Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘KAMERALARIN SADECE TOPLU TAŞIMADA OLMASI YETERLİ OLMAZ!’

“Kamera sisteminin sadece toplu taşımalarda olması yetmez. İçişleri Bakanlığı’nın, belediyelerin veya işletmelerin her yerinde hatta her bir caddede olmalı.”

“Kamera sisteminin sadece toplu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısı’nın 2. Birleşimi gerçekleştirildi. Gündem maddelerinden biri olan, ‘Şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan taksi, minibüs ve otobüs cinsi taşıtlara kamera ve kayıt cihazı takılması hususunda 01/09/2024 tarihi son olan ‘Kamera ve Kayıt Cihazı Takılması’ uygulamasının uzatılması’ ile ilgili karar verildi. Uygulama bir kez daha oy çokluğu ile 1 yıl uzatıldı.

“Mersin’de herhangi olay yaşanırsa meclisimiz bunun altından nasıl kalkacak”

Uygulamanın uzatılmasına Cumhur İttifakı’ndan itiraz geldi. Hükümetin caydırıcılık amaçlı mevzuat çıkardığını ve bu uygulamanın defalarca uzatıldığını hatırlatan Cumhur İttifakı, “Uygulama 01/09/2024’e kadar uzatılmıştı. Bu yazı ortadayken ve son günlerde özellikle kadına şiddet, taciz ve gasp gibi olaylar ile uyanmadığımız bir gün yok. Böyle bir ortamda caydırıcı olması sebebi ile ya da olayın vuku bulması zamanında delil olması sebebiyle devlet böyle bir önlem almaya çalışmış. İçişleri Bakanlığı’nın yazısına rağmen belediyenin böyle bir karar almasını hukuksuz buluyoruz. Bir de deniyor ki ‘Karar yanlış ise Valilik’ten döner. Biz yapıyoruz ama Vali uygun değilse göndersin.’ durumuyla bu kararı geçiremeyiz. Mersin’de herhangi bir taciz veya şiddet olayı yaşanırsa, Özgecan Aslan olayı gibi bir olay vuku bulursa meclisimiz bunun altında nasıl kalkacaktır.” dediler.

“Sanki bir olay olursa bunun sebebini meclis gibi göstermeniz haklı olmaz”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis 1. Başkan Vekili Ali Uyan da konu ile ilgili konuştu. Tüm meclisi töhmet bırakmanın doğru olmayacağını söyleyen Uyan, “Elbette hiçbirimiz, ama kadına şiddet ama taciz gibi olayları istemiyoruz. Bu söylediklerinizin hepsinin eğer bu topluma taşımaya takılacak kamera süresine bağlayacak olursak bu kabul edilir olmaz. Kamera sistemi sadece toplu taşımalarda değil, İçişleri Bakanlığı’nıın, belediyelerimizin veya işletmelerin her yerinde hatta her bir caddede, her bir sokakta olması gerekir. Sanki bir olay olursa bunun sebebini meclis gibi göstermeniz haklı olmaz. Bu çok haksız bir suçlama olur.” şeklinde konuştu.

“Tedariği sağlamak için zaman
talep ettiler”

Uyan bir de bilgi notu paylaşarak, “İçişleri Bakanlığı 2017 yılında yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlarda mobil nur uyumlu güvenlik kameraları takılmasını zorunluluğu getirmesi üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi 2017 yılında aynı yönde karar alması sonucunda UKOME Gelen Kurulu’nda oy birliği ile karar alınmıştır. İçişleri Bakanlığı 2017 yılından sonra her yıl 1’er sene ara ile 2024 yılına kadar erteleme kararı aldı. 7 defa ertelenmiş. En son 01/09/2024 tarihinden sonra Bakanlık erteleme yapmadı. Bunun üzerine Mersin Şoförler Odası Belediyemize dilekçe ile başvurarak kamera tedariği ile ilgili firmalardan Bakanlığın belirlediği standarda uygun kameralar bulunmadığı söylenmiş. Bu tedariği sağlamak için zaman talep ettiklerini belirttiler. Aynı konu ile ilgili Vali Bey’in bilgisi dahilinde İl Müdürlüğü’nde konu ile ilgili toplantı yapıldı. Yönetmelikte değişiklikte 1 sene erteleme yapılmasını talep ettiler.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada uygulama bir kez daha oy çokluğu ile 1 yıl uzatıldı.