“SADECE GÖSTERMELİK TOPLANTILAR YAPILDI!”
“2023-2024 yılı içinde ‘Mersin’de deprem için ne yapıldı?”sorusunu soran Mersinli vatandaş, 6 Şubat depremi sonrası Mersin’de sadece göstermelik seminer ve toplantı yapıldığını söylemişti.
Vatandaş, ”Daha sonra hiçbir çalışma görmedik. Eski mahallelerdeki eski binalara hasar tespiti yapıldı mı? Kentsel dönüşüm konusu ne oldu? Depremden kaçmak mümkün değil. Binalarımızın çoğunluğu çok eski yapılar. Kentimizi yenilememiz gerekiyor. Depreme dirençli binalar yapılmalı. Yerel yöneticiler bu konuda ne yapmayı düşünüyor? Hiçbir yönetici ya da kamu kurumu Mersin’de olabilecek bir deprem için ne yapılacağına dair bir proje açıklayacak mı?” diyerek artık deprem için uygulamaya geçilmesini beklediklerini söylediler.
BİR TEK DEPREM TATBİKATI YAPILDI!
Mersin’de Türkiye Afetle Mücadele Planı (TAMP) Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryoya göre Ecemiş Fay Hattı’nda merkez üssü Tarsus olan 7 büyüklüğünde Mersin, Niğde, Adana ve Konya’nın etkilendiği deprem tatbikatı yapıldı. Şimdi AFAD Başkanı olarak atanan Eski Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, ”Bizim deprem afetine karşı da hazırlıklı olmamız son derece önem arz ediyor. ‘Hazırlık, felaketlerin panzehiridir’ derler. Ne kadar hazırlıklı olursak kayıplar minimize olur, minimum derecede etki hissederiz. O yüzden bütün kurum ve kuruluşlarımızla birlikte afetin olmadığı zamanlarda hem eğitim, hem bilinç düzeyinin gerçekleşmesi, hem uygulamaya, pratiğe yönelik hamlelerin adımların atılması çok önemli. Bu tatbikatları yapmamızdaki temel amaç; bir deprem afeti yaşandığında hangi kurum neyi yapacak, en kısa sürede nasıl yapacak, en çabuk şekilde nasıl gerçekleştirecek, en etkin, en verimli şekilde bu görevlerini nasıl yapacak? Bunu ölçmüş oluyoruz.” demişti.
“MERSİN’DE BİNALAR YORGUN..!”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)’da Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı düzenlemişti. Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin’den fay geçmediğini ancak yıkım için fay gerekmeyip sarsıntının yeterli olacağını kaydederek, “Mersin’in sorunu zemin sıvılaşması ve buna bağlı hissedilen aşırı çalkalanma. Kentsel dönüşüm için sahil kesiminin tamamen yeşil alan olarak bırakılıp Toroslar’a doğru önce bir katlı yapılar arkasına iki-üç katlı yapılar yapılarak devam edilmesi gerekiyor. Toros Dağlarına istediğiniz kadar yüksek kat yapabilirsiniz. Mersin’de tüm kentte vakit kaybetmeden rezonans çalışmasına başlanmalı. Hangi bölgenin sarsıntıdan daha çok etkileneceğinin saptanması gerekiyor. Bina kat sayıları üniversitelerin çalıştığı sıvılaşma haritaları dikkate alınarak belirlenmeli. Mersin Kahramanmaraş depremini 6 şiddetinde hissetti ve kentteki tüm zeminle yapılar yoruldu. Şu anda yerin eski özellikleri yok. Kenti depreme hazırlamak istiyorsanız önce göçü, nüfus artışını durdurup yapıları öyle planlamalısınız.” demişti.
Ancak 2 yıl içinde bir gelişme yaşanmadı! Övünmekten ve dosya hazırlamaktan başka bir iş yapmayan yöneticileri ağır bir şekilde eleştiren Mersinliler, bu şekilde yönetilmeyi hak etmediklerini özellikle vurguladı.