Suriye’de iç savaşla kaybedilen ekonomik kazancın ve inşaat alanlarının yeniden yapılanma sürecinin başladığını belirten TEPAV Başkanı Prof. Dr. Güven Sak, “Bölgenin yeniden inşası için gereken kaynakları oluşturmak için iktisadi hayatı canlandıracak adımları atmak gerekiyor. Dolayısıyla önceliğimiz ekonomik hayatın yeniden canlandırılması. Yeniden canlanma için yol haritasını da Türkiye’deki Suriyeli yatırımcılarla birlikte tasarlayacağız” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) aracılığıyla Suriye’nin yeniden yapılanması sürecinde Türkiye’nin izleyeceği politikanın belirlenmesine katkı sunmak amacıyla çalışma başlattı. Konuyla ilgili TEPAV Kurucu Başkanı Prof. Dr. Güven Sak’ın katılımıyla Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) evsahipliğinde Suriye’nin yeniden yapılanması sürecinde izlenecek yol haritasının belirlenmesi adına değerlendirme toplantısı düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır moderatörlüğünde Mersin’de yatırım yapan Suriyeli firma temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda TEPAV Başkanı Sak, her şeye rağmen Suriye’nin rekabet gücünün toparlanabilir seviyede olduğunu dile getirip bu süreçte Türkiye’de yatırım yapan Suriye ortaklı Türk firmalarına büyük görevler düştüğünü söyledi. Türkiye’nin Suriye’ye ihracatının iç savaşla birlikte hızla düştüğünü hatırlatan Sak, sonrasında hızla toparlandığını ve bu toparlanmada Türkiye’de Suriye ortaklığıyla kurulan şirketlerin büyük katkısı olduğunu belirtti. “Şimdi de Suriye’nin toparlanmasında nasıl bir yol izleyeceğimizi, o bölgeyi çalışma yapısını çok iyi biliyor olmanız nedeniyle yine sizin üzerinizden düşünmeliyiz” diyen Sak, “Katkılarınızla Türkiye – Suriye arasında nasıl bir değer zinciri geliştirebiliriz bunu değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
Katılımcı firmaların çalışmaları hakkında bilgi alınması sonrasında mevcut ekonomik durumu özetleyen Sak, “Hedefimiz Türkiye’deki faaliyetlerinize devam etmeniz ancak tedarik zincirinizi Suriye’de de geliştirerek aradaki ekonomi zincirini güçlendirmeniz. Bu iletişimi artıracak sistemi, nelere ihtiyaç olacağını, birlikte neler yapabileceğimizi değerlendirelim istiyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin her konudaki tecrübesini Suriye’ye taşımaya hazır olduğunu da belirten Sak, bu süreçte firmalara verilebilecek destekler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Çakır: “Hepimizin kazanacağı bir sistem kuracağız”
Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Yürütülen çalışmalar sonunda umarım hepimizin kazanacağı bir sistem kuracağız” dedi. Bugüne kadar Mersin’de faaliyet gösteren Suriyeli firmalarla uyum içinde çalışıldığını hatırlatan Çakır, bundan sonraki yeniden yapılanma sürecinde de aynı uyum içinde hareket ederek Mersin ve Suriye arasındaki tedarik zincirini güçlendirip bölge coğrafyasına ekonomik değer kazandıracaklarına inandığını söyledi.