Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mersin’de soğuk nedeniyle sert çekirdekli meyveler, karpuz, narenciye ve sebze etkilendi! ‘SIRÇA KÖŞKTEN CAN ÇEKİŞEN ÇİFTÇİYE REÇETE!’

UMUT CAN ERKAN Son

UMUT CAN ERKAN
Son 30 yılın en soğuk Nisan’ı nedeniyle üretici büyük zarar görürken, tüketici de sebze ve meyveyi daha pahalı yiyecek. Akdeniz’de sebze meyve, Malatya’da kayısı, Ege’deüzüm ve Karadeniz’de fındık üretimini vuran aşırı soğuklar sonucu 2014 yılından bu yana en büyük zirai don felaketi yaşanıyor.

“Tribünlere oynacağına yönetiminde yer aldığı kurumu göreve davet etse ya!”

Araştırmacı-Yazar Abdullah Ayan, Mart başındaki sıcaklardan etkilenip çiçek açan meyve bahçelerinde felaketin boyutlarının daha da büyüdüğünü söyleyerek, “Zirai alanda 30 yılın en büyük felaketi yaşanırken TOBB Başkanı da Ziraat Bankası’nın çiftçi borçlarını ertelemesini talep ediyor. Alkışlanacak bir talep ama TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘borçları ertelensin’ dediği Ziraat Bankası’nın sermayesinin tamamı 2017’den beri hangi kurumda? Türkiye Varlık Fonu’nda… Türkiye Varlık Fonu yönetim kurulu üyeleri arasında kim var biliyor musunuz? TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu! Tribünlere oynacağına yönetiminde yer aldığı kurumu göreve davet etse ya. Yapmaz, yapamaz. Çünkü Ziraat Bankası çiftçi derdiyle uğraşacağına ‘tüpçü’ Demirören’i medya imparatorluğu satın alsın diye milyar dolara varan ve tahsil edemediği kredilere boğar. İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası borsa çökmesin diye hisse senedi alır. Ve Hisarcıklıoğlu da 23 yıldır keyfini sürdüğü sırça köşkten can çekişen çiftçiye reçeteler yazar.” dedi.

“Mutfağı yakacak krizle baş etmek zorunda kalacağız!”

Tarım’da trajikomik tabloyu paylaşan Ayan, “Felaket tüm ülkeyi sardı, onca sorun yetmezmiş gibi şimdi de tarım ürünlerine erişmede Anadolu’yu kasıp kavuran don sonrası mutfağı yakacak krizle baş etmek zorunda kalacağız. İşte il il afetten etkilenen ürünler:
Malatya’da başta kayısı tüm meyveler. Manisa’da üzüm ve diğer meyveler, İzmir’de üzüm, erik ve diğer meyveler. Amasya’da elma, kiraz. Adana’da limon, narenciye, karpuz ve sebzeler. Kahramanmaraş’da. kayısı, ceviz, elma. Bursa’da nektarin, şeftali, erik, zeytin, incir, armut ve kiraz. Hatay’da patates, narenciye. Niğde’de elma, kiraz. Karaman’da elma. Burdur’da ceviz, badem, kayısı. Mersin’de sert çekirdekli meyveler, karpuz, narenciye, sebze. Elazığ’da üzüm, kayısı, dut, ceviz. Tokat’ta kiraz, şeftali, elma, ceviz. Ordu’da fındık. Giresun’da fındık. Sakarya’da fındık. Çorum’da ceviz. Konya’da meyve, buğday, kanola, şekerpancarı. Tekirdağ’da üzüm.” şeklinde konuşarak tepkilerini dile getirdi.