Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İŞVERENLERİN YÜZDE 75’İ YERLİ İŞ GÜCÜ BULMA ZORLUĞU YAŞIYOR”

MÜSİAD Mersin Şube Başkanı

MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan, Türkiye genelinde işverenlerin yerli iş gücü bulma zorluğu yaşadığını belirterek, göçün doğru yönetilmesi halinde nitelikli ve kalifiye iş gücünün ekonomiye katkı sağlayabileceğini vurguladı. Kayan, “Göçün bir tehdit değil, doğru yönetildiğinde bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’deki işverenlerin yüzde 75’inin yerli iş gücü bulma zorluğu yaşadığı ve göçmen iş gücünden yararlanma konusunda destek bekledikleri belirtiliyor” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan, katıldığı bir televizyon programında Mersin’deki göç olgusu ve göçün doğru yönetilmesi gerektiği üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Kayan, göç olayının yalnızca bir sorun ya da tehdit olarak değil, aynı zamanda doğru yönetildiğinde önemli bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kayan, göçün iş dünyası, kurum ve kuruluşların gündeminde olması gerektiğine dikkat çekerek, “Göçün bir tehdit değil, doğru yönetildiğinde bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Göçün yalnızca bir yer değiştirme değil, aynı zamanda bir umut ve hayatta kalma mücadelesi olduğunu düşünüyoruz. Göçmenler geride bıraktıkları vatanları, kaybolan kimlikleri ve parçalanan aileleriyle bir trajedinin parçası haline gelirken, göç, tüm insanlık için ortak bir sınav olarak tanımlıyoruz” dedi.

“GÖÇ BİR TEHDİT DEĞİL, DOĞRU YÖNETİLDİĞİNDE BİR FIRSAT OLABİLİR”

MÜSİAD’ın Kasım ayında yayımladığı “Göçü Anlamak ve Yönetmek” başlıklı rapora dikkat çeken Kayan, bu rapora herkesin MÜSİAD’ın internet sitesinden ulaşabileceğini ifade etti. Avrupa’nın tarım, sanayi ve ticarette göç politikaları sayesinde büyüdüğünü belirten Kayan, Türkiye’nin de yerel ve uluslararası anlamda kabul gören bir göç politikasına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

 “NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR”

Türkiye genelinde ekonomik katkı ve iş gücü potansiyeli üzerine yapılan araştırmalardaki verileri paylaşan Başkan Kayan, “Türkiye’deki işverenlerin yüzde 75’inin yerli iş gücü bulma zorluğu yaşadığı ve göçmen iş gücünden yararlanma konusunda destek bekledikleri belirtiliyor. Bu bağlamda, geçici koruma altındaki göçmenlerin çalışma izinlerinin kolaylaştırılması ve mesleki eğitim programlarının devreye alınması gerekmektedir. Göçün toplumsal ve ekonomik açıdan büyük bir potansiyel barındırdığını ve bunun hayata geçirilmesinin entegre politikalar ve toplumun tüm kesimlerinin iş birliği ile mümkün olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’nin göç yönetiminde bütüncül bir anlayışa ihtiyacı olduğu ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde örnek olabilecek bir model geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

HEDEF, GÖÇMENLERİN EKONOMİYE KATKILARINI ARTIRMAK

Suriyelilerin ülkelerine dönüşünün Türkiye için yeni fırsatlar doğuracağını dile getiren Kayan, MÜSİAD’ın geçtiğimiz ay Gaziantep’te düzenlediği Türkiye-Suriye İş Zirvesi hakkında da bilgi verdi. Zirvede yaklaşık 700 Suriyeli ve 1000 Türk iş insanının buluştuğunu aktaran Kayan, bu bağlamda göçmenlerin ekonomiye katkılarını artırmayı, toplumsal uyumu güçlendirmeyi ve uluslararası iş birliğini derinleştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.