlikte 40 okul için yıkım kararı alındığı fakat uygulanmadı” dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Av. Alpay Antmen’in açıklamaları sonrasında ortaya atılan iddialar Mersinlilerin tepkisini çekti. Kamuoyunun dikkatinin dayanaksız okul ve kurum yapılarına çekilmesi Mersin genelindeki binaların dayanıklılığını sorgulamasına sebep oldu. Konuyla ilgili Mimar Abdullah Yılmaz, “1998 Adana depremi öncesi Mersin’in zone hattı üzerinde olduğu fakat deprem sonrası haritada 3’üncü derece fay hattına girdi.” diye belirtti.
 
“Mersin Valiliği inceleme yaptı fakat yıkılmadı!”
 
Mersin’de yapılan depremle ilgili araştırma ve değerlendirmeleri vurgulayan Yılmaz, “Adana- Ceyhan depreminin 6,2 büyüklüğünde gerçekleştiğini ve Adana’da 128, Osmaniye’de 7, Mersin’de 4, Hatay’da 5 kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrasında 2004 yılı ardından Mersin Valiliği mevcut okul binalarını depremdeki dayanırlıklarını incelettiği, 40 okul için yıkım kararı, diğerleri için güçlendirme kararı çıktı fakat hiç biri yıkılmadı sadece güçlendirildi.” diye konuştu.

101 okul ve kurum depreme dayanıksız!
 
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Av. Alpay Antmen’in açıklamalarının ardından Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Mersin’de 2011 ve 2020 yılları arasında 177 okul ve kurumun deprem tahkikinin yapıldığı ve bu okul ile kurumlardan sadece 76 tanesinin depreme dayanıklı olduğu sonucuna varıldığı ifade edilmişti.

Gelen yanıtta ayrıca “7 okul ve kuruma güçlendirme yapılmıştır. 63 tane okul ve kurumun güçlendirilmesi gerekmektedir. 29 okul ve kurumun depreme dayanıklı olmadığı tespit edilmiş ve yıkılarak yerine yeni okul binası yapılmıştır. 2 okulumuz da yıkım aşamasında olup, bu okullarda eğitim-öğretim yapılmamaktadır. Onarım ve güçlendirme çalışmalarıyla ilgili iş ve işlemler devam etmektedir” denilmişti.
 
“Vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın canını düşünsünler”
 
CHP’li Antmen Türkiye’nin  deprem kuşağında olduğunun altını çizerek, “Bizim en önemli gündemimiz, ana gündemimiz deprem ve depreme karşı alınacak önlemler olmalı. Deprem vergilerinin depremlerin verebileceği zararları önlemek için harcanmadığı ortaya çıktı. Bakın gelen yanıtta da açıkça görülmektedir ki okullarımızın yarısı depreme dayanıklı değil ve acilen dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Bu tablo korkarım ki tüm Türkiye’de böyle. Yüzbinlerce çocuğumuz ve vatandaşımız risk altında. Bir deprem anında, depreme dayanıksız bir okulun yıkıldığını düşünmek bile istemiyorum. İstanbul’da 7.5 şiddetinde bir deprem beklendiğini artık bütün uzmanlar söylüyor. Yarın çok geç olabilir. Biran önce başta okullarımız olmak üzere binaların depreme dayanıklılık testlerini yapalım. Yıkılması gereken okulları yıkıp yerine depreme dayanıklı okullar yapalım. Biz muhalefet olarak tam destek vereceğiz, elimizden geleni yapacağız. Yeter ki vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın canını düşünsünler” diye belirtmişti.

NURDANE KARAKUŞ

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Her yıl uluslararası anne, bebek
Sıradaki Haber Sektörün Mersinli temsilcileri, CBME Türkiye’de yeni ihracat fırsatlarıyla tanışacak