Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MERSİN’DE DEPREM İÇİN 2 YIL İÇERİSİNDE HİÇBİR ŞEY YAPILMADI..!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin yıldönümünde o gün yaşanan acılar hafızalarda tazelendi. Kahramanmaraş depremleri sonrasında Mersin’deki yapıların büyük ölçüde zarar gördüğü ve birçok binada yapısal yorgunluk oluştuğu tespit edildi. Ancak depremlerin 2. yılını tamamladığımız bugünde Mersinliler, ”Bugüne kadar deprem ile ilgili şehrimizde alınan bir önlem var mı? Yoksa üzerinden zaman geçince her zaman ki unuttuk mu?” sorularını soruyor!

“SADECE GÖSTERMELİK TOPLANTILAR YAPILDI!”

“2023-2024 yılı içinde ‘Mersin’de deprem için ne yapıldı?”sorusunu soran Mersinli vatandaş, 6 Şubat depremi sonrası Mersin’de sadece göstermelik seminer ve toplantı yapıldığını söylemişti.

Vatandaş, ”Daha sonra hiçbir çalışma görmedik. Eski mahallelerdeki eski binalara hasar tespiti yapıldı mı? Kentsel dönüşüm konusu ne oldu? Depremden kaçmak mümkün değil. Binalarımızın çoğunluğu çok eski yapılar. Kentimizi yenilememiz gerekiyor. Depreme dirençli binalar yapılmalı. Yerel yöneticiler bu konuda ne yapmayı düşünüyor? Hiçbir yönetici ya da kamu kurumu Mersin’de olabilecek bir deprem için ne yapılacağına dair bir proje açıklayacak mı?” diyerek artık deprem için uygulamaya geçilmesini beklediklerini söylediler.

BİR TEK DEPREM TATBİKATI YAPILDI!

Mersin’de Türkiye Afetle Mücadele Planı (TAMP) Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryoya göre Ecemiş Fay Hattı’nda merkez üssü Tarsus olan 7 büyüklüğünde Mersin, Niğde, Adana ve Konya’nın etkilendiği deprem tatbikatı yapıldı. Şimdi AFAD Başkanı olarak atanan Eski Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, ”Bizim deprem afetine karşı da hazırlıklı olmamız son derece önem arz ediyor. ‘Hazırlık, felaketlerin panzehiridir’ derler. Ne kadar hazırlıklı olursak kayıplar minimize olur, minimum derecede etki hissederiz. O yüzden bütün kurum ve kuruluşlarımızla birlikte afetin olmadığı zamanlarda hem eğitim, hem bilinç düzeyinin gerçekleşmesi, hem uygulamaya, pratiğe yönelik hamlelerin adımların atılması çok önemli. Bu tatbikatları yapmamızdaki temel amaç; bir deprem afeti yaşandığında hangi kurum neyi yapacak, en kısa sürede nasıl yapacak, en çabuk şekilde nasıl gerçekleştirecek, en etkin, en verimli şekilde bu görevlerini nasıl yapacak? Bunu ölçmüş oluyoruz.” demişti.

“MERSİN’DE BİNALAR YORGUN..!”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)’da Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı düzenlemişti. Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin’den fay geçmediğini ancak yıkım için fay gerekmeyip sarsıntının yeterli olacağını kaydederek, “Mersin’in sorunu zemin sıvılaşması ve buna bağlı hissedilen aşırı çalkalanma. Kentsel dönüşüm için sahil kesiminin tamamen yeşil alan olarak bırakılıp Toroslar’a doğru önce bir katlı yapılar arkasına iki-üç katlı yapılar yapılarak devam edilmesi gerekiyor. Toros Dağlarına istediğiniz kadar yüksek kat yapabilirsiniz. Mersin’de tüm kentte vakit kaybetmeden rezonans çalışmasına başlanmalı. Hangi bölgenin sarsıntıdan daha çok etkileneceğinin saptanması gerekiyor. Bina kat sayıları üniversitelerin çalıştığı sıvılaşma haritaları dikkate alınarak belirlenmeli. Mersin Kahramanmaraş depremini 6 şiddetinde hissetti ve kentteki tüm zeminle yapılar yoruldu. Şu anda yerin eski özellikleri yok. Kenti depreme hazırlamak istiyorsanız önce göçü, nüfus artışını durdurup yapıları öyle planlamalısınız.” demişti.

“MERSİN’İN DÖRT BİR YANI DEPREM BÖLGESİ!”
2024 yılı Ekim Ayı içinde Mersin Mut fayı güneybatı ucunda bir takım deprem serisi oluşmuş, Teknoloji ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli,  “M.S. 97 de Uzuncaburç’ta 7,4 ve M.S. 301 de Kızkalesi’nde 7,2 deprem verisi bulunmaktadır. Bu depremlerin Ecemiş Fayının Güneybatı uzantısı ile ilişkili olması yüksek olasılıktır.” açıklamasında bulunmuştu.
İçelli, Mut fayının geçmişe dönük depremselliği hakkında elde bir bilgi olmadığını da sözlerine ekleyerek, “Mersin’imizin dört bir yanı deprem bölgesi. Etrafımız fay hatları ve kırıklarıyla dolu ama Mersin’i yönetenler ise oldukça rahatlar. Depreme dayanıklı Mersin inşa etmeye başlamadılar bile. Tüm yetkili ve yöneticileri iş işten geçmeden bir kez daha görevlerini yapmaya çağırıyoruz.” demişti.
MİLLETVEKİLLERİ KONUYU GÜNDEME TAŞIDILAR AMA..!
Mersin Milletvekilleri çeşitli zamanlarda Mersin’deki deprem tehlikesini meclise taşıdı. Mersin’in kıyı bölgelerinde yapılan yüksek katlı binaların, zeminin sıvılaşma riski nedeniyle ciddi tehlike altında olduğunu vurgulayan vekiller, özellikle bu bölgelerde binaların dayanıklılığının bilimsel ölçümlerle kontrol edilmesi gerektiğini belirttiler. Belediye meclislerinin yapılaşma konusunda bilimsel verilere dayanmadan kararlar aldığını ifade eden vekiller, şehir plancılarının bu sürece daha fazla dahil olması gerektiğini dile getirdiler. Mersin halkının güvenliği için acil önlemler alınmasının zorunlu olduğunu belirten vekiller, yapı denetimlerinin sıkılaştırılmasını ve depreme karşı dayanıklı olmayan yapıların hızla güçlendirilmesini talep ettiler. Bakanlıktan gelecek yanıtların, Mersin’de yaşayanların geleceği açısından hayati önem taşıdığını vurgulandı.

Ancak 2 yıl içinde bir gelişme yaşanmadı! Övünmekten ve dosya hazırlamaktan başka bir iş yapmayan yöneticileri ağır bir şekilde eleştiren Mersinliler, bu şekilde yönetilmeyi hak etmediklerini özellikle vurguladı.