Mersin Eczacı Odası, 2021 Tüm Emekli-Sen ve Mersin Emek Demokrasi Platformu bileşenlerinin ve halkın katılımı ile gerçekleştirilen Aile Hekimleri’nin iş bırakma eyleminin son gününde kapanış bildirgesi okundu.
Eyleme, Mersin Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) katıldı
MSÖ Platform adına Mersin Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Çağlar Özen, Sağlık emek-meslek örgütlerinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinde mevcut sorunları çözmek bir yana yeni sorunlara yol açacak olan ve bu nedenle “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirilen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin değişikliğine karşı Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) başlattığı beş günlük iş bırakma eyleminin son günündeyiz. Bugün burada meslek onurumuzun çiğnenmesine ve halkımızın sağlık hakkının elinden alınmasına karşı itirazımızı bir kez daha yüksek sesle dile getirmek için bulunuyoruz.” dedi.
“Yama yönetmeliklerle bu düzeni devam ettiremezsiniz”
Bu yönetmeliğin geri çekilmesi için 5-7 Kasım 2024 tarihleri arasında ASM’lerde üç gün iş bıraktılarını da hatırlatan Özen, “Ancak Sağlık Bakanı maalesef kendi çalışanlarına eziyet etmek ve hastalarımız için sorun yaratmak konusunda ısrar etti ve geri adım atmadı. Bunun üzerine 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında bu kez beş gün süre ile ikinci kez iş bıraktık. Bu tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı’nın hatasından geri dönmesini bekledik. Ancak değil hatalarından geri dönmek, hatalarına yepyeni hatalar, eziyetlerine yeni eziyetler eklediler.
Şu anda ASM’lerde tam bir kargaşa, mutsuzluk, umutsuzluk hakimdir. Bizler, iyi sağlık hizmeti veremiyoruz. Kendilerine yaşatılan değersizlik nedeniyle istifa etmek zorunda kalan aile sağlığı çalışanları ve istifa edecek olanlar, yakında birinci basamak hizmetlerin tamamen durma noktasına gelebileceğinin habercisidir. 20 yıldır bizlerin tüm itirazlarına karşın uygulamaya çalıştığınız sağlığı para ile alınır satılır bir rant kapısına çevirdiğiniz “SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJENİZ” iflas etmiştir. Yama yönetmeliklerle bu düzeni devam ettiremezsiniz. Projenizi hemen durdurun. Sağlığın iyiye evrilmesi için neyin gerekli olduğunu bize sorun. Uyarılarımızı dikkate almamaya devam ettiğiniz için ASM’lerde 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında beş gün süre ile bir kez daha iş bıraktık. İl Sağlık Müdürlüğü, Mersin Şehir Hastanesi, Anamur Devlet Hastanesi önünde ve Tabip Odasında bir araya gelerek basın açıklamaları düzenledik. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında çalışan iş arkadaşlarımıza ve hastalarımıza Eziyet Yönetmeliğini neden kabul etmediğimizi anlatan broşürler dağıttık.” şeklinde konuştu.
“Ortada hepimizin vergilerinin çarçur edildiği bir rant sistemi var”
Özen şöyle devam etti;
“İş bırakma, Mersin’de ASM’lerde yüksek katılımla gerçekleşti. Bu kez ayrıca 8 Ocak 2025 Çarşamba günü Toros Devlet Hastanesi ve Erdemli Devlet Hastanesinde hemen tüm polikliniklerde ve Mersin Şehir Hastanesinde yenidoğan hariç çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniklerinde, dahiliye, kardiyoloji ve ortopedi polikliniklerinde iş bıraktık. Bu bölümlerde hastalarımızın da muayene için gelmediğini tespit ettik ve BİR HAK OLAN SAĞLIK İÇİN cebinden daha fazla para ödemek istemeyen, nitelikli sağlık hizmeti almak isteyen halkımızın da desteğini bu sayede görmüş olduk. Sağlıkta yaşanan sorunları artık halkımız da çok iyi biliyor. İlaç yok, aşı yok, randevu yok, büyük mücadelelerle randevu bulunursa bu kez 3-5 dakikada iyi bir hizmet alma ihtimali yok, hastanelerde yatak yok. İlaç bulunursa ilacı almak için fark adı altında vatandaşın ödeyemeyeceği büyük paralar isteniyor. Devlet hastanelerini kapatıp şehrin dışında açtıkları şehir hastaneleri ile hem hepimizin vergilerini oluk oluk şirketlere aktarıyorlar, hem de bu hastanelere gidebilmek mümkün değil. Gidilirse de sırf kirası yüksek olsun diye dev boyutlarda yapılan hastanelerin koridorlarında hasta olarak çareye ulaşmak mümkün değil. Ortada hepimizin vergilerinin çarçur edildiği bir rant sistemi var ama maalesef sağlık hizmeti yok. Çünkü projelerinin merkezinde insan, emek, liyakat, halkımızın sağlık hakkı yok, sadece para ve rant var. Oysa bizler merkezinde insanın, emeğin, liyakatin, halkımızın sağlık hakkının olduğu bir sağlık sisteminin mümkün olduğunu ve bunu kurmanın çok kolay olduğunu biliyoruz.”
