Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘MERSİN’DE İŞKUR’A KAYITLI 50 BİN İŞSİZ VAR!’

Mersin Ticaret ve Sanayi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, soruları yanıtladı.
Daha önce küresel yeni bir dalgaya dikkat çeken ve konu ile ilgili açıklamada bulunan Çakır, “Bunu biz nerede söyledik. Geçtiğimiz hafta ASCAME’nin bir toplantısı için davetli olarak Fas’a gitmiştik. Orada konuşmacı olduk. Önce size ASCAME’yi anlatayım Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin ticaret ve sanayi odalarının üye olduğu bir oluşum. Burada Akdeniz’e kıyısı olan ülkelere, iş yaptığımız ülkelere seslenerek iklim ve dijitalleşme konusunda büyük bir dalga geliyor dedik. İklimle ilgili en büyük darbeyi yiyecek olan Akdeniz ülkeleri birlikte ortak hareket etmemiz gerekiyor dedik. İkinci büyük dalga da dijitalleşmeyle ilgili, yapay zekayla ilgili geliyor. Birlikte rakip olmadan neler yapabileceğimizi konuşmamız gerek demiştik. 21. yy’de artık yüksek teknoloji hayatın her alanında çığır açtı. Her dönem bir değişim oluyordu ama son zamanlarda değişimler hiç bu kadar hızlı olmadı. Hayatın her alanı dönüştüren teknolojilere sahne olmaya başladı. Sadece üretimde ekonomide değil eğitim, sağlık, gündelik yaşamda her alanda dijitalleşiyoruz. Bu konuda endişeler olsa da geride kalanların da kaybettiği bir dijital dünya oluyor.” dedi.

“Artık bankalar şube açmıyor”

Dijital dünya olgusunu kabul etmemiz gerektiğini belirten Çakır, “Yapay zekayı kabul etmeliyiz. Öğrenen makineler, yeni teknolojiler ve hepsinin başında internet var. Buna sağlıklı şekilde entegre olmalıyız. Başka türlü işimizi yürütmek mümkün olmayacak. Artık bankalar şube açmıyor. Herkes online üstünden hareket ediyor. Artık ticaret, ithalat, ihracat fiziki mağazalarla değil aplikasyonlarla yapılacak. Toplantılar zoom üzerinden yapılıyor. Bu artık moda değil uyum sağlanması gereken bir zorunluluk olarak görünüyor. Doğru hareket etmeliyiz. Hatta önümüzdeki süreçte teknolojiyi üreten biz olmalıyız. Kendi yapay zekamızı üretmemiz lazım. Verilerin başkaları tarafından alınmaması gerekiyor. Robot ve insanın birlikte hareket ettiği kobotlar çıktı. Her şey çok hızlı ilerliyor. Dünya birbirine yakınlaşıyor ve bu yakınlaşmaya dur dememeliyiz. Artık klasik, tek yönlü, ezberci eğitim sistemi değil nasıl sanayi 4.0 diyorsak eğitim 4.0 da demeliyiz. Analitik düşünen, girişimci ruha sahip esnek, yeniliklere uyum sağlayan multi disiplin denen birkaç alanda eğitim alan beyinlere ihtiyaç var. Gençlerimizi bu sisteme uyumlu şekilde eğitmeliyiz ki mevcut dünyayı da kontrol edebilir durumda olsunlar. Hem sistem içinde olup hem de yönetebilecek durumda olan bir düzen oluşturmalıyız. Ama insan faktörünü burada kesin vazgeçmeden dijital dönüşümde de önceliği insana vermeliyiz. İnsan ruhunu, gelenek görenekleri bırakmamaya öncelik vermeliyiz.” şeklinde konuştu.

“Gördük ki herkes personel arıyor”

