Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğu Akdeniz Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı yapılıyor

Doğu Akdeniz Havzası Havza
Doğu Akdeniz Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Su YÖnetimi Genel Müdürlüğü, su yönetimi ile ilgili etkili politikaların oluşturulması ve uygulanmasının, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.
Yapılan açıklamada, “Bölgedeki su yönetimi stratejilerinin oluşturulmasında; su kaynakları yönetimi, ulusal işbirliği, iklim değişikliği etkileri, tarımda su kullanımı, kirlilik ve su kalitesi, altyapı geliştirme, su tasarrufu, toplumsal bilinçlendirme, politikalar ve yönetmelikler, veri izleme konuları oldukça önemlidir Bu minvalde, her bir vatandaşımıza ve sektöre enerji, su ve gıda sağlayan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın liderliğinde bütüncül su kaynakları yönetimi ilkesi doğrultusunda çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü temel görevi olan “Su kaynaklarının korunmasına ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına dair politikalar oluşturmak, mevzuat hazırlamak, havza bazında üst planlamaları yaparak bütünleşik havza yönetimini sağlamak, Ülkemizin ulusal ve uluslararası su yönetimini koordine etmek” amacıyla çalışmalarına hız vermektedir.  Bu doğrultuda, 25 nehir havzamız için nehir havza yönetim, taşkın yönetim, sektörel su tahsis ve kuraklık yönetim planları hazırlanmakta ve bahse konu planlarda yer alan tedbirlerin sorumlu kurum, kuruluşlarca yerine getirilme süreçleri takip edilmektedir.” denildi.
“Doğu Akdeniz Havzası, Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 2,7’si”
Aynı zamanda, Türkiye’de tüm sektörlerde suyun verimli kullanılması ve su verimliliği konusunda toplumsal farkındalığın artırılması maksadıyla ‘Su Verimliliği Seferberliği’nin başlatıldığı belirtilerek, “Seferberliğin yol haritası niteliğinde olan “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)” 4 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle yayımlanmış ve 2023-2033 yıllarını kapsayan 114 eylem belirlenmiştir. Belirlenen eylemlerin uygulamalarına yönelik gelişmeler takip edilmektedir. Çok boyutlu bir konu olan su yönetiminin birçok paydaşın dahil edildiği bir organizasyonla yürütülmesi gerçeğiyle 22 Ağustos 2024 tarih ve 32640 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Su Kurullarının Görevleri İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile Havza Su Kurullarının görevleri ve çalışma usul ve esasları tanımlanmış ve buna istinaden 25 Nehir Havzasında Havza Su Kurullarının teşkil edilmesi faaliyetlerine başlanmıştır. Havza Su Kurulları toplantıları öncesinde havza içerisinde bulunan illerin İl Su Kurulları toplantıları tamamlanmış; toplantılarda illerde su yönetimine ilişkin olarak öne çıkan hususlar değerlendirilerek havza su kurulu gündemine taşınması gerekli görülen konular belirlenmiştir. 25 Nehir havzasından biri olan Doğu Akdeniz Havzası, Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 2,7’si kadar olup 21 bin 683 km²’dir. Mersin (yüzde 68,7), Karaman (yüzde 13,1), Konya (yüzde 10,7), Antalya (yüzde 6,9), Adana (yüzde 0,6) illerinin alanları havza sınırları içinde yer almaktadır. Havzanın toplam yağış alanı 21 bin 807 km2’dir. Yıllık ortalama yağış yüksekliği 745 mm; yıllık ortalama akışı ise 11,07 km3/yıl’dır. 2021 yılı verilerine göre nüfusu 2 milyon 297 bin 65 kişidir.” ifadelerini kullandı.
Doğu Akdeniz Havzasında su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine yönelik gerçekleştirilen faaliyetler şöyle sıralandı;
“- Doğu Akdeniz Havzası Nehir Havza Yönetim Planı, havzadaki su kaynaklarının kalite ve miktar açısından korunması ve iyileştirilmesi maksadıyla Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi’ne uygun olarak hazırlanmıştır.
– Planlama çalışması kapsamında havzadaki bütün illerdeki noktasal ve yayılı kaynaklı kirlilik baskılarına ilişkin veri toplama çalışmaları yapılarak su kütleleri üzerinde kirlilik baskısı oluşturan noktasal ve yayılı baskılar belirlenerek gerçekleştirilen baskı-etki ve risk çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
– Havzada 3 adet İşletmede, 3 adet inşaat aşamasında, 1 adet planlama ve 1 adet proje aşamasında olmak üzere 8 adet su kaynağı bulunmaktadır.
– Havza ölçeğinde taşkın riski taşıdığı öngörülen yerlerde hazırlanan taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritaları ile alınması gerekli tedbirleri ihtiva eden “Taşkın Yönetim Planı” hazırlanmıştır.”
“Havza bazında su verimliliği çalışmaları hakkında bilgi verilecek”
Açıklama şöyle devam etti;
“Gerçekleştirilen faaliyetler çerçevesinde; ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlamak amacıyla Doğu Akdeniz Havzası Havza Su Kurulu Mersin  ilinde bugün, Mersin Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda ve Mersin Vali/Vali Yardımcısı Başkanlığında: Su Yönetimi Genel Müdürü/Genel Müdür Yardımcısı ile havzada yer alan tüm illerin (Mersin, Karaman, Konya, Antalya) Valilikleri, Belediye Başkanlıkları, Su ve Kanalizasyon İdareleri, Valiliklere bağlı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, İl Özel İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve ilgili Bölge Müdürlükleri, İller Bankası Adana Bölge Müdürlüğü, Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi (Çevre Mühendisliği), Mersin  Üniversitesi  Rektörlüğü (Çevre Mühendisliği) Ziraat Fakültesi, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin katılımları ile aşağıdaki gündem çerçevesinde gerçekleştirilecektir.
– Havza hakkında genel bilgilendirme ve yerüstü ve yeraltı sularında kirliliğin yoğun olduğu sıcak noktalar (baskı ve etkiler) ve korunan alanlar hakkında bilgi verilecektir.
– Havza su kalitesi durumu hakkında bilgi verilecektir.
– Taşkın Yönetim Planları ve Kuraklık Yönetim Planları kapsamında belirlenen tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler hakkında bilgi verilecektir.
– Havza bazında su verimliliği çalışmaları hakkında bilgi verilecektir.
– İçme suyu kaynakları ve içme suyu arıtma tesislerine ilişkin bilgi verilecektir.
– Havzadaki il su kurullarından iletilen ve su yönetimine ilişkin çözüme kavuşmayan sorunlar hakkında görüş ve değerlendirmeler yapılacaktır.
Doğu Akdeniz Havzası Havza Su Kurulu Toplantısında, havzadaki tüm illerdeki su yönetimi ile ilgili gündemdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunulacak, il su kurullarında alınan müşterek kararlar ile Havza Su Kuruluna iletilen hususlar ele alınacaktır.”