Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Sağlık Bakanlığı kamuoyunu yanıltan açıklamalar yapmaya uğraşıyor’

SERDAR ERKAN Mersin’de sağlık

SERDAR ERKAN
Mersin’de sağlık çalışanları, Vergide Adalet Eylemleri’nin 36’ıncı haftasında yine eylemdeydi. Gazi Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yapan sağlıklıkçılar adına konuşan Hekim Birliği Sendikası’ndan Dr. İbrahim Ethem Kerem, “Eziyet Yönetmeliği’ olarak adlandırdığımız Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe karşı aile sağlığı merkezlerinde 5-7 Kasım 2024 tarihlerinde yaptığımız üç günlük iş bırakma eylemini başarıyla tamamladık.” dedi.

“Açlık sınırı 20 bin lirayı, yoksulluk sınırı ise 72 bin lirayı aştı”

Yurt çapında büyük bir katılımla yapılan iş bırakma eylemlerinin ve kitlesel basın açıklamalarının, halk tarafından desteklendiğine şahit olduklarını vurgulayan Kerem, “Sağlık Bakanlığı ise sağlık çalışanlarının taleplerine kulak kabartmak yerine eylemlerin son bulması amacıyla denetimlerini sıklaştırmaya, ikna odaları kurmaya, kamuoyunu yanıltan açıklamalar yapmaya uğraşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın üç gün süren uyarı eylemlerini görmezden gelerek ‘Eziyet Yönetmeliği’ni ısrarla dayatması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve birinci basamak sağlık hizmet alanında örgütlü emek-meslek örgütlerinin 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde beş günlük iş bırakma kararı aldığını hatırlatıyoruz. Hükümet, sadece sağlık çalışanlarından değil, emeğiyle geçinen tüm kesimlerden aldığı yüksek vergilerle bazı şirketlere sermaye transferi yaparak, bu şirketlerden vergi almayarak veya vergi borçlarını erteleyerek vergi adaletsizliği politikalarını sürdürmekte ısrar ediyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 sonu enflasyon hedefini 8 Kasım’da yüzde 44’e çıkardıklarını duyurdu. Böylece ekonomik programın nasıl delik deşik olduğu itiraf edilirken, yaratılmaya çalışılan algı da boşa düşmüş oldu. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin lirayı, yoksulluk sınırı ise 72 bin lirayı aştı. Sağlıklı olmanın birinci şartının temel yaşam koşullarının iyi olması ve temel gereksinimlerin yeterince karşılanması olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Koruyucu sağlık hizmetleri önemsenmeli”

Kerem şöyle devam etti;
“Toplumun giderek yoksullaştığını, insanların temel ihtiyaçlarını yeterince gideremediğini ve birincil korunma haklarının eridiğini görüyoruz. Halkın sağlığını korumaya, hastalandığında iyileştirmeye çaba gösteren biz sağlık çalışanları bu duruma itiraz ediyoruz. Taleplerimiz şöyle;
“Öncelikle Sağlık Bakanlığı’, ‘Eziyet Yönetmeliği’ni geri çekmeli. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetleri önemsenmeli, aile sağlığı merkezi hekim başına düşen sayı 2 bin aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler kadroya geçirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, performansa bağlı olmayan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Yüzde 35 vergi kesintilerinden vazgeçilip her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesintisi hayata geçirilmelidir.”