Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SOHBET KÖŞESİ: AYAKLARI YERE BASMAYAN ADANA TEKNOFEST FESTİVALİNİN ARDINDAN…

Türkiye’nin en büyük havacılık,
Türkiye’nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl Akdeniz’in kalbinde, Adana’da 2 – 6 Ekim tarihleri arası teknoloji severlerle buluşmuştu.
Teknoloji ve inovasyon festivali TEKNOFEST, Adana’da görkemli bir törenle başlamıştı.
Birinci gün kortej yürüyüşü ile başlayan açılış seremonisi ana sahne de, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Adana Valisi Yavuz Selim Köşker’in konuşmaları ile başlamıştı.
Konuşmaların ardından TEKNOFEST’e destek veren 128 paydaş kurumun yöneticilerinin de sahneye davet edilmesi ile birlikte açılış gerçekleştirilmişti.
Birbirinden renkli ve heyecanlı uçuş gösterilerini festivale katılan vatandaşlar uçuş gösterilerini hayranlıkla izlemişti.
Açılış etkinliğinin ardından basın mensuplarına konuşan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST’in sadece festival değil, aynı zamanda çocukların geleceğine şekil veren, daha güvenli, huzurlu ve müreffeh bir dünyayı amaçlayan bir gençlik hareketi olduğuna dikkati çekerek:
” – TEKNOFEST değişimdir, umuttur. Dünyanın en büyük teknoloji organizasyonu TEKNOFEST’in 7’nci yılında gururla yeniden bir araya geldik. 2018’den bu yana tam 27 farklı şehrimizde teknoloji yarışmaları düzenledik. 81 ilimizden, 120 ülkeden konuk ve katılımcılarımız oldu.” ifadelerini kullanmıştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, festivalin açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin teknoloji yolculuğunda gençlere olan güvenini vurgulamıştı: “-‘’ – TEKNOFEST, bu ülkenin gençlerine olan inancımızın bir ifadesi. Adana’da düzenlediğimiz bu büyük etkinlikte bir kez daha gördük ki, gençlerimiz yarının teknoloji devlerine yön verecek potansiyele sahip.
Burada, Türkiye’nin yeni teknoloji markalarının filizlendiğini görüyoruz. Sizler bu ülkenin geleceğini sadece tüketen değil, üreten bir toplum olarak inşa ediyorsunuz. Adana’dan başlayan bu ateş, Türkiye’nin dört bir yanına yayılarak yeni başarı hikâyeleri yazacaktır” demişti.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana’nın TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmasından duyduğu gururu dile getirirken şehrin teknoloji yatırımlarına da dikkat çekmişti:
” – Adana olarak bu büyük organizasyona ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. TEKNOFEST, yalnızca gençlerimizin yaratıcılıklarını sergilemelerine olanak sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Adana’nın teknoloji merkezi olma yolundaki adımlarını güçlendiriyor. Şehrimizin sanayi geçmişi ve dinamizmi, şimdi teknoloji ile birleşiyor. Burada gerçekleştirilen projeler, Adana’nın teknolojik geleceğine önemli bir katkı sunacak.” diye konuşmuştu.
TEKNOFEST Akdeniz kapsamında 2-6 Ekim tarihlerinde Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen festivalde ilkler de yaşanmıştı.
Festival boyunca gökyüzünde gerçekleşen akrobasi gösterilerinden, ileri teknoloji simülasyonlarına, bilimsel atölyelerden, sürükleyici sergilere kadar her yaştan katılımcı için unutulmaz bir etkinlik programı yer almıştı.
Bu yıl ilk kez düzenlenen ve 3 gün süren TEKNOFEST Şampiyonlar Ligi, Türkiye’nin en başarılı teknoloji takımlarını buluşturmuştu.
Adana Şakirpaşa Havalimanında 2-6 Ekim tarihlerinde devam eden bu prestijli yarışta, büyük ödül olan 500 bin TL için heyecan dolu bir mücadele yaşanmıştı.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması festivale damgasını vurmuştu.
Cumhurbaşkanımız Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen, Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST’te yaptığı konuşmada, merkezinde gençlerin olduğu 21. yüzyıl Türkiye’sini ilim ve teknolojiyle inşa etmenin gayreti içerisinde olduklarını vurgulamıştı.
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali için Adana’da olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her yıl milyonlarca vatandaşımızın akın ettiği, gençlerimizin heyecanla beklediği TEKNOFEST Adana’ya hepiniz hoş geldiniz.” Diye sözlerine başlamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana’nın gençlerin coşkusuyla bir başka güzel olduğuna işaret ederek, şunları kaydetmişti:
“Gözlerinin ışıltısında aydınlık yarınlarımızın müjdesi olan siz gençlerimizle Adana ve Şakirpaşa bugün çok farklı.
Bugün burada sadece millî teknoloji hamlemizin göz kamaştıran ürünleri yok.
Burada aynı zamanda Türkiye Yüzyılı’nın mimarı olacak genç yüreklerimiz, parlak zihinlerimiz var.
Burada yarının Hezarfen Ahmet Çelebileri, Cezerileri, Ferganileri, Ali Kuşçuları, Aziz Sancarları var.’’
…Geleceği inşa etmenin, yarınları hayal etmekle başlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin teknoloji serüveninin geçmiş yıllarda bugünü düşünerek hayal eden, dert ve ideal sahibi şahsiyetlerin emekleriyle şekillendiğini söylemişti.
…Biruni, Uluğ Bey, Cabir bin Hayyan, Harezmî, Piri Reis ve daha nice büyüğün bu uğurda fikir ve yürek teri döktüğünü dile getiren Erdoğan, Vecihi Hürkuş, Nuri Killigil ve Necmettin Erbakan’ın hayallerini gerçekleştirmek pahasına bedeller ödediğini, hayalperestlikle suçlanmaktan şüpheli ölümlere kadar pek çok badireyle karşılaştığını hatırlatmıştı.
Onların inandıkları yolda yürümekten hiçbir zaman vazgeçmediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetmişti:
“…Şunu bilmenizi isterim, bugün hepimizi gururlandıran TEKNOFEST’e ulaşmak, buradaki ileri teknoloji ürünlerini yapmak asla kolay değildi. Bilhassa son 22 yılda elde ettiğimiz hiçbir kazanım, bize altın tepside sunulmadı. Zorluklarla karşılaştık, engellerle buluştuk, sabotajlara maruz bırakıldık. İçeriden ve dışarıdan ihanetlere uğradık. Haksızlıkların, çifte standartların her türünü gördük, yaşadık. Neyi başardıysak, bileğimizin gücüyle başardık. Alnımızın teriyle başardık. Yüreğimizi, gerektiğinde canımızı ortaya koyarak başardık. Dün bize parasıyla, savunma sanayi teknolojisi ürünü vermeyen ülkelere artık ihracat yapar hâle geldik.”
Kendilerinden öncekilerin zor zamanlarda verdikleri asil mücadeleye dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz de onların açtığı yolda sarsılmadan, yıkılmadan cesaretle yürüdük. O mücadele adamlarından büyük ve güçlü Türkiye için canını dişine takanlardan birisi de merhum Özdemir Bayraktar’dı.” demişti.
Özdemir Bayraktar’ın insansız hava araçlarında çığır açan bir isim ve millî teknoloji hamlesinin mihmandarlarından olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BAYKAR’ın bugün hayata geçirdiği pek çok projenin de fikir babasıydı. Kararlıydı, azimliydi, cesurdu. Yılmadı ve yıldırmadan da yoluna devam etti. Kendi ifadesiyle, durumdan vazife çıkaran idealist bir insandı. Bugün İHA ve SİHA’larımız 50’den fazla ülkede Türk savunma sanayini gururla temsil ediyorsa bu başarıda Özdemir ağabeyin çok büyük payı vardır.’’ diye konuşmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 22 yılda gençlerle hayalleri arasına girebilecek birçok engeli kaldırdıklarını belirterek, “Millî gelirde tarihimizde ilk kez 1,1 trilyon dolar sınırını aştık, nereden nereye. Savunma sanayinde yerli ve millî üretimin payını yüzde 80’lere çıkardık. İnsansız hava araçlarında dünyanın ilk üç ülkesi arasındayız.” bilgisini vermişti.
Araştırma Geliştirme Merkezi sayısını da sıfırdan 1328’e çıkarttıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etmişti:
“Buralarda 66 bin 250 projeyi tamamladık, 14 bin 634 proje ise devam ediyor. 22 yıl önce sadece 2 teknopark vardı, bugün 104 teknoparkımız var. Tasarım merkezimiz yokken bugün 332 tane tasarım merkezine sahibiz. Buralarda da 13 bin 101 proje tamamlandı, 2 bin 262 proje devam ediyor. Daha bunlar gibi saymaya kalksak saatler alacak güçlü bir altyapıyı son 22 yıl içerisinde ülkemize kazandırdık.”
Her geçen yıl katılımcı sayısı artan, ziyaretçi rekorları kıran TEKNOFEST’in geniş yelpazedeki yarışmalarıyla teknoloji ekosistemine ışık tuttuğunu dile getiren Erdoğan, “TEKNOFEST dışa bağımlılığın, montajcılığın, başkalarına muhtaç yaşamanın ülkemizin kaderi olmadığını bizlere çok net bir biçimde gösteriyor. TEKNOFEST, unutmayın gençler, bir gençlik destanıdır, TEKNOFEST bir teknoloji devrimidir. TEKNOFEST, bereketli Anadolu topraklarında filizlenen idealist gençlerin güçlü sesidir.” diye konuşmuştu.
2018’den bu yana TEKNOFEST’in dalga dalga büyüdüğüne hep beraber şahitlik ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetmişti:
“2018’de, 14 farklı kategoride toplam 4 bin 333 takım ve 20 bin yarışmacıyla başlamıştık. Geçen sene İstanbul, Ankara ve İzmir’de 41 farklı kategoride 333 binden fazla takım, 1 milyondan fazla yarışmacıyla, 4,5 milyon ziyaretçiye ulaştık, Allah’a hamdolsun. TEKNOFEST Adana’ya ise 50 farklı kategoride, 790 binden fazla takım, 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı başvurdu. Ziyaretçi bakımından da yeni bir rekora imza atacağımıza inanıyorum. Adana ve Mersin başta olmak üzere Akdeniz bölgesindeki tüm gençlerimizi, tüm çocuklarımızı, Şakirpaşa’ya davet ediyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST Girişim Yarışması’nda dereceye giren gençlere ödüllerini vermişti.
Bazı ödüller: Elektrikli Bisiklet, TEKNOFEST Mont, Sivil Uçuş Bileti, KIZILELMA Kutusu, Baykar Çanta, TB2 Maketi gibi birbirinden özel ödüller şeklindeydi.
Festivalin son gününde Türk Yıldızları, SOLOTÜRK, Jandarma Çelik Kanatlar, F-16 uçakları, atak helikopteri ve paramotorların da olduğu 10 farklı hava gösterisi yapılmıştı.
Ziyaretçiler, paraşütle atlayış ve Bayraktar TB2 eşliğinde helikopterle havadan tahliye gibi heyecanlı gösterilere de tanık olmuştu.
Adana semalarını son kez renklendirilen etkinlikler, katılımcılar tarafından cep telefonu kameralarıyla görüntülenmişti.
Türk Yıldızları’nın TEKNOFEST’e özel manevrası büyük beğeni toplamıştı.
Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timinin Türk Yıldızları, TEKNOFEST için özel hazırladığı manevra ile izleyicilerle buluşmuştu.
Adana Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST’e katılan Türk Yıldızları ekibi, festival için özel manevra hazırlamıştı.
Manevra çerçevesinde, Tim Lideri Binbaşı Hasan Kocabaş, iki kol uçağının arasından ters şekilde gök yüzüne tırmanmıştı.
Jet uçağıyla yapılabilecek en zor manevralardan terse tırmanış hareketini birbirine yakın iki uçağın arasında koordineli şekilde gerçekleştiren Türk Yıldızları, vatandaşlardan büyük beğeni toplamıştı.
Festivale Cumhurbaşkanımızın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, askeri erkân, milletvekilleri, resmi kurum ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yurt dışından ve civar il ve ilçelerden gelen on binlerce vatandaş katılmıştı.
Hoşça kalınız.