Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rosatom ve Bolivya Devlet Şirketi YLB, lityum üretimi alanındaki iş birliğini artıyor

Rusya Devlet Nükleer Enerji

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bünyesindeki Uranium One Group şirketi ve Bolivya Devlet Şirketi Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB), Potosi vilayetindeki Salar de Uyuni bölgesinde lityum karbonat sanayi tesisinin inşasına yönelik anlaşma imzaladı.

 

Bolivya’nın idari başkenti La Paz’da düzenlenen imza törenine Bolivya Devlet Başkanı Luis Alberto Arce Catacora ile bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Anlaşmanın imzalanması, pazarlanabilir lityum ürünlerinin üretimi için ülkede verimli ve sürdürülebilir sahalar oluşturma konusunda iki kuruluşun güçlerini birleştirmeyi amaçlayan Rusya ve Bolivya Lityum Programının uygulanmasında önemli bir kilometre taşına işaret ediyor.

 

Uzun süredir devam eden iş ortaklığı, Bolivya’nın stratejik kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasının yanı sıra bağımsızlık anlayışı ve ulusal çıkarlara karşılıklı saygıya dayanıyor.

 

Yeni tesis, deniz seviyesinden 3650 metre yükseklikte ve 10,5 bin kilometrekarelik dev bir alana yayılan dünyanın en büyük lityum yatağı olan Salar de Uyuni bölgesinde kurulacak. Rus şirketin proje takvimine göre, üretim kapasitesi aşamalı olarak artırılacak. 2025 yılının ikinci yarısında faaliyete geçecek olan tesiste nihayetinde yılda 14 bin ton lityum karbonat üretilecek.

 

Salar de Uyuni’nin kaynak potansiyeli, yüksek performansını ve güvenliğini başarıyla kanıtlamış Rusya’nın doğrudan lityum emilimi çıkarım teknolojisi kullanılarak geliştirilecek. Bu teknolojinin çevresel avantajları arasında, işlem sırasında agresif kimyasalların kullanılmaması ve su akıntılarının maksimum düzeyde geri dönüştürülmesi bulunuyor, böylece ekosistemlerin korunması sağlanıyor.

 

Anlaşmanın imzalanması, Rusya ile Bolivya arasındaki uzun vadeli iş birliği yolunda atılacak bir sonraki büyük adımı teşkil ediyor. Yüksek performanslı doğrudan lityum çıkarma teknolojisine dayalı gelişmiş üretim, sadece Bolivya’nın gelirinin artmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Potosi bölgesinin sosyal ve ekonomik kalkınmasının temeli olacak, ulaşım ve enerji altyapısının geliştirilmesini, ilgili işletmelerin kurulmasını, insan kaynaklarının eğitilmesini, Peru’nun güneydoğusu ile Batı Bolivya’da Batı ve Doğu-Andlar arasında bulunan Bolivya bölgesinin doğası ve kültürüyle ilgili zengin turizm potansiyelinin kullanılmasını mümkün kılacak ve sonuç olarak yerel halkın yaşam kalitesini yükseltecek.

 

İmzalanan anlaşma, Rusya ile ticari ve sınai ilişkilerini geliştirmek isteyen ülkeler arasındaki ilişkilerin eşit iş birliği ve karşılıklı saygı temelinde geliştirilip güçlendirilmesinin somut bir örneğini temsil ediyor.