“Emekliliğimize yansıyacak tek kalemde maaş istiyoruz”
“Şiddetin olmadığı, güvenli çalışma ortamları istiyoruz. Her gün karşılaştığımız onlarca şiddet olayının sorumlusu, hem halkın kışkırtılması hem de kötü sağlık politikanız ve almadığınız önlemler yüzünden sizsiniz. Bizler, herkesin eşit, nitelikli, ücretsiz, erişilebilir kamusal sağlık hizmeti almasını istiyoruz. Bunun için, tıp eğitiminin en iyi düzeyde olmasını istiyoruz. Sistemlerine ucuz iş gücü üretmek için, dört duvardan ibaret tıp fakültelerinin açılmasını istemiyoruz. Akademik kadroların hak edenlere verilmesini istiyoruz. Hangi sağlık kurumunda çalışırsak çalışalım, iyi hekimlik yapmak, iyi sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Önceliği insanlarımızı hastalıklardan korumaya yani koruyucu sağlık hizmetlerine vermek istiyoruz. Hastalarımıza iyi sağlık hizmeti verebilmek için gereken süreyi ayırabilmek istiyoruz. Gereksiz tetkik ve reçete taleplerinden kurtulmak istiyoruz. Bebeklerimiz aşısız kalmasın, hastalarımız gereken ilaçlarını alabilsinler istiyoruz. Güçlü bir birinci basamak istiyoruz. ASM’lerin binalarının kamuya ait olmasını, çalışanlarının kamu personeli olmasını ve iş güvencesi istiyoruz. Acil servislerin sadece acil hastaların tedavi edildiği birimler olmasını istiyoruz. Kapatılan devlet hastanelerimizin yeniden açılmasını, şehir hastanelerinin şirketleriyle yapılan sözleşmelerin durdurulmasını istiyoruz. Teşvik, döner sermaye, hakediş gibi ödeme yolları değil, hak ettiğimiz ve emekliliğimize yansıyacak tek kalemde maaş istiyoruz. İyi sağlık hizmeti vermek isteğimize karşı uygulanan baskı ve mobbingi ve bunları uygulayan liyakatten uzak yöneticileri reddediyoruz. Katılımcı, demokratik bir yönetim anlayışını ve yöneticilerin mutlaka liyakat sahibi olmalarını istiyoruz. Kısaca, onurumuzla, bilimsel, çağdaş ve etik ilkelere dayanan hekimlik yapmak, sağlık hizmeti vermek istiyoruz.”
Açlık ve yoksulluk bir halk sağlığı sorunudur!”
“6-10 Ocak’ta Aile Sağlığı Merkezlerinde ve 8 Ocak’ta Tüm Sağlık Kuruluşlarında İş Bırakma Eylemi son gününde Sağlık Bakanı’na bir kez daha sesleniyoruz! Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz taleplerimizin hayata geçirilmesi yeterlidir. Tekrarlıyoruz; eylemlerimiz sadece sağlık emekçileri için değildir. Bizler meslek onurumuza sahip çıkarken, bilimsellikten uzak uygulamalara karşı dururken HALKIMIZIN SAĞLIK HAKKINI da savunuyoruz. Bizler taleplerimizi üçüncü kezdir dile getirirken TÜİK verileri doğrultusunda belirlenen SGK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanacak ücret artış oranı yüzde 15,75; kamu emekçileri ve emeklileri için ücret artış oranı ise yüzde 11,54 olarak açıklanmıştır. Bu oranlar altı aylık enflasyonun da altında kalmıştır. TÜİK’in -gerçeklikten çok uzak olduğu herkesin malumu olan- verilerinden dahi çıkan sonuç çok nettir: Milyonlarca işçinin, kamu emekçisinin ve emeklinin ekonomik hakları gasp edilmektedir. Açlık ve Yoksulluk Bir Halk Sağlığı Sorunudur! Temel Ücretlerin Açlık Sınırı ile Eşitlenmesi Sağlıklı Yaşama Hakkının Yok Sayılmasıdır! Eylemimizin son gününde toplumun tüm kesimlerini aşağıdaki talepler için harekete geçmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz: Ekonomik krizin faturasını emekçilere çıkarıp sermayeye kaynak aktaran, böylece eşitsizliği ve yoksulluğu derinleştiren, toplumun sağlıklı yaşama hakkını gasp eden politikalara son verilmelidir. Tüm emekçilere insanca yaşamaya yeten, emekliliğe yansıyan, tek kalemden oluşan ücret ve güvenceli yaşama koşulları sağlanmalıdır. Son sözümüz sevgili halkımıza olsun. Bütün mücadelemiz sizlere iyi sağlık hizmeti vermek içindir. Siz de bunu biliyorsunuz. Bu kötü sağlık sistemine karşı birlikte mücadele edeceğiz ve mutlaka ve hep birlikte durduracağız. Lütfen bu mücadelede bizimle birlikte olup sağlık hakkınıza sahip çıkın.”