Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Narin’e ne olduğu hala bilinmiyor!’

UMUT CAN ERKAN Mersin’de

UMUT CAN ERKAN
Mersin’de kadınlar, 25 Kasım’a giderken Narin’in Diyarbakır Adliyesi’nde görülen ilk duruşması sırasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Mersin İl Müdürlüğü önünden seslendi.

Mersin Kadın Platformu adına basın açıklaması yapan Çiğdem Serin, “Aile-devlet-tarikat üçgeninde katledilen Narin’in Diyarbakır’da ilk duruşması görülürken ‘kutsal’ aile içinde öldürülen katledilen çocukların, kadınların hesabını sormak için buradayız. Çünkü aileyi korumayı kadınların yaşamlarının, çocukların yaşamlarının önüne koyan bu kurum katledilen, kaybedilen tüm çocuklardan, kadınlardan sorumludur. 21 Ağustos günü Diyarbakır’ın 120 hanelik Tavşantepe kırsal mahallesinde ailesi tarafından gönderildiği Kuran kursundan çıktıktan sonra kaybolan, her yeri didik didik aradığını iddia eden yetkililer tarafından 19 gün sonra köye 3 kilometre uzaklıktaki derede cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin’e ne olduğu hala bilinmiyor.” dedi.

“Cezasızlık politikaları bu ülkeyi kadın mezarlığına, çocuk mezarlığına çevirdi!”

Cinayetin işlenişine dair tek bilinenin Narin’in kendi evinde aile bireylerinden en az beşinin evde
olduğu sırada öldürülmüş olması olduğunu belirten Serin, “Yani bir çocuk bu iktidarın kutsadığı aile ilişkileri, tarikat ve iktdar ilişkileri içerisinde katledildi. Her seferinde “çok kapsamlı araştırmalar yapıyoruz” diyerek açıklama yapılırken, Narin’in ölümünden sorumlu aile fertleri uzun süre tedbiren tutuklanmadı ve deliller birer birer karartıldı. AKP Diyarbakır Milletvekili Garip Ensarioğlu, “Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var. Çünkü aile bizim dostlarımız. Konu çok hassas. Onları üzecek bir şey söylemek istemiyoruz” diyerek Narin’in katledilmesine ilişkin detayları bildiklerini ve açıklamadıklarını yani suç ortaklıklarını itiraf etti. İktidarın aile politikaları, cezasızlık politikaları bu ülkeyi kadın mezarlığına, çocuk mezarlığına çevirdi. Tartışmaya açtıkları istismar affı yasası, “küçüğün rızası var” söylemleri ve araştırmaktan imtina ettikleri “Ensar Vakfı” vakası Narin’in ve birçok çocuğun ölümüne giden köşe taşlarını döşedi. Cezasızlıktan beslenen erkek şiddeti dur durak bilmeden kadın ve çocukları katletmeye ve kaybetmeye devam ediyor.” şeklinde konuştu.

“Kadınlar mücadele etmeseydi, Narin’in ölümü halı altına süpürülecekti!”

Serin şöyle devam etti;
“Nitekim, Narin’in kaybedilmesinden kısa bir süre sonra istismara uğrayan 2 yaşındaki Sıla bebek yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da Şişli’de kaybolan 8 yaşındaki Şirin’in Feriköy Mezarlığı’nda cansız bedeni bulundu. TÜİK, 2008 ve 2016 yılları arasında tam 104 bin 531 çocuğun kaybolduğunu açıklarken, 2016 yılından bu yana yani tam 8 yıldır kayıp çocuk verilerini açıklamıyor. İçişleri Bakanlığı en son 2019 yılında Türkiye’de yılda 10 bin çocuğun kaybolduğunu açıkladı. Bu tarihten sonra ise herhangi bir veri açıklanmadı. Kaç çocuk bulundu, kaçı hala kayıp bilmiyoruz. Kim bilir belki de basının, kadınların ısrarı olmasaydı Narin de Şirin de Tokat’ta kaybolan ve 9 yıldır bulunamayan Dursun Kağan ve Evrim Atış gibi kaybedilen ve bulunamayan çocuklardan yalnızca biri olacaktı. Bizler Narin’in mücadelemiz sayesinde bulunduğunun farkındayız. Kadınlar mücadele etmeseydi, ailesinin siyasi bağlantıları aracılığıyla Narin’in ölümünün halı altına süpürüleceğinin de farkındayız. Gözümüz Diyarbakır 8’nci Ağır Mahkemesinde olacak. Narin için adalet talebinin bu ülkede yaşayan çocuklar,
kadınlar ve LGBTİ+’lar için adalet talebi olduğunu biliyoruz. 25 Kasım’a giderken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Mersin İl Müdürlüğü önünden sesleniyoruz. Katledilen kaybedilen kadınlardan, çocuklardan sorumlusunuz.”

“25 Kasım’da sokaklardayız”

“Her güne yeni bir kadın cinayeti ile, çocuk istismarı haberi ile uyanıyorsak bunun sorumlusu ailenin güçlenmesini kadınların, çocukların canından daha değerli gören bakanlıktır, İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede fesh eden iktidardır, cezasızlıkla katilleri cesaretlendiren erkek yargıdır, 6284’ü hedef gösterenlerdir. Yani hiçbir kadın cinayeti, hiçbir çocuk cinayeti münferit değildir. 25 Kasım’a giderken, yapısal olan bu şiddeti ifşa etmek için sokaklarda olacağız, faillerden hesap soracağız. Erkek şiddeti ile öldürülen Pınar Bayrak’ın davası öncesi saat 9.30’da Mersin Adliyesi önünde “erkek adalet değil, gerçek adalet” çağrımızı yükselteceğiz. 25 Kasım’a kadar ve 25 Kasım’da sokaklardayız. Hayatını çaldığınız, hayatını kararttığınız her bir çocuğun, her bir kadının hesabını soracağız. Birbirimizi için, hayatlarımız için, yaşamak için ellerimizi birleştirerek mücadeleyi büyütüyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”