Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rosatom Araştırmacıları İridyum-192 Bazlı Mikro Kaynakların Prototiplerini Üretti

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a bağlı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a bağlı Reaktör Malzemeleri Enstitüsü A.Ş. (IRM A.Ş.) uzmanları, kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi tekniklerinden olan brakiterapi için iridyum-192 izotopuna dayalı iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları geliştirdi. Hasta ve terapist için güvenli olan bu tür kaynakların kullanıldığı yüksek doz terapi, çok sayıda intrakaviter ve intratekal lokalizasyondaki kötü huylu tümörlerin etkili bir şekilde tedavi edilmesini amaçlıyor.

Rosatom araştırmacılarının oldukça küçük boyutta olan bu ürünü üretmesi, büyük bir başarı olarak dikkat çekti. Ürün, IRM A.Ş.’nin araştırma reaktöründe ışınlanan bir iğnenin kapsüle yerleştirilmesi ve yine özel bir teknoloji kullanılarak oluşturulan bir kablonun kapsüle kaynaklanması yoluyla elde edildi. Tüm bu işlemler manipülatörler kullanılarak sıcak odada uzaktan gerçekleştirildi.

Reaktör Malzemeleri Enstitüsü A.Ş. Radyasyon Teknolojileri Departmanı Müdürü Denis Butakov konuyla ilgili, “Halihazırda prototipler ürettik ve test için kliniklere göndermeye hazırız. 2025 yılında kaynağımızı belgelendirmeyi ve tıbbi ürün için tescil belgesi almayı planlıyoruz. Tüm izin belgelerini aldıktan sonra, Rusya pazarına ve gelecekte Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine de girmeyi hedefliyoruz” dedi.

Brakiterapi tedavisinde iyonize radyasyon kaynağı, vücudun içinde küçük aplikatörler kullanılarak tümörün mümkün olduğunca yakınına veya doğrudan tümörün içine enjekte ediliyor. Bu yöntem, yüksek dozda radyasyonun kötü huylu neoplazmaya yönlendirilmesini sağlayarak ve radyasyonun tüm vücut üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indiriyor.

2025’te piyasaya sürülmesi planlanan iridyum-192 bazlı kaynakların üretimi, Rus “Brachium” gama terapi sistemlerine sahip kliniklere sağlanmasını mümkün kılacak ve ithal kaynaklara bağımlılık sorununu çözecek.