Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin’deki Tianwan NGS’nin 8’inci Ünitesi’nde Reaktör Basınç Kabı Tasarım Konumuna Yerleştirildi

Rusya Devlet Nükleer Enerji

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Çin’de inşa ettiği Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 8’inci Ünitesi’nde Rus uzmanların ürettiği reaktör basınç kabı, tasarım konumuna yerleştirildi. Operasyon, Rosatom’un Mühendislik Bölümü (ASE A.Ş) bünyesindeki OKB Gidropress A.Ş uzmanları tarafından denetlenirken ASE A.Ş uzmanları da teknik destekte bulundu.

ASE A.Ş’nin Çin’deki Projeler ve Muhtemel Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Alexey Bannik, yaptığı açıklamada, “Reaktör basınç kabının montajı oldukça hassas bir çalışma gerektiriyor. Rus uzmanlar bu teknolojik operasyon sırasında Çinli ortaklara teknik destek sağladı. Tüm büyük boyutlu ekipmanların kurulumu tamamlandıktan sonra, Mühendislik Bölümü’nden mühendisler 8’inci Güç Ünitesi’ndeki ekipmanların kurulumunu ve bunların ayarlanmasını denetleyecek” dedi.
Denetimden geçtikten sonra tasarım konumuna yerleştirilen 331,7 ton ağırlığındaki VVER-1200 tipi reaktör basınç kabı geçen ay sonunda sahaya teslim edilmişti. Bir sonraki aşamada reaktör soğutucu pompalarının, buhar jeneratörlerinin ve ana soğutma borusunun montajı yapılacak.

Bilgi notu:
Çin’de, ikisi Tianwan NGS’de ve diğer ikisi de Xudapu NGS’de olmak üzere Rus tasarımı 3+ Nesil VVER-1200 reaktörler kullanılarak dört güç ünitesi inşa ediliyor.
Tianwan NGS, Rusya ve Çin arasındaki en büyük ekonomik iş birliği projesi olma özelliğini taşıyor. 8 Haziran 2018 tarihinde Pekin’de Hükümetlerarası Protokol ve VVER-1200 reaktörlü santralin 7’nci ve 8’inci ünitelerinin inşasına ilişkin çerçeve sözleşme imzalandı. Sözleşmeye, Rus tarafı adına Rosatom’un Mühendislik Bölümü, Çin tarafı adına ise Çin Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu şirketleri imza attı. Anlaşmalar uyarınca, nükleer adayı tasarlayan Rus tarafı her iki ünite için temel nükleer ada ekipmanlarını da tedarik edecek. Taraflar arasında ayrıca 7 ve 8’inci üniteler için teknik tasarım sözleşmesi ve yine aynı üniteler için genel sözleşme de olmak üzere iki idari sözleşme imzalandı. İmzalanan sözleşmeler uyarınca, Mühendislik Bölümü nükleer ada dokümantasyonu ve ekipmanının tasarımı ve teslimatı ile ilgili tasarımcı denetimi, kurulum denetimi ve ayar denetimi gibi hizmetleri sağlayacak. 7’nci ve 8’inci ünitelerin inşaatına ilişkin çalışmalar 19 Mayıs 2021 tarihinde başladı.
Rus VVER-1000 tipi reaktörlere sahip daha önce faaliyete geçen dört ünite ülkenin elektrik şebekesine milyonlarca kilowatt enerji sağlıyor.
Rosatom Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Mühendislik Bölümü, Atomstroyexport A.Ş (Moskova, Nizhny Novgorod, Rusya ve yurtdışındaki şubeler), Ortak Tasarım Enstitüsü – Atomenergoproekt A.Ş (Moskova, Nizhny Novgorod, St. Petersburg şubeleri – tasarım enstitüleri, Rusya ve yurtdışındaki şubeler, Ar-Ge şubeleri) ve yan inşaat organizasyonları olmak üzere nükleer endüstrinin önde gelen şirketlerini bir araya getiriyor.
Mühendislik Bölümü, sipariş portföyü ve dünya çapında aynı anda inşa edilen nükleer santrallerin sayısı açısından dünyada ilk sırada yer alıyor. Bölümün gelirlerinin yaklaşık %80’i yabancı projelerden elde ediliyor. Mühendislik Bölümü, Rusya’da ve dünya genelinde yüksek güçlü nükleer santraller için inşaat projelerini hayata geçiriyor, proje yönetimi ve tasarım faaliyetleri dahil olmak üzere eksiksiz bir Mühendislik, Tedarik ve İnşaat (EPC), EP (Mühendislik ve Tedarik) ve Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Yönetimi (EPC(M)) hizmetleri yelpazesi sunuyor ve kompleks mühendislik tesislerinin yönetimi için çok yönlü teknolojiler geliştiriyor. Bölüm, Rus nükleer endüstrisinin başarılarına ve yenilikçi en son teknolojilere dayanıyor.