İş gücü sorunununa da değinen Çakır, “Kesinlikle en büyük sıkıntı göreve geldiğimizde gördük ki herkes personel arıyor. Personel de iş arıyor. Enteresan bir yapı var. Eğitimli kişi işyerine göre bir eğitim almış olsa meslek okulundan üniversiteden mezun olunca nerede çalışacağını bilse yaz tatillerinde iş yeriyle irtibatlı hareket edip çalışsa mezun olduktan sonra işi hazır olacak. Fabrika sahibi ya da işveren de zaman kaybetmeden eleman yetiştirmiş olacak. Seçmeyle uğraşmayacak. Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Valilik ve MTOSB işbirliğinde büyük bir proje başlattık. Türkiye’nin Eğitimde Mersin Modeli dediğimiz bir çalışma ve geçtiğimiz günlerde lansmanını yaptık. Meslek liselerinden mezun olan çocuklar işverenlerle irtibatlı olacak ve nerede çalışacaklarını bilecek. Kalifiye işgücü oluşacak. Bu da bizim önemli projelerimizden biri. Bu Türkiye Modeli olacak. Bu konuda çalışan ilk şehirlerden birisiyiz. Meslek Okullarıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığıyla da konuşuyoruz. Milli Eğitim İl Müdürlüğüyle irtibattayız. Bir kitapçık hazırladık sorunlar ve çözümlerini içeren. Bunu hayata geçirmeye başlıyoruz. Ustalar okullara geliyor, öğretmen ve öğrenciler işyerlerine gidiyor. Okul ihtiyaç ve müfredatlarını birlikte belirliyorlar. Hem teknolojiyi kullanacak hem de geleceğin meslekleriyle ilgili birlikte çalışacaklar. Hem sanayi hem okul etkileşim içinde çalışıyor. Bazı okullarımızda haftada bir gün çocuklar okulda olup kalan dört günde işyerinde olacak. Mezun olunca da hareketli hale gelebilecekler.” ifadelerini kullandı.

“Sorunlara üniversiteler, ticaret odalar, ziraat odaları birlikte çalışmalıyız”

Mersin’de İŞKUR’a kayıtlı 50 bin işsiz olduğunu ifade eden Çakır, “Onların meslek sahibi olması için bir çalışma yürütüyoruz. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, MERYAP, İŞKUR, Nişantaşı Üniversitesi ile birlikte talep doğrultusunda kaynakçı, kalıp ustaları yetiştiriyoruz, belgelendiriyor ve sonrasında da iş garantisi sunuyoruz. Asıl büyük dalga iklimde geliyor ve en çok Akdeniz ülkeleri etkilenecek. Barcelona’daki bir ASCEAME toplantısında bunu net söyledik. Biz sadece konuşuyoruz dünya da konuşuyor, toplantı yapıyor harekete geçen az bir grup var. Artık harekete geçmeliyiz. Gelecek geldi beklemeye gerek yok. İklim ısınıyor. Turizm, tarım, sanayi her şey etkilenecek. Birlikte çalışmalıyız. Birlikte ürün desenleri belirlemeliyiz. İspanya, Suriye, Mısır, Fas birlikte belirlemeliyiz dedim. Onlar da çok sıcak baktı. Hızlı bir dönüşüm var. İklim dönüşümünü durdurma şansımız yok sadece hazır olmalıyız. Daha fazla ısınınca ne yetiştireceğiz suyu nasıl daha efektif kullanacağız bunu iyi bilmeliyiz. Güzel bir coğrafyada yaşıyoruz geleceğe hazır olmalıyız. Tsunami geliyor buna hazır olursak dönüşmüş oluruz. İklim değişikliği tüm dünyayı etkiliyor. En çok da bizi, Akdeniz Bölgesi’ni etkileyecek. Çok sıcak yerler mesela Pakistan diye bir ülke olmayacak. Göç edecekler buna da hazır olmalıyız. Çok iyi bir planlama yapılmalı. İlkokuldan itibaren çocuklara ne yapmaları gerektiğini, suyu nasıl kullanmaları gerektiğini öğretmemiz lazım. Projelerimiz var. Mersin’de geleceğin işlerine yönelik teknoloji tabanlı uygulamalı eğitim merkezi projemiz var. Geleceğin mesleklerine yönelik eğitim veren merkez kurduk. İklimle ilgili Bitkilerin Sesini Duyun İklim Değişikliğine Uyum Sağlayın Projemiz var. Farkındalık projesi. Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı projemiz var. Tüm liman şehirleri ortak. ODTÜ, Büyükşehir Belediyesi de bu projede ortak. Temiz Akdeniz Projesi, Temiz Deniz Projesi. Bu konuda ne yapabiliriz diye çalışıyoruz. İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç projemiz var. Nasıl bir ürün deseni oluşturulabilir diye çalışıyoruz. Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi oluşturuluyor. Hiç durmadan hazırlık yapıp bölgemizi hazırlamaya çalışıyoruz. Mersin, Adana, Antakya, Çukurova birleşmeliyiz sonra da Akdeniz ülkeleriyle işbirliği yapmalıyız. Sorunlara üniversiteler, ticaret odalar, ziraat odaları birlikte çalışmalıyız.”