Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DARBENİN YILDÖNÜMÜNDE ŞURA KARARI İLE EMEKLİ EDİLEN BİR TEĞMENİN ANILARI…-1

Harbiyeli Teğmenlerin, özellikle kadın

Harbiyeli Teğmenlerin, özellikle kadın teğmenlerin 30 Ağustos 2024 tarihinde rütbe takma törenlerinden sonra yaşananlar, iktidarın bugünkü tutumu, geçmişte 12 Eylül darbesi sonrası bizzat tanık olduğum bir teğmenin başından  geçenleri anımsattı.

“1976 yılında Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nden mezun oldu. O yıllarda Harp Okulları askeri liselerde eksilen kadrolarını sivil liselerden sınavlarla karşılıyorlardı. (ÖSYM) yanısıra Deniz Harp Okulu(Dz. H. O)  sınavlarına girmek için başvurdu.
Yazılı ve sözlü sınavları geçerek ve 1976 Haziran ayı sonunda  sonuçlar açıklandı.
Haziran sonu itibariyle Haliç’teki Deniz Hastahanesinde sağlık kontrollerini de geçti.
1983 Temmuz başı itibariyle Deniz lisesinden mezun öğrencilerle Heybeliada Deniz Harp Okulunda (Dz.H.O) da bir aylık  hazırlık intibak kampına başladı.
1976 Ağustos başında ÖSYM sınavları açıklandı ve ODTÜ Makina Mühendisliğini kazandı.
O yıllarda askeri liselerden üniversiteyi kazanan belirli branşlardaki  (mühendislik ve tıp vb) öğrencilere  TSK adına eğitim görme uygulaması vardı.
Başvuru yaptı ve kabul edildi.
1976 Ekim ayında Ankara’da Cebeci deki Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı emrine askeri öğrenci olarak tayin edildi. Ve ODTÜ’de de İngilizce hazırlık sınıfına başladı.
Üniversitede boykotlu yıllar ve 1980 darbesi sonrası, 1983 Şubat ayında ODTÜ’den gecikmeli mezun oldu. 1983 Haziran ayında Deniz Mühendis Teğmen olarak D.K.K Gölcük Tersane Komutanlığı emrine atandı.

Ancak, yaz aylarında  Tuzla Piyade Okulundaki Kıta eğitimin aynı yılın Kasım ayı başında Foça’da Eğitim stajının birinci günü gözaltına alındı. Aynı gün Ankara’da Genel Kurmay Dil Okulunda dört ay sürecek tek kişilik hücrede izole tutukluluk sürecine gönderildi.”

(Devam edecek)

Serdar ERKAN
11.09.2024