Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EV İÇİ ŞİDDET HATTINA 222 ÇAĞRI GELDİ 1’İ MERSİN’DEN

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından yürütülen Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 1-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında toplam 222 çağrı aldığı açıklandı. Bu çağrıların 20’si İstanbul’dan gelirken, İstanbul’u, 8 çağrı ile Aydın izledi. Bu iller ile birlikte toplam 27 ilden çağrı geldi.

 Bu iller şöyle sıralanıyor;
>  Adana 1, Ağrı 1, Ankara 3, Antalya 3, Aydın 8, Bursa 1, Çanakkale, 2, Denizli 1, Diyarbakır 1, Erzurum 2, Eskişehir 1, Gaziantep 1, Hatay 1, İstanbul 20, İzmir 3, Kayseri 2, Kocaeli 1, Konya 2, Kütahya 1, Manisa 1, Mardin 1, Mersin 1, Ordu 1, Sakarya 3, Sivas 2, Tokat 1, Van 2.
Geri kalan aramalar, devam eden vaka takipleri için ise iletişimin devamlılığının yansıtıldığı belirtildi.

 2007’den günümüze gelen toplam çağrı sayısı 94 bin 719!

TKDF Genel Başkanı Canan Güllü tarafından yapılan açıklamada, “Çağrıların şehir ve ilçeler arasındaki dağılımı göstermektedir ki, şehirlerin gelişmişlik seviyeleri, sosyoekonomik durumları fark etmeksizin farklı şehir ve ilçelerden şiddet ihbar çağrıları gelmiştir.

 15 Ekim 2007’den günümüze Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen toplam çağrı 94 bin 719 olmuştur. Bu çağrılar içerisinde Türkiye’nin tüm illerinden gelen ihbarlarla birlikte çok sayıda ülkeden (Almanya, Fransa, Finlandiya, Portekiz, Suudi Arabistan, İtalya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Hollanda, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Suriye, İsviçre, İran, Tunus, İngiltere, İsveç, Romanya, Libya, Japonya, Ukrayna, Gürcistan, Kenya, Kanada, Kazakistan, Yunanistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kıbrıs) gelen ev içi şiddet ihbarları yer almaktadır.” denildi.

 Şiddetle maruz kalanların yaşlara 18-66 arasında!

Canan Güllü’nün açıklaması şöyle sürdü;

“2024 Ağustos ayı içerisinde Ev içi Şiddet Acil Yardım Hattı’na ihbarı gelen ve yeni kayıt açılan toplam 66 şiddet vakasının 43’ü ev içi şiddet ihbarıdır. Bu şiddet ihbarlarının 25’i evli olan partner şiddeti ihbarlarıdır. 11 çağrı sığınak talebinde bulunmuştur. Acil müdahale gerektiren 1 vaka ihbarı olmuştur. 53 çağrıya hukuki bilgilendirme yapılmıştır. 30 çağrı karakola, 20 çağrı ise barolara yönlendirilmiştir. Ağustos ayı içerisinde hatta gelen şiddet ihbarlarında belirtilen maruz kalanların yaşları; 18-66 arasında değişmiştir. Gelen aramalardaki çocuk mağdurların yaşları, ihbarcılar tarafından bilinmediği için belirtilememiştir.
> Gelen aramalar göstermektedir ki, şiddete maruz kalanlarının büyük çoğunluğu yüzde 94,8 ile kadınlardır. Bu oranı yüzde 1,8 ile aile içerisindeki birden çok çocuk izlemektedir.”
 Çoğu vakada birçok şiddet türü birlikte yer alıyor!
 “İhbar edilen şiddet vakalarının önemli çoğunluğu psikolojik ve fiziksel şiddet vakalarıdır. Psikolojik şiddet yüzde 46,99; fiziksel şiddet ise yüzde 37,35. Bu şiddet türlerinin dışında gelen çağrıların yüzde 4,82’si sosyal şiddet, yüzde 3,61’i cinsel şiddet ve yüzde 7,23’ü ekonomik şiddeti ihbar eden çağrılar olmuştur. Burada şunu belirtmekte fayda bulunmaktadır: Her ne kadar analiz yaparken şiddet türlerini birbirlerinden kavramsal olarak ayırmak kolay olsa da, gerçek hayatta bu durum o kadar kolay olmamaktadır. Çoğu vakada birçok şiddet türü birlikte yer alabilmektedir, fakat bir ya da iki tanesi maruz kalan üzerindeki derin etkileri nedeni ile diğerlerinden öne çıkmakta ve maruz kalan tarafından dile getirilmektedir. Aynı zamanda fiziksel şiddet dışındaki şiddet türleri, maruz kalan tarafından bilinmiyor olabilir. Ayrıca, farklı şiddet türleri biliniyor olsa dahi ihbarda bulunmak, o konuda yardım talep etmek için yeterince acil ve ciddi bir durum olarak değerlendirilmiyor olabilir.”
 Kadınların evli oldukları erkekler saldırganlar içerisinde en geniş grup!
 “Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen çağrılar göstermektedir ki, kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramaktadır. Gelen çağrılar kadına karşı şiddetin, en güvenli yer olduğu varsayılan ev içerisinde eşler ve diğer aile bireyleri tarafından uygulandığını göstermektedir. 2024 Ağustos ayında, kadınların evli oldukları erkekler yüzde 37,7 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmaktadır. Eşleri yüzde 11,1 ile erkek arkadaşlar, yüzde 7,5 ile aile izlemektedir. Aynı zamanda aile fertleri içerisinde genel anlamda anne, baba, kardeşler ile diğer akrabalar, şiddet uygulayanlar olarak maruz kalanlar ya da ihbarda bulunanlar tarafından belirtilmiştir